Bibliotheken gaan door lobby op 20 mei open. Musea en theaters niet. Hoe hebben ze hun zaak bepleit?

Bibliotheken zijn net als musea en theaters zogenaamde ‘doorstroomlocaties’. In het geleidelijk opheffen van de maatregelen ter bestrijding van de COVID-19 pandemie was aanvankelijk het plan om de doorstroomlocaties vanwege tegenvallende cijfers nog gesloten te houden.

De Tweede Kamer was het daar voor wat de bibliotheken betreft niet mee eens ‘omdat de maatschappelijke functie te groot is’, met als gevolg dat op 20 mei de bibliotheken weer open mogen mits de cijfers dat toelaten. Daar lijkt het op dit moment op. Uit deze stellingname valt af te leiden dat de leden van de Tweede Kamer de maatschappelijk functie van musea en theaters minder groot achten en ze volgens hen een minder urgente maatschappelijke functie dan bibliotheken hebben.

Directeur Dirk Nijdam van Forum Groningen zegt over de opening van de bibliotheken het volgende: ‘Dat is een hele goede ontwikkeling. Ik had er een beetje op gehoopt en er was ook een lobby in gang gezet, landelijk, om de bibliotheken zo snel mogelijk open te doen. Het kan ook gewoon heel goed, gereguleerd, dus ja hartstikke mooi’. Hoe het gaat met cursussen en een expositie in het gebouw is volgens Nijdam nog even afwachten. Hij verwacht dat dit op korte termijn ook weer mogelijk is.

Nijdams woorden houden in dat door een goede lobby van de bibliotheeksector bij de Tweede Kamer de bibliotheken nu open mogen gaan als de cijfers dat toestaan. Dat roept de vraag op of een lobby van de museum- en theatersector zich afgelopen weken ook bij de Tweede Keer gemeld heeft om opening te bepleiten. En als die lobby er was, dan heeft die gezien het uitblijven van resultaat blijkbaar minder succesvol geopereerd dan de bibliotheeksector. Waarom dat verschil? Zegt dat iets over het professioneel opereren van museum- en theatersector?

2 gedachten over “Bibliotheken gaan door lobby op 20 mei open. Musea en theaters niet. Hoe hebben ze hun zaak bepleit?

 1. In Engeland en Wales gaan de musea op maandag 17 mei open:
  ‘Leading museum and gallery directors have urged the public to grab a once-in-a-lifetime chance to see national treasures up close when the buildings reopen in England on Monday. Social distancing means that great art, like the newly restored Gainsborough, Cornard Wood, at the National Gallery, or the precious archaeological finds from Sutton Hoo in the British Museum, will be easier to examine than ever before – all due to government bailouts. It is an enticing offer, although one that stands to be taken up most readily by privileged sections of the population.’
  https://www.theguardian.com/culture/2021/may/16/were-ready-for-you-english-galleries-and-museums-throw-open-their-doors

  Like

 2. Column Christiaan Weijts:
  ‘Anders dan de sekswerkers trokken bibliotheken aan het kortste eind, maar na maatschappelijke druk kregen ze toch een deel van de koek. Het toont hoe ongericht de maatregelen zijn. Onderliggende hypothesen over verwachte effecten? Welnee. Wie hard lobbyt of een buigzame burgemeester heeft, kan eerder open.’

  Bij de boven ons gestelden blijkt er in heel grove trekken wel iets van een onderlinge hiërarchie in al die pleziertjes te bestaan. Winkelen op eenzame toppositie. Bibliotheken net iets lager ingeschaald dan bordelen. Daaronder heb je dan nog de theaters, musea, dans- en muziekensembles.
  https://www.nrc.nl/nieuws/2021/05/14/klauterwouden-a4043536

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.