Hans Wap: Geloof het of geloof het niet

Kunstenaar Hans Wap is helder in een van z’n gesproken gedichten: ‘Geloof het of geloof het niet. Ik geloof niet in het geloof. Bij ons thuis werd niet gebeden. We zetten de navigator aan als we een bestemming zochten‘.

Er pleit wat voor Waps uitgangspunt. Het geloof wordt overgewaardeerd. Ik geloof niet als hij zegt dat hij nergens in geloofde. Kun je je dan ontwikkelen als kunstenaar? Hij is zo slim om er een weerwoord aan te verbinden: ‘diep van binnen‘. Dat laat geloof losjes toe. Zo opent zich de grote lijn in het leven.

Het leven wordt ook overgewaardeerd. Iedereen die leeft en zich ervan bewust is gelooft in het leven. Totdat dat stopt. Het is nodig om tijdens het leven in het leven te geloven. Leven in het geloof is niet noodzakelijk. Geloof is afleiding van het leven. Geloof is het voorschot op de dood tijdens het leven.

Iedereen moet zelf weten om te geloven of niet te geloven. Het maakt uiteindelijk niet uit. Er volgt niets meer op. Het geloof heeft op het laatst geen diepere zin. Iedereen die gelooft valt ooit van het geloof af en voor iedereen die niet gelooft geldt hetzelfde. De bestemming staat vast. Voor allen.

Advertentie

13 gedachten over “Hans Wap: Geloof het of geloof het niet

 1. Pingback: Geloof een afleiding van het leven | From guestwriters

 2. Mijn reactie op het interessante betoog van ‘From guestwriters’ dat ingaat op bovenstaand commentaar over Hans Wap
  https://fromguestwriters.wordpress.com/2021/10/25/geloof-een-afleiding-van-het-leven/

  Dank voor de vermelding en het interessante betoog. Ik treed niet in details, maar zet een kanttekening. Het gaat om objectivering van het godsgeloof en de vraag wat een godsbeeld is.

  Er zijn gelovigen die zich tijdens het leven de voorstelling maken dat het leven na de dood wordt voortgezet. Dat is wat we geloof noemen.

  Een befaamde uitspraak van theoloog Harry Kuitert luidt: ‘Alle spreken over Boven komt van beneden, ook het spreken dat beweert van Boven te komen’.

  De voorstelling die mensen zich maken van het leven na de dood maken ze tijdens het leven, niet na hun dood. In elk geval is er geen informatie overgeleverd over mensen die zich na hun dood ergens een voorstelling van maken.

  Zoals het afrekenen met het geloof niet wil zeggen dat het goddelijke niet bestaat, betekent het geloof evenmin dat het goddelijke wel bestaat. Zowel het een als het ander is geen vaststaand feit of kan als feit vastgesteld worden.

  Het is projectie. Ofwel, een zekere manier van afbeelden vanuit het leven naar het leven na de dood aan de hand van het geloof in een ontwerp.

  Dat is waardevol of zinloos, net zoals men het wil zien omdat het niet te toetsen valt. Het kan alles en niets betekenen.

  Het is hoe dan ook een uitspraak over het geloof in het ontwerp, niet over het ontwerp zelf. Over het ontwerp zijn geen feiten bekend die niet door mensen zijn gecreëerd.

  Like

 3. Heeft u niet gelezen dat er in de schrift staat:

  ‘Het geloof nu is een vaste grond van de dingen die men hoopt, en een bewijs van de zaken die men niet ziet.’

  groet,
  Henk Hotst

  Like

 4. @Henk
  Wat u of ik gelezen heb is niet waar het om gaat. Het gaat om iets anders. Namelijk dat een geloofssysteem zoals het christendom per definitie alleen van binnenuit onderbouwd kan worden. Er is geen onbevangen bekrachtiging van buitenaf voor. Het is een rechtvaardiging die in zichzelf rondloopt en geen verband daarbuiten vindt. Ook als dat er als getuigenis aan toegevoegd wordt is dat enkel een insluiting vanuit het geloofssysteem.

  Juist dat is geloof. Ofwel, een overtuiging die niet aangetoond, hardgemaakt of gemotiveerd kan worden dan vanuit het geloofssysteem zelf. Daar wordt het door gevoed en gecultiveerd.

  Verwijzingen naar uitspraken binnen dat geloofssysteem hebben daarom geen toegevoegde waarde naar aangelegenheden erbuiten, maar spreken zich uitsluitend uit over het bestaan van dat geloofssysteem als een in zichzelf gesloten systeem.

  Dat is kracht en zwakte van een geloofssysteem. Het kan niet weerlegd, maar evenmin bevestigd worden. Het is doelloos om argumenten van binnen het geloofssysteem aan te willen wenden voor de legitimatie ervan. Zoals gezegd, dat is een cyclische redenering die alleen naar zichzelf verwijst en uitsluitend daar een uitspraak over doet.

  Like

 5. ‘Waar blijven dan de grote denkers, de godsdienstige leiders en de beroemde redenaars van deze tijd? Heeft God niet alle wijsheid van deze wereld als dwaasheid aan de kaak gesteld?’
  ‭‭
  ‘Een verstandig hart verlangt naar kennis, maar de dwaas put uit een bron van dwaasheid.’
  ‭‭

  Like

 6. @Henk
  Nogmaals, zo’n opmerking als ‘Heeft God niet alle wijsheid van deze wereld als dwaasheid aan de kaak gesteld?’ heeft buiten het geloofssysteem waar het uit voorkomt geen waarde. Het voegt niets toe aan de waarheidsvinding én aan de onderbouwing van het geloofssysteem dat naar God verwijst. Het is geen geldige redenering die verder gaat dan een cyclische argumentatie waar de conclusie en aanname overeenkomen.

