Media hebben moeite om ontwikkelingen rond Navalny op waarde te schatten

Dat het slecht gaat met de gezondheid van de Russische oppositieleider Alexei Navalny is duidelijk. Hij is in hongerstaking gegaan en eiste de afgelopen weken medische verzorging die hem door de autoriteiten in het Kremlin onthouden wordt. Dat zou te maken hebben met de eerdere vergiftigingspoging die toegeschreven wordt aan de Russische geheime dienst GRU. Het zou een kwestie van dagen zijn voordat hij overlijdt.

Maar er zijn twee tegenbewegingen. Namelijk de dreiging van sancties van de VS en de EU die aangescherpt worden als Navalny in gevangenschap overlijdt en het protest van Navalny-aanhangers die komende woensdag 21 april massaal de straat opgaan. President Poetin is door landen als de VS, Frankrijk, Duitsland en de supranationale EU gewaarschuwd dat hij verantwoordlijk zal worden gesteld voor de dood van Navalny.

In de niet erg transparante Russische Federatie is het echter lastig om actuele informatie te krijgen over de gezondheid en de behandeling van Navalny. Typisch is dat de Franstalige tak van hetzelfde France 24 nog voordat het bovenstaande Engelstalige verslag op YouTube werd geplaatst zegt dat Navalny op maandagochtend naar een ziekenhuis is verplaatst in de buurt van de gevangenis. Dat zegt de correspondent onder voorbehoud, want niets is nog compleet duidelijk. Het kan ook een afleiding zijn van het Kremlin om de druk van de ketel te halen. De correspondent baseert zich op een bericht van de Russische persbureau Interfax. Maar hoe betrouwbaar is dat? Tekent het wel of niet noemen van het bericht van Interfax het verschil tussen de Angelsaksische en Franse journalistiek en de waarde die wordt gegeven aan bronnen?

In dit verband was het opmerkelijk dat Nieuwsuur in de uitzending van zondagavond 18 april 2021 een item aan Navalny besteedde en zowel de presentator als de correspondente in Moskou niet de recente ontwikkelingen noemden van de VS en Europese landen die president Poetin waarschuwden voor de gevolgen als Navalny zou komen te overlijden. Het bulletin van 20.00 uur van het NOS-journaal van die dag deed dat evenmin, maar zou nog overvallen kunnen zijn door de actualiteit. Dat excuus gold niet meer voor Nieuwsuur. Dat is niet zoals journalistiek werkt die actueel wil zijn en essentiële ontwikkelingen niet vermeldt.

3 gedachten over “Media hebben moeite om ontwikkelingen rond Navalny op waarde te schatten

 1. The transfer to a hospital in a high security prison east of Moscow could indicate a worsening of Mr. Navalny’s condition. But the statement from the prison authorities suggested that the goal was closer medical observation. “Presently, the health of A. Navalny is evaluated as satisfactory,” the statement noted. It added that he was being observed daily by a doctor and that he had agreed to begin a course of “vitamin therapy.”

  Like

 2. Following reports of Alexey Navalny’s health deteriorating critically amid his prison hunger strike, Russian prison officials announced on Monday that the opposition politician is being transferred to a prisoners’ hospital in the Vladimir region. The hospital is located on the grounds of Correctional Facility No. 3 — a notorious prison where inmates have reported experiencing torture and abuse inside the medical ward. One former inmate said that patients who protest the prison hospital’s conditions are beaten up and tied to their beds for days on end.
  https://meduza.io/en/feature/2021/04/19/alexey-navalny-is-being-transferred-to-a-prisoners-hospital-notorious-for-abusing-inmates

  Like

 3. Poetin is ons aan het testen. Dat is typisch bully gedrag. Kijken hoe ver je kunt gaan en daar dan een schepje bovenop doen. Het is zaak dat het Westen duidelijk blijft maken dat er grenzen zijn en dat men zal handhaven met sancties die het Kremlin zal voelen. Er is meer nodig dan af en toe wat diplomaten uit te wijzen. men kan vast beginnen door te weigeren om het Russisch vaccin toe te laten. En dan stapsgewijs verder te gaan. Bijvoorbeeld eens te beginnen met de herbewapening van West-Europa.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.