George Knight

Debat tussen links en rechts

Afrika Museum staakt marketingcampagne na kritiek. Het toont de beperkte houdbaarheid van het management van het NMVW

with 2 comments

Het Afrika Museum in Berg en Dal betuigt spijt over bovenstaande video die onderdeel is van een marketingcampagne. Na een ‘storm van kritiek’ uit de zwarte gemeenschap is de campagne ingetrokken, aldus een bericht van Omroep Gelderland. Het museum is onderdeel van het NMVW (Nationaal Museum van Wereldculturen) dat centralistisch geleid wordt. Als er fouten zijn gemaakt dan moeten die toegerekend worden aan de directie van de NMVW. In dit geval directeur Stijn Schoonderwoerd, adjunct-directeur John Sijmonsbergen en hoofd marketing Nienke Bloemers. De drie musea van het NMVW hebben geen locatiehoofd en kunnen niet autonoom programmeren of een eigen marketingbeleid voeren. Deze museum zijn naast het Afrika Museum, Museum Volkenkunde in Leiden en het Tropenmuseum in Amsterdam. Het Rotterdamse Wereldmuseum is sinds 2017 formeel een samenwerkingspartner van de NMVW, maar is in de praktijk net zo gelijkgeschakeld als de andere drie musea onder het straffe management van de koepel NMVW.

De ontspoorde marketingcampagne van het Afrika Museum is des te opmerkelijker omdat het NMVW een politiek correcte koers vaart. Het combineert een linksig-humanistisch wereldbeeld met een populistische programmering en marketing. Dat leidt tot thema’s die het bij de politiek goed doen en waaraan het NMVW zich geen buil kan vallen. Dat het met de marketingcampagne voor Dagje Ghana is misgegaan wekt dan ook verbazing. De voormalige tentoonstellingsmaker Richard Kofi heeft het volgens Omroep Gelderland over een ‘ridiculicerende’ campagne. De sleutel van wat er bij het NMVW aan de hand is zit in zijn volgende opmerking: ‘Een klap in het gezicht van iedereen die tijd, geld en energie heeft gestoken in dat museum.’ Door de afstand tussen de werkvloer inclusief de museale en inhoudelijke deskundigen én het management van het NMVW dat fysiek en mentaal in een ivoren toren op afstand staat kunnen dit soort bedrijfsongelukjes blijkbaar gebeuren.

Het management van het NMVW is een overwegend witte organisatie met een zwarte (Wayne Modest) en negen witte stafleden waar de theorie de praktijk bepaalt. Dat spoort met de kritiek van ‘de zwarte gemeenschap’ op de campagne volgens Omroep Gelderland: ‘Uit de reacties op de campagne blijkt dat het om meer dan de campagne alleen gaat. Het museum wordt algeheel als ‘te wit’ ervaren. Afrika wordt nog te veel bezien vanuit een wit perspectief en bij het museum werken volgens de critici te weinig mensen met een Afrikaanse achtergrond. Juist een museum over een continent als Afrika zou veel bewuster bezig moeten zijn om zaken als diversiteit en inclusie te verankeren in het dna van de organisatie, luidt de kritiek.’ Dat is terechte kritiek die in het bericht van Omroep Gelderland verkeerd geadresseerd wordt. Organisatorisch bestaat er geen Afrika Museum. Het is directeur Stijn Schoonderwoerd die eigenmachtig vanuit de koepel NMVW de lijnen uitzet en bepaalt. Nu het mis gaat houdt hij zich om begrijpelijke redenen onzichtbaar.

2 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Nou ze hebben de campagne maar deels teruggetrokken want er hangen sinds vandaag nieuwe “Dagje Bali” posters. Blijkbaar denken ze dat er in het oude Nederlands-Indië niets is gebeurd en dat dit daarom wel kan???

  Like

  Anoniem

  30 juli 2020 at 14:03

 2. Mijn reactie bij het opinie-artikel ‘De kritiek op het Afrika Museum is absurd, vergezocht en schandalig’ van Han van der Horst op Joop.bnnvara.nl.
  https://joop.bnnvara.nl/opinies/de-kritiek-op-het-afrika-museum-is-absurd-vergezocht-en-schandalig?unapproved=2618210&moderation-hash=572d1f8a218efd8b8518bf590f003a29#comment-2618210

  De analyse van Han van der Horst gaat voorbij aan de feiten. Er bestaat organisatorisch geen Afrika Museum. Dat museum is opgegaan in het NMVW (Nationaal Museum voor Wereldculturen). Wie een analyse over het Afrika Museum maakt zonder het NMVW te noemen, zoals Van der Horst doet, heeft zich niet verdiept in de achtergronden. Hij eigent zich het recht van spreken over deze kwestie toe, maar het kan betwijfeld worden of hij weet waarover hij praat.

  Er is niks mis mee dat het NMVW een witte organisatie is. Er gaat pas iets mis als het NMVW zich anders voordoet dan het werkelijk is. Het NMVW is een pseudo-zwarte, zeer centralistisch geleide organisatie. Daarbij is het een samenwerkingsverband dat economisch van aard is en niet inhoudelijk wordt aangejaagd en aangestuurd. Het NMVW is een lege huls. Dat het NMVW zo snel door de wind gaat na de kritiek geeft al aan dat het geen ruggengraat heeft.

  Critici als tentoonstellingsmaker Richard Kofi doorzien dat en prikken het gebrek aan inhoud en echte betrokkenheid én de veinzerij van het management van het NMVW door. Ze zien in de rugwind van de BLM-beweging blijkbaar het juiste moment om het NMVW in beweging te krijgen. Van der Horst mist het feit dat Kofi zich door zijn nek uit te steken kwetsbaar maakt. Kofi praat van binnenuit vanuit de doelgroep waarvoor het NMVW claimt op te komen. Dat weerlegt Kofi met zijn kritiek. Het NMVW praat voornamelijk voor zichzelf. Het is veelzeggend dat het NMVW dat zweert bij marketing en popularisering juist daar op wordt afgerekend.

  Zie voor mijn commentaar:
  https://georgeknightlang.wordpress.com/2020/07/30/afrika-museum-staakt-marketingcampagne-na-kritiek-het-toont-de-beperkte-houdbaarheid-van-het-management-van-het-nmvw/

  Like

  George Knight

  30 juli 2020 at 15:59


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: