Spreekt Trump echt of digitaal voor de Moonies?

Gevraagd of Donald Trump een toespraak hield voor de Unification Church (Verenigingskerk) ofwel de Moonies antwoordde een woordvoerster ‘nee’. Dat zou betekenen dat deze video gefabriceerd is. Deepfake dus. Technisch schort er nogal wat aan deze video waarin beeld en geluid niet synchroon zijn.

De Moonies leunen aan tegen de radicaal-rechtse flank van de Republikeinse partij en streven naar wereldheerschappij met hen als bestuurders. Het is logisch dat Trump die zijn eigen cult heeft waarin politiek, religie en samenleving verkleefd zijn zich associeert met een rechts-radicale christelijke godsdienst als die van de Moonies. Trump zakt weg in de aandacht en zoekt naarstig naar gelegenheden om zich naar buiten toe voor een breed publieke te manifesteren.

Toch staat Trump met anderen aangekondigd op 11 september 2021 als spreker voor the Rally of Hope, een vehikel van de Unification Church. De video die deze virtuele bijeenkomst moet inleiden is niet beschikbaar. Waarom is onduidelijk.

Sprekerslijst voor de Rally of Hope, 11 september 2021

Zo neemt de verwarring toe over het feit of Trump fysiek of digitaal gesproken heeft op een virtuele bijeenkomst van de Moonies. Er lijken de volgende mogelijkheden te zijn. 1) Trump heeft daadwerkelijk gesproken en de Moonies hebben daarvan een registratie gemaakt. Technisch is in de bewerking daarvan iets misgegaan. 2) Trump heeft niet daadwerkelijk gesproken, wat we zien is deepfake. Met 2a) dat zijn team zelf een tekst heeft aangeleverd of 2b) dat de Moonies zijn tekst hebben geschreven en er in de afspraken tussen Trump en de kerk iets mis is gegaan.

Het feit dat zijn woordvoerster achteraf ontkend dat Trump deze toespraak heeft gehouden kan van alles betekenen. Trump bestaat bekend om zijn leugens. Waarom hij er achteraf afstand van neemt als hij werkelijk heeft samengewerkt met de Moonies is onduidelijk. De les van deze episode is dat bij Trump nooit iets zeker is en dat dat door de mogelijkheid van digitale manipulatie van woord en beeld alleen nog maar onbegrijpelijker op wordt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.