Zeespiegelstijging biedt Nederland kans zich te representeren met onder water staande kerktorens

The top of a 4.5-m (15ft) statue, some rooftops and a church spire are all that remains above water in Wieringerwerf, near Amsterdam, during the Wieringermeer flood of 1945. Image: Nationaal Archief / Willem van de Poll / Anefo – CC0 1.0

Door toedoen van de mens verandert het klimaat. Volgens een bericht van de NOS blijkt uit een rapport van het  IPCC, het klimaatpanel van de Verenigde Naties, dat de wereld zich op moet maken voor fors grotere weersextremen als er niet drastisch wordt ingegrepen. ‘Daarbij dreigen sommige aspecten van klimaatverandering onomkeerbaar te worden voor een periode van eeuwen of zelfs duizenden jaren, zoals het stijgen van de zeespiegel‘ zo zegt dit bericht. 

Omdat een groot deel onder de zeespiegel ligt is voor Nederland vooral de stijging ervan van belang. De stijging kan volgens de scenario’s oplopen tot twee meter in 2100 en vijf meter in 2150. Dan wordt de verdediging tegen het stijgende water van delen van West- en Zuid-West- Nederland onhoudbaar. Of onbetaalbaar. Het lijkt dan een betere strategie om het geld van de kustverdediging te steken in het verplaatsen van essentiële voorzieningen tot achter Amersfoort. Holland en Zeeland zullen aan belang inboeten. Het zijn tevens landstreken met veel kerken.

Oudere generaties zullen waarschijnlijk denken ‘na ons de zondvloed‘. Om de Bijbelse zondvloed te symboliseren is er voor Nederland geen beter symbool dan een onder water staande kerktoren. In de toekomst kunnen in de lager gelegen delen van Nederland die aan het water worden prijsgegeven kerktorens de bakens van het menselijk tekort zijn. Een nieuw symbool van Nederland.

Menselijke overmoed en het misplaatste vertrouwen in God met als uitkomst een voorstadium van waterige chaos is Nederlands voorland. Dat is de lotsbestemming als er niet drastisch ingegrepen wordt. Dan blijft het bij een incidentele overstroming of een kunstwerk in een vijver.

Ik heb er een hard hoofd in.

Wim T. Schippers. Torentje van Drienerlo (2008).

2 gedachten over “Zeespiegelstijging biedt Nederland kans zich te representeren met onder water staande kerktorens

  1. Dus moet Nederland kiezen tussen twee dingen die we liever niet horen: alles op alles zetten om de mondiale uitstoot van broeikasgassen zo scherp mogelijk te verlagen, of erkennen dat we op termijn afscheid moeten nemen van de laagst gelegen delen van ons land en investeren in een toekomst op de hogere gronden in het zuiden en oosten.
    https://www.nu.nl/klimaat/6150389/de-zeespiegel-stijgt-de-bodem-zakt-moeten-we-nog-wel-bouwen-in-het-groene-hart.html

    Like

  2. George,
    Zoals je al opmerkt, een groot deel van Nederland ligt al meters onder de zeespiegel en toch houden we meestal onze voeten droog. Daar zullen we noodgedwongen wel mee door moeten gaan. Waar willen we heen gaan met ons allen en wie wil ons hebben nadat we zo vaak ongastvrij waren voor vluchtelingen van elders? Voorlopig redden we ons wel. Zo verschrikkelijk snel stijgt de zeespiegel nu ook weer niet. In de afgelopen 160 jaar steeg het slechts met 1,5 mm per jaar. Er is ogenschijnlijk geen versnelling vast te stellen voor de Nederlandse kust. Maar dat kan nog komen. Het hangt af van allerlei factoren waarvan we nu eenmaal niet weten wat ze brengen in de verre toekomst. Maar voorlopig zal het onze tijd wel duren. Na ons de zondvloed?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.