Gedachte bij de foto ‘[The three-masted ship Edward J. Baird resting on the bottom of Tangier Sound in the Chesapeake Bay, after sinking]’ (1955)

A. Aubrey Bodine, [The three-masted ship Edward J. Baird resting on the bottom of Tangier Sound in the Chesapeake Bay, after sinking], 1955. Collectie: Library of Congress.

Dit is overduidelijk een gezonken driemaster. De fotograaf noemt de boot een ram, een rank schip. Het jaar is 1955, de locatie is Chesapeake Bay die begrensd wordt door Virginia en Maryland. De fotograaf is A. Aubrey Bodine.

Dit is een foto die een prijs wint in een competitie. Komt het door de spiegeling van de zon op het rimpelende water van de zee-engte waar het schip ligt? Door de compositie? Door de bevreemding van de masten die uit het water steken? Komt dat door dat alles gecombineerd waar een jury geen overwegende bezwaren tegen kan hebben?

Het is niet kritisch bedoeld, maar is dit niet een foto die heel graag foto wil zijn? Is daar dan iets tegen is de wedervraag? Welnee, zeker niet, maar wie houdt van foto’s die op z’n minst de schijn weten te wekken dat het leven wordt betrapt ziet er een invuloefening in. Uitgedokterd en degelijk, maar dientengevolge ook doordacht. Kunstzinnig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.