  Ik wil graag debatteren over religie en probeer me te verplaatsen in de posities van andersdenkenden. Maar de verwijzing naar een Godsbeeld als bewijs is onbruikbaar. Het komt voort uit de innerlijke werking van dat geloofssysteem en kan daarom niet gebruikt worden voor de legitimatie van dat systeem.

  Anders gezegd, het is alleen voor ‘intern’ gebruik. Daar moet u anderen niet mee willen lastigvallen. Dat lijkt op evangelisatie. Dat is ongepast. Het is alleen bruikbaar ‘in eigen kring’.

  Like

 7. Ter info,

  ik heb u een aantal schriftteksten gestuurd, u heeft in uw artikel over Hans Swap zaken geventileerd die haaks op de schrift staan. Over enige tijd gaat u net als ik de dood tegemoet en staan wij voor Christus om verantwoording af te leggen over ons aardse leven.

  Ik kom hier later nog op terug.

  ‘God heeft zijn Zoon niet naar de wereld gestuurd om de wereld te veroordelen, maar om haar door Hem van de ondergang te redden. Wie zijn vertrouwen op Jezus stelt, wordt niet veroordeeld. Maar wie niet gelooft, is al veroordeeld omdat hij geen vertrouwen heeft gehad in de naam van Gods enige Zoon. Het oordeel komt tot stand doordat het licht in de wereld is gekomen, maar de mensen hebben de voorkeur gegeven aan de duisternis. Dat komt omdat zij slechte dingen hebben gedaan. Want wie zondigt, heeft een hekel aan het licht. Hij ontwijkt het uit angst dat al die slechte dingen aan het licht zullen komen. Maar wie Gods wil doet, komt tot het licht, zodat van alles wat hij doet, gezien kan worden dat God het is die daarin werkzaam is.’’
  ‭‭
  Groet,
  Henk

  Like

 8. @Henk
  Nogmaals, u praat in cirkels. In Nederland heeft iedereen de vrijheid om te denken wat hij of zij wil. Dat is een groot goed dat waardevol is en zo moet blijven.

  Evangelisatie staat daar haaks op. Want iemand kan door een ander niet een vrije wil opgelegd worden. U probeert mij in uw geloofssysteem te annexeren. Dat is ongewenst, ongelukkig en onvriendelijk.

  Ik hoef niet te begrijpen waarom u aan uw eigen geloof niet genoeg hebt en anderen zoals mij daar probeert bij te betrekken. U zou moeten begrijpen dat wat u doet het geloof waardoor u zich laat inspireren beschadigt.

  Ik ga serieus op uw reacties in omdat ze staan voor een mentaliteit die ik ter discussie stel. U doet precies wat ik als een nadeel van religie beschouw. Namelijk, het verkopen een denkwijze met een beperkt perspectief waaruit geen begrip voor veelvormigheid blijkt. Dus ik dank u u voor uw opstelling waarmee u deze mentaliteit relief geeft.

  Maar nu zijn onderhand de posities duidelijk geschetst. U hoeft nergens op terug te komen als u hier dit soort evangeliserende pogingen blijft doen. Dat is geen evenwichtige basis voor een open gesprek.

  Like

 9. @Henk
  Het klopt dat ik uw reactie met een YouTube filmpje heb verwijderd. Omdat u met een afgeschermde e-mail reageert kan ik u daarover geen berichtje sturen wat ik in dit soort gevallen altijd doe.

  De reden voor de verwijdering is dat het associëren met of annexeren van Hans Wap in het geloof via een stichtelijk lied in mijn ogen geen passende, maar een te eenzijdige afsluiting van een debat over dat geloof is. Het thema daarvan is juist de twijfel en niet de overtuiging die iemand via een omweg wordt opgelegd.

  Like

 10. Beste George Knight,

  Fijn dat u even uitlegt dat u berichten die gestuurd zijn met een afgeschermde e-mail verwijderd, ik waardeer dit deze verheldering.

  Het “stichtelijk lied” wat ik stuurde beschreef juist de werking naar buiten toe wanneer er geen aandacht word besteed aan de binnenkant. Een bewijs waarvan u claimt dat deze er niet is!

  Waneer een Bijbelpassage niet aankomt zou u mogelijk kunnen reageren op een lied, maar dat bleek niet het geval te zijn. Het werkte eerder als een stier op rode lap. Ik wil u danken voor onze wisselingen en graag geef ik u een passage welke ik in deze toepasselijk vind.

  1 Timotheus 5:6
  Als iemand een andere leer brengt en zich niet houdt aan de gezonde woorden van onze Heere Jezus Christus en aan de leer die in overeenstemming is met de godsvrucht,
  dan is hij verwaand, weet niets, maar heeft een ziekelijke neiging tot twistvragen en woordenstrijd.

  Groet,
  Henk

  Like

 11. @Henk
  Het is prima om vast te stellen dat we het fundamenteel oneens zijn. Daar heb ik geen problemen mee. Ik handelde bij de verwijdering van het lied niet zozeer voor mezelf, maar in naam van Hans Wap (die ik overigens niet ken) omdat het lied haaks op zijn overwegingen staat. Die poging tot evangelisatie die mensen ongevraagd in een christelijke kring trekt vind ik weinig kies. Over dat laatste heb ik dus wel een uitgesproken mening.

  Like

 12. Dank voor alle genomen moeite om mij telkens van antwoorden te voorzien, we zijn het inderdaad oneens met elkaar, we hebben geluisterd en nagedacht over elkaars antwoorden, hoe lastig misschien ook. Mogelijk treffen wij elkaar bij een ander onderwerp.

  Groet,
  Henk

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.