The Downfall. Trumps gijzeling van de Republikeinse partij moet eerder religieus en psychologisch, dan politiek verklaard worden

Wat er op dit moment binnen de Republikeinse partij gebeurt, kan beter begrepen worden binnen een religieus of psychologisch, dan binnen een politiek kader. De Republikeinse strateeg Mike Murphy en de Democratische strateeg James Carville geven hun opinie over de gekte in de Republikeinse partij. Politici als senator Ted Cruz weten beter, maar leveren zich over aan de eindstrijd van president Trump. Ze weten dat ze samen met hem ten onder zullen gaan, maar kunnen zich blijkbaar niet aan zijn dwang onttrekken. Geen enkele objectieve waarnemer begrijpt waarom deze Republikeinse politici die nota bene eerder door Trump geschoffeerd werden hun goede naam te grabbel gooien en de politieke geschiedenis in zullen gaan als domme meelopers.

Wat nu gebeurt in de Republikeinse partij doet denken aan een omschrijving van een boek van de Duitse socioloog en filmtheoreticus Siegfried Kracauer: ‘Die These ist, dass es in Deutschland bestimmte „Kollektivdispositionen“ gegeben habe, nämlich eine Neigung zum Morbiden und Makabren bei gleichzeitiger politischer und kultureller Verunsicherung, die zum tieferen Verständnis des Nationalsozialismus berücksichtigt werden müsse‘. Het idee is dat er in het Duitse volk in pakweg de eerste drie decennia van de 20ste eeuw “collectieve disposities” waren die de bedding vormden voor de opkomst van Hitler. Namelijk de neiging tot het morbide en macabere met gelijktijdige politieke en culturele onzekerheid. Welnu, dat morbide en macabere treft nu ook de Republikeinse partij waar de traditionele Republikeinen uit zijn verdreven of zich stilzwijgend ophouden in de marge.

Als lemmingen schaarden de Duitsers zich achter de nationaal-socialisten van wie al snel bleek dat ze een verloren zaak vochten en alle toenmalige grootmachten tegen zich kregen. Maar toen konden ze zich mentaal en fysiek niet meer aan Hitlers dwang onttrekken. Hetzelfde gebeurt nu met president Trump. Hij is net als kanselier Hitler leider van een gevaarlijke sekte die met religieuze aantrekkingskracht en wit racisme zijn volgelingen bezweert en meesleept in zijn eigen ondergang. Het verschil met nazi-Duitsland is dat er een alternatief is en dat president-elect Joe Biden op 20 januari 2021 Trump opvolgt als president. Uit rancune en een slecht verwerkt verlies gijzelt Trump de Republikeinse partij waar hij de baas speelt en probeert hij de Amerikaanse democratie te vernietigen. Na mij de zondvloed, ofwel ‘Après moi, le délugeis Trumps hogere waarheid.

Deze storm van gekte zal overwaaien. Zoals alle gektes met de claim van een parallelle wereld overwaaien. Die van de nazi’s en de Japanners in de jaren 1930, die van de hippies in de jaren 1960 of die van de Sovjet-communisten tot 1989 die gegijzeld werden door de leugen van de ideale samenleving die bij nader inzien niet zo volmaakt was. Hoe dan ook zal Trumps macht vanaf januari 2021 afnemen. De harde kern van supporters die angst hebben voor alles wat niet past bij hun witte eigenheid zal hem blijven steunen, maar steeds meer mensen zullen hem hun steun ontzeggen. Het valt te hopen dat in de Republikeinse partij de gekte afneemt en dat de VS zichzelf hervindt.

Het feit dat om te beschrijven wat er op dit moment in de VS gebeurt uitsluitend apocalyptische parallellen kent geeft aan hoe ernstig de situatie op dit moment is. Straks in het theater: The Downfall, Donald Trump in zijn bunker.

 

4 gedachten over “The Downfall. Trumps gijzeling van de Republikeinse partij moet eerder religieus en psychologisch, dan politiek verklaard worden

 1. There’s more to worry about. Congressional Republicans and Trump’s inner circle are concerned that Trump is delusional with no grip on reality. They note he regularly stumbles, slurs, gets confused, has trouble synthesizing information and exhibits signs of dementia.

  Psychologist John Gartner believes Trump suffers from “malignant narcissism,” a diagnosis which combines paranoia, sociopathy, and sadism –“the closest thing psychiatry has to a true human monster.” More than 800 mental-health professionals warned, “failing to…understand the psychological aspects” of humiliating Trump “could lead to catastrophic outcomes.” Now that he’s been humiliated there’s no telling what he’s capable of.
  https://www.rawstory.com/2020/12/trumps-biggest-betrayal-yet-could-come-in-the-last-days-of-his-presidency/

  Like

 2. Prosecutors have recently interviewed employees of President Trump’s lender and insurance brokerage, in the latest indication that he still faces the potential threat of criminal charges once he leaves office.

  Like

 3. Nog een paar dagen en dan mag het Electoral College hun stem uitbrengen en wordt het tijd voor Trump om op te stappen. De man is “such a loser and such a whiner” hoe kun je nu achter zo’n sukkel aan blijven lopen? Het is heel verontrustend en het verlangd een hoge dosis optimisme om te kunnen blijven geloven dat de Grondwet van de VS ook deze catastrofe heeft weten te overleven.

  Like

 4. @Raymond
  Mee eens. Het verontrustende is dat een gewiekst, maar toch relatief dom en impulsief persoon als Donald Trump de Amerikaanse democratie zo in gevaar weet te brengen. Dat roept de vraag op wat er aan de structuur van de Amerikaanse democrate verkeerd is en op korte termijn verbeterd dient te worden. Zeg maar, een noodverband tegen autoritair gedrag. Waarschijnlijk had de Amerikaanse democratie een Trump met een IQ van 20 punten hoger uit overleefd.

  NB: In Nederland gebeurt op iets anders vlak hetzelfde als werkgevers oproepen om de band van Nederland met de EU in de Grondwet op te nemen. Ook dat is een waarborg tegen impulsief gedrag dat tot grote schade kan leiden.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.