Toenemende aansporing aan de politiek om de Nederlandse monarchie te moderniseren en de kosten ervan omlaag te brengen

Hoogleraar staatsrecht Paul Bovend’Eert doet in een artikel in het AD interessante uitspraken over de modernisering van de monarchie. Aanleiding is de vakantie van de koning en zijn gezin in Griekenland. Hij kreeg daar kritiek op omdat het inging tegen de coronamaatregelen van het kabinet. Modernisering die overigens maar niet wil doorzetten omdat de wil van de politieke partijen daartoe lijkt tee ontbreken. Waarom is onduidelijk omdat koning Willem-Alexander zich in het verleden positief heeft uitgesproken over modernisering. Ofschoon het kan dat de koning in het openbaar wat anders zegt dan achter de schermen.

In het AD worden de standpunten van hoogleraar Bovend’Eert over de monarchie aldus geparafraseerd:

Dat lijkt een prima model voor modernisering. Het is aan de politiek om nu eindelijk eens door te pakken. De Nederlandse monarchie behoort volgens onderzoek uit 2009 van de Gentse hoogleraar Herman Matthijs tot de duurste van Europa. Dat is buiten proportie omdat Nederland een klein land is. Wat de kosten van de Nederlandse monarchie precies zijn valt lastig te zeggen, omdat het niet in het belang van de monarchie is om de kosten openbaar te maken. Openbaarmaking gebeurt tot nu toe niet, maar die transparantie is wel nodig.

Modernisering van de Nederlandse monarchie zou zowel de kosten zichtbaar moeten maken als het budget voor het koninklijk huis verkleinen tot een aanvaardbaar, lager niveau. Als vervolgens Willem-Alexander er de brui aan geeft omdat hij vindt dat hij te weinig geld uit de staatskas ontvangt, dan kan van Nederland een Republiek gemaakt worden. Zoals het al eerder in haar glorietijd van 1588 tot 1795 was. Dát is de identiteit van Nederland. Nederland is niet afhankelijk van een koning en zijn familie. Nederland is meer dan dat.

Foto’s: Schermafbeelding van delen van het artikelGoed mogelijk dat Oranjes er geen zin meer in hebben als ze minder geld krijgen‘ van Jeroen Schmale in het AD, 21 oktober 2020.

4 gedachten over “Toenemende aansporing aan de politiek om de Nederlandse monarchie te moderniseren en de kosten ervan omlaag te brengen

 1. https://www.ad.nl/royalty/hoogleraar-staatsrecht-koning-moest-wel-met-iets-komen~a207dd04/
  Paul Bovend’Eert: ‘De hoogleraar vindt de excuses van koning Willem-Alexander aan zijn volk ‘historisch’ en heeft niet heel gauw een eerder voorbeeld van een koninklijke knieval paraat. ,,Zeker niet van Willem-Alexanders voorgangers. Ik moest vooral denken aan zijn woorden op de lege Dam, bij zijn toespraak op 4 mei. Toen gaf hij al aan dat zijn overgrootmoeder, koningin Wilhelmina, in de Tweede Oorlog niet onfeilbaar was. Maar excuses maken over je eigen gedrag, nee, dat heeft bij mijn weten een Nederlandse monarch nog nooit gedaan.’’

  Geliked door 1 persoon

 2. George,
  Monarchie is een middeleeuws concept dat in alle opzichten in strijd is met het gelijkheidsbeginsel. tenzij je natuurlijk zou overgaan op een gekozen koning waarbij iedere inwoner in principe verkiesbaar is. Maar dan spreken we over een president en hebben we het over een republiek. De enige echte modernisering is het afschaffen van dit middeleeuws instituut.

  Like

 3. @Raymond
  Vraag is wat voor voordelen een monarch een land kan bieden. In een land als België is het duidelijk, daar kan de koning een positie innemen die een president niet in zou kunnen nemen. Vanwege de gemeenschappen en de taal. Voor België lijkt daarom op dit moment een monarch als staatshoofd geschikter dan een president.

  Voor Nederland zie ik dat voordeel niet. Hier is een monarch niet noodzakelijk. Een president kan tegen veel lagere kosten hetzelfde wat op dit moment Willem-Alexander doet. Denk aan types als Herman Tjeenk Willink die vergelijkbaar zijn met de gezaghebbende Duitse presidenten Gauck en von Weizsäcker. Daarnaast bieden deze presidenten meer: intelligentie én innerlijk gezag dat uit hun denken en handelen volgt.

  Het gezag van Willem-Alexander volgt uitsluitend uit zijn positie. Dat is een cirkelredenering. Eigenlijk zijn er geen argumenten om de persoon Willem-Alexander staatshoofd te maken behalve het feit dat hij Willem-Alexander is. Dat is te weinig. Verdient een land niet een staatshoofd dat vanwege persoonlijke verdiensten, ontwikkeling, intellectuele kracht en gezag de op dat moment meest geschikte persoon voor die positie is?

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.