Carville’s logica: Op 3 november 2020 tellen de Republikeinen de stemmen en winnen met 42-43%. Want 42,xx%+5%+3% >50%

Nog 12 dagen tot de Amerikaanse verkiezingen. Overigens is in veel staten het stemmen al gestart. De Democratische strateeg James Carville geeft zijn gebruikelijke cynische commentaar aan Joe Scarborough van het ochtendprogramma Morning Joe. De Democraat motiveert zijn achterban om te gaan stemmen zonder in paniek te geraken.

Carville meent dat door de vuile trucs van de Republikeinen de Democraten met 5% of meer moeten winnen om de overwinning in de wacht te kunnen slepen. Als dat komt bovenop de ‘normale’ vertekening van 3% van het electorale systeem met het Electoral College waarbij plattelandsstreken worden bevooroordeeld boven stedelijke gebieden, dan moet Biden het 8% beter doen dan Trump om boven hem uit te stijgen. Minder is onvoldoende. Dat is een zware opgave.

Een misverstand is dat Trump de kwade genius is. Dat is de Republikeinse partij. De geschiedenis leert dat in 1960 de Republikeinen de kleine verkiezingsoverwinning van president Kennedy tegen Nixon met alle juridische en politieke middelen probeerden om te buigen. Dat lukte uiteindelijk niet, maar had net als de gestolen verkiezing van 2000 toen president Bush onrechtmatig van Al Gore won, wel kunnen lukken. Wat 60 en 20 jaar geleden gebeurde, kan in 2020 weer gebeuren.

De waarschuwing van Carville, maar hij niet alleen, is dat de Democraten met ruime voorsprong moeten winnen. Is het toevallig dat de steun voor Trump al geruime tijd tussen de 42 en 43% bedraagt? Het ongeloof voor Trumps strategie om zich uitsluitend op zijn achterban te richten zonder moeite te doen zijn basis te verbreden lijkt met Carville’s analyse verklaard.

Trump wint als zijn basis hem meer dan 42% van de stemmen oplevert. Door manipulatie, fraude en juridische steun van Republikeinse rechters en staatsfunctionarissen steelt hij er 5% bij en zoals gezegd de vertekening van het kiessysteem is structureel 3% in Republikeins voordeel. Dat is de som van 3 november 2020: Trump trekt de winst naar zich toe als hij meer dan 42% van de stemmen krijgt. Men moet niet verbaasd opkijken als straks Trump wint zonder te winnen. De VS geraakt dan in een verscheurende, constitutionele crisis.

Advertentie

4 gedachten over “Carville’s logica: Op 3 november 2020 tellen de Republikeinen de stemmen en winnen met 42-43%. Want 42,xx%+5%+3% >50%

 1. De kansen om van Trump te winnen zijn veel beter dan in 2016. Toen was de Democratische Partij verdeeld en bleven veel aanhangers thuis omdat ze Hillary Clinton om de een of andere reden niet leuk vonden. Dit keer weten de Democraten waar het omgaat. Ze hoeven Joe Biden niet leuk te vinden. Ze hoeven alleen maar een hekel te hebben aan Trump om alsnog te gaan kiezen. Ik weet niet wat de uitslag gaat worden. Bij eerlijke verkiezingen zou Trump nooit kunnen winnen. Maar dat je hier aan gaat twijfelen zegt al genoeg. De VS bevinden zich al in een heel diepe Constitutionele Crisis. De enige oplossing is het aanpassen van de Grondwet. Zo als het nu is gaat het niet langer en dat doet het al heel lang niet meer. De president en de Senaat zijn veel te machtig en Het Huis van Afgevaardigden is veel te zwak. Staten met een bevolking van niks hebben veel te veel te vertellen en staten met een grote bevolking te weinig. Tijd voor een grondige verandering van de Grondwet. Op naar een meer op Europese leest gebaseerde Grondwet.

  Like

 2. @Raymond
  Mee eens. Een verschil met 2016 is ook dat er toen nog twee andere partijen redelijk scoorden, de Groenen met Jill Stein en de Libertarische partij met Gary Johnson. Ze scoorden opvallend goed met respectievelijk 1,07% en 3,27% van de stemmen. Van Jill Stein die in december 2015 Moskou bezocht en tijdens een diner aan tafel zat bij president Putin wordt nog steeds gedacht dat ze zich onbewust liet gebruiken door het Kremlin om stemmen weg te halen bij de Democraten. Zij ontkent dat. In de drie oude industriestaten die Trump de winst opleverden haalden de Groenen meer stemmen dan het verschil tussen Clinton en Trump was.
  https://www.washingtonpost.com/powerpost/senate-intel-committee-investigating-jill-stein-campaign-for-collusion-with-the-russians/2017/12/18/ea7f3f1a-e44b-11e7-833f-155031558ff4_story.html

  De logica voor 2016 en ook 2020 is dat Trump buiten zijn trouwe achterban niet veel stemmen haalt. Integendeel, die basis lijkt verder versmald door onder meer vrouwen, senioren en bewoners van de buitenwijken die nu in grotere getale op de Democraten stemmen. In 2016 won Trump met 46,1% van de stemmen. Door het ontbreken van derde partijen in 2020 weet Biden in veel peilingen de magische grens van 50% te overschrijden.

  Zeker zou het kiessysteem volledig op de schop moeten. Het sluit niet meer aan op de demografie van de VS die in twee eeuwen enorm veranderd is. Een bizar voorbeeld is de benoeming van een ultrakatholieke radicaal-rechtse rechter in het Supreme Court. Dat gaat tegen de demografie van het land in. Want als 6 van de 9 hoge rechters katholiek zijn dan staat dat in contrast met 1 op de 5 Amerikanen die dat is. Zo zit dat hele politieke systeem vol tegenstrijdigheden en ongelijkheden in elkaar. Het is niet duurzaam en niet houdbaar. Het Electoral College is in het bijzonder een onding. Democraten willen Washington DC en Puerto Rico opwaarderen tot volwaardige staat. Dat zou drie of vier Democratische senatoren opleveren. Dit geeft aan dat hervorming een politiek item is en daarom in een verdeeld land niet tot stand kan komen. De VS is de gevangene van de eigen verdeeldheid.

  Geliked door 1 persoon

 3. Nate Silver: ‘If Biden wins the popular vote by 2 to 3 percentage points, the Electoral College is roughly a toss-up. But if Biden wins the popular vote by less than 2 points, Trump is a fairly heavy favorite to win the election. Even popular vote margins of up to 6 points are not entirely safe for Biden if his votes are distributed in exactly the wrong way. So you can see why an 8- or 9-point lead in the popular vote shouldn’t make Biden feel that secure; despite being a landslide margin, it’s also only a few points removed from the inflection point where the Electoral College starts to become competitive.
  https://fivethirtyeight.com/features/im-here-to-remind-you-that-trump-can-still-win/

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.