Gedachte bij de foto ‘La liseuse de pensées extralucide’

Deze foto is opgenomen in een artikel over vergeten Parijse beroepen. Het jaartal zal het eerste decennium van de 20ste eeuw zijn voor wie de mode van de strohoed als leidraad neemt. We zien helderziende Irma die geblinddoekt zittend op de stoep gedachten leest en de toekomst voorspelt. Dat kostte een klein bedrag.

In deze vorm is dit beroep uitgestorven. Het is op z’n best verbannen naar kermissen of horoscooprubrieken in tijdschriften. Maar een vergeten beroep is het niet voor wie alle orakels, profetieën, voorspellingen, analyses en praatjes ziet die ons via de media bereiken.

De vorm is veranderd en de focus is verplaatst, maar het beroep van helderziende die in de toekomst kijkt is actueler dan ooit. De vroegere zichtbaarheid is ingewisseld voor onzichtbaarheid. De uiterlijke herkenbaarheid van beroepsgroepen is afgenomen. Het zou duidelijk zijn als orakels die in de media voorbeschouwen, vooruitblikken, voorzeggen, voorzien, waarzeggen, wichelen en zien aankomen voortaan geblinddoekt zouden worden.

Foto: ‘La liseuse de pensées extralucide’ in ‘Les métiers parisiens oubliés’, januari 2020.

Advertentie

Een gedachte over “Gedachte bij de foto ‘La liseuse de pensées extralucide’

  1. Het zou nog beter zijn als hun voorspelling verzegeld afgegeven worden bij een notaris en pas geopend worden nadat de voorspelde gebeurtenissen al dan niet plaatsvinden. Maar alle gekheid opeen stokje. Ik geloof pas in helderziendheid als men de 6 juiste getallen van de Lotto van tevoren weet te voorspellen. achteraf kan ik het zelf wel voorspellen wat ik had moeten invullen om een fatsoenlijke prijs te winnen. Maar als men dit zou kunnen waren er uiteraard geen loterijen en dergelijke.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.