Sancties verwacht van EU en VS als reactie op behandeling van Navalny door Kremlin

De Indiase Hindustan Times geeft een fragment uit de persconferentie van het Amerikaanse State Department van 1 maart 2021. NBC’s Andrea Mitchell stelt de woordvoerder enkele vragen over de reactie van de VS en de samenwerking van dit land met de EU in de kwestie van de tweeënhalf jaar strafkolonie van de Russische oppositieleider Alexei Navalny.

Woordvoerder Ned Price benadrukt de goede coördinatie van zijn land met de EU. Hij zegt dat de VS en hun bondgenoten veroordelen dat de oppositie in de Russische Federatie om politieke redenen het zwijgen wordt opgelegd. Hij voegt eraan toe dat ze de kwestie als uiterst urgent behandelen.

Dat is een verschil met de regering Trump die het Kremlin geen strobreed in de weg legde. De regering Biden komt naar verluidt vandaag met sancties tegen individuen, aldus een bericht van Reuters. Wellicht worden er nog andere sancties aan toegevoegd. Oud-ambassadeurs als Michael McFaul en Victoria Nuland, die genomineerd is als Under Secretary of State for Political Affairs, pleiten voor een harde koers tegen het Kremlin dat volgens waarnemers een autoritaire koers is ingeslagen. Daarbij past volgens deze critici als antwoord geen poging tot verzoening omdat dit nutteloos is, maar confrontatie.

Wat voor sancties zullen worden opgelegd door de EU wordt naar verwachting ook vandaag duidelijk. Naar verwachting zullen ze weinig om het lijf hebben en zijn ze al uitgewerkt voordat ze ingevoerd zijn. Niet de hoogste functionarissen als president Vladimir Poetin, minister Lavrov, minster Sergej Sjojgoe of de oligarchen die het Kremlin steunen zullen worden geraakt. Evenmin zal aan politiek gevoelige projecten zoals gaspijplijn Nord Stream II pijn worden gedaan.

De EU heeft publicitairs wel iets goed te maken door het recente rampzalige optreden van buitenlandcoördinator Josep Borrell in Moskou die werd geschoffeerd door zijn Russische collega Sergei Lavrov. Maar het valt te bezien of de EU tot daadkracht in staat is en de wil en eensgezindheid heeft om door te pakken. Regelgeving is het voor- en nadeel van de EU. Het beperkt het improvisatievermogen en de daadkracht, maar schraagt het beleid van kleine stappen. Het buitenlandbeleid van de EU krijgt langzaam vorm, maar om te overtuigen is meer nodig dan reageren op anderen.

5 gedachten over “Sancties verwacht van EU en VS als reactie op behandeling van Navalny door Kremlin

  1. Het maakt wel degelijk een verschil uit wie er in het Witte Huis verblijft. De VS kan immers ook druk op de EU uitoefenen en ze er bijvoorbeeld aan herinneren dat ze wel heel weinig uitgeven aan defensie. Veel minder dan afgesproken. Dit is ook een manier om druk uit te oefenen op het Kremlin. De Sovjet Unie met Satellietstaten was niet in staat om de wapenwedloop met het Westen onder leiding van Reagan bij te benen. Rusland op zich zelf is nog veel zwakker. Maar de vraag is of het Kremlin wel vatbaar is voor rede. De laatste jaren, in elk geval vanaf 2012, zijn ze behoorlijk het spoor kwijt geraakt zonder dat het Westen er veel aan doen kon of wilde. Zal het onder Joe Biden echt veel anders gaan? Sancties zijn beslist nodig maar de Westerse landen willen er geen last van hebben. Ze blijven daardoor eerder symbolisch dan reëel, vrees ik.

    Like

  2. @Raymond
    Ja, vooralsnog zijn de sancties symbolisch. Pas als de macht van het Kremlin frontaal aangepakt wordt krijgen ze tanden. Zover is het nog niet. Zolang de tegoeden op Westerse banken van degenen uit de kringen van het Kremlin, inclusief oligarchen niet geblokkeerd worden, dan kunnen Poetin en zijn zakenvrienden gerust verder slapen.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.