Christelijke korte lontjes belagen journalisten. Dit roept vragen op over normbesef én voorrechten van kerken

Een verslaggever van RTV Rijnmond wordt aangevallen door een kerkganger. Bron: RTL Nieuws, 28 maart 2021.

Sommige christenen laten vandaag hun ware aard zijn. Op de dag des Heren, zoals ze hoogmoedig zeggen. Enkelen belagen, bedreigen en vallen verslaggevers aan. Door wat zijn deze christelijke korte lontjes aangestoken?

Het gaat om uitzonderingen, maar het is veelzeggend. Is het onderhand niet de hoogste tijd om de voorrechten van kerken en ander gebedshuizen terug te draaien en die over te dragen aan de zich voorbeeldig en bescheiden gedragende musea die ondanks professionele organisatie en maatregelen vanwege COVID-19 dicht moeten blijven van de rijksoverheid?

Dit belagen van journalisten door kerkgangers zou niet-religieuze politieke partijen eens tot de vraag moeten brengen wat het normbesef is waar kerken hun voorrechten op baseren. Maken ze dat waar? Is het geen hoogmoed van kerkenraden en christenen in het algemeen dat ze claimen een streepje voor te hebben op andersdenkenden die de meerderheid van de bevolking vormen? Waarom geven niet-religieuze partijen steun aan de voorrechten van deze religieuze instellingen? Waarom laten niet-religieuze partijen zich intimideren door deze godsdiensten?

Dat normbesef van kerkgangers is vooral de claim om in tegenstelling tot andere maatschappelijke en culturele instellingen begunstigd te worden. Het is krom, krankzinnig en lafhartig dat in een seculier Nederland de politiek daar in zijn geheel in meegaat. Het is een achterhoedegevecht dat niet in deze tijd thuishoort. Waar zijn de partijen die het lef tonen om de voorrechten van kerken terug te schroeven en die van musea en andere kunstinstellingen te vergroten?

7 gedachten over “Christelijke korte lontjes belagen journalisten. Dit roept vragen op over normbesef én voorrechten van kerken

 1. Hoofdredacteur Alex Beishuizen van Rijnmond noemt het onacceptabel dat journalist Jacco van Giessen zondagochtend is aangevallen bij een kerk in Krimpen aan den IJssel toen hij zijn werk uitvoerde. Hij werd daar door een kerkganger geduwd en vervolgens in zijn buik getrapt. “De kerk is wel de laatste plek waar je verwacht dat mensen geweld gebruiken”, aldus de hoofdredacteur. “Daar kom je om het geloof te belijden. Ik vind het dan verwerpelijk dat je daaraan voorafgaand geweld gebruikt.”
  https://www.rijnmond.nl/nieuws/205097/Hoofdredacteur-Rijnmond-over-aanval-bij-kerk-Verslaggever-deed-gewoon-zijn-werk

  Like

 2. Kerkgangers staan niet bekend om verdraagzaamheid maar vallen eigenlijk maar zelden mensen aan. Maar in Urk gaat blijkbaar alles anders dan anders. In dit dorp heeft men altijd al een gezag probleem gehad. Jongeren die uit de band springen en dat soort dingen. We weten nu waar het aan ligt. Ouderen die het goede (dat wil zeggen juist het slechte) voorbeeld geven. verontrustend is dat de politie niet ingreep om verdere escalatie te voorkomen. Moeten er eerst doden vallen voordat de politie haar werk wil gaan doen. Op het Museum plein had men geen last van dit soort terughoudendheid Maar dat was dan ook geen Urk.

  Like

 3. Hoogleraar Wim Voermans: ‘Het kabinet heeft ervoor gekozen om een uitzondering te maken voor religieuze instellingen, omdat de vrijheid van godsdienst een grondrecht is dat heel zwaar telt. Al vanaf het begin was duidelijk dat dat lastig ging worden, en dat je daar van alles van kunt vinden. Voor kerken wordt een uitzondering gemaakt, maar voor bioscopen en theaters bijvoorbeeld niet.
  https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/waarom-handhaaft-de-politie-niet-gewoon-bij-de-kerken-op-urk-en-in-krimpen~b36d7289/

  Kortom, dit kan gerepareerd worden door uit de Coronawet, artikel 58g, tweede lid, c (die op 1 juni 2021 vervalt): de volgende 12 woorden te schrappen:
  een persoon die in gemeenschap met anderen zijn godsdienst of levensovertuiging belijdt’.
  https://wetten.overheid.nl/jci1.3:c:BWBR0024705&hoofdstuk=Va&paragraaf=2&artikel=58g

  Like

 4. Het bestuur van de Sionkerk op Urk verwijt zichzelf en de kerkgangers niets na de agressie tegen aanwezige pers voor de kerkdienst zondag. Sterker nog: de kerk overweegt aangifte te doen tegen de aanwezige pers. ,,De SS handelde vriendelijker in de oorlog. We hadden gisteren niet te maken met journalisten, maar met terroristen”, zegt persvoorlichter en ouderling Hessel Snoek van de Gereformeerde Gemeente Sionkerk Urk.
  https://www.destentor.nl/urk/sionkerk-urk-journalisten-zijn-randdebielen-en-terroristen-zelfs-de-ss-handelde-vriendelijker~a99b1f1a/

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.