Hoe groter Trumps achterstand in de peilingen wordt, hoe waarschijnlijker het wordt dat hij niet volgens de regels zal spelen

Liefhebbers van de Amerikaanse politiek leven naar de presidentsverkiezing van 3 november 2020 toe. De peilingen laten op dit moment een langzaam oplopende achterstand ‘met dubbele cijfers’ zien voor de zittende, Republikeinse president Donald Trump op zijn Democratische uitdager Joe Biden.

Daar kan door niet-Republikeinen op twee manieren op gereageerd worden: met vertrouwen of met onrust. De houding die men kiest heeft te maken met het vertrouwen in het electorale proces.

Als alles min of meer volgens de regels verloopt, dan is Trump zoals het er nu naar uitziet kansloos voor een tweede termijn. Hij heeft de afgelopen jaren, en vooral het afgelopen half jaar, te veel fouten gemaakt en niets van de grond getild. Behalve belastingverlaging voor veelvermogenden onder wie zijn sponsors en de benoeming van conservatieve rechters. Maar het idee dat hij gewone burgers en zijn land in de steek heeft gelaten wordt door steeds meer Amerikanen gedeeld. Dat vertaalt zich in slechte peilingen voor Trump.

Maar hoe groter Trumps achterstand in de peilingen wordt, hoe waarschijnlijker het wordt dat hij niet volgens de regels zal spelen. In die zin kan de oplopende achterstand van Trump op zijn uitdager Biden als slecht nieuws worden opgevat door progressieven, onafhankelijken en gematigde kiezers. Ze weten dat Trump vals zal gaan spelen om een overwinning die hij niet verdient te stelen. Ze weten alleen niet hoe en wanneer.

Dat vals spelen moet niet opgevat worden als het normale vals spelen waar George ‘W’ Bush zich aan bezondigde in 2000 toen hij in Florida de verkiezingen van Al Gore stal, of Brian Kemp die in 2018 het gouverneurschap van Georgia door kiezersonderdrukking van Stacey Abrams stal. Dat vals spelen zal uitgebreid worden met georkestreerd geweld op straat van paramilitaire en ongeregelde militairen troepen. Dan gaat het niet langer om de procedurele onderduiking van kiezers, maar om daadwerkelijke fysieke onderdrukking. Dat vooruitzicht maakt het ijzingwekkend spannend.

Het enige scenario dat nog enigszins het onheil afhoudt is dat Biden met overweldigende cijfers wint. Zowel wat het aantal stemmen als het Electoral College betreft dat in het Amerikaanse kiessysteem beslissend is. Enkel in dat geval is er geen twijfel mogelijk wie er wint. Stel dat Biden 64% van de kiezers achter zich heeft. Dat betekent in praktijk dat hij bij de stembus, na de systematische kiezersonderdrukking van niet-Republikeinse kiezers, zo 55-60% van de stemmen behaalt. Dat moet voldoende zijn voor een overtuigende overwinning die niet betwist kan worden. In alle andere gevallen zal de VS in chaos verzeilen. Van buiten aangevuurd door de Russische Federatie, China, Iran en Noord-Korea die geopolitiek belang hebben bij de interne verdeeldheid en verzwakking van de VS.

Bij een kleiner verschil wordt het link. Dan gaat Trumps trukendoos open. Dan stuurt hij troepen zonder insignes de straat op. Ze vallen niet onder het militaire opperbevel in het Pentagon, maar onder bevel van het Witte Huis en worden geselecteerd uit niet voor dat doel getrainde grenswachten en gevangenisbewakers. De paleiswacht van Trump, deze Sturmabteilung, deze ‘geheime’ troepen, liep de afgelopen maand al warm in Washington DC, Tulsa en Portland waar het met grof geweld, met het passeren van de Nationale Garde van desbetreffende staat en tegen de zin in van de lokale autoriteiten vreedzame demonstranten de straat afsloeg. Valkuil is dat links-radicale demonstranten de uitdaging aannemen en dat geweld met geweld beantwoorden.

Dit is anarchie ten top aan de top.

Om dit succesvol te kunnen realiseren beheerst Trump het Hooggerechtshof en het ministerie van Justitie waar minister William Barr niet onafhankelijk optreedt zoals de traditie vereist, maar zich manifesteert als Trumps persoonlijke advocaat. Barr legt de grondwet naast zich neer als dat het streven van Trump dient.

Kortom, een kleine verkiezingsnederlaag voor Trump bij de stembus en in het Electoral College + anarchistische inzet van ongeregelde troepen van het Witte Huis + de juridische dekking daarvan kunnen zorgen voor een tweede termijn van Trump. U bent allen gewaarschuwd voor dit onheilsscenario. Bereidt u erop voor dat er in januari 2021 twee presidenten van de VS zijn: een die door de meerderheid van de kiezers gekozen is en Trump. Belangrijk wordt dan hoe de wereldgemeenschap, en in het bijzonder de EU en Nederland zich opstellen. Waarschijnlijk worden de hierboven geschetste scenario’s daar nu al doorberekend.

13 gedachten over “Hoe groter Trumps achterstand in de peilingen wordt, hoe waarschijnlijker het wordt dat hij niet volgens de regels zal spelen

 1. Is het niet uiterst bizar dat wij in 2020 dergelijke teksten lezen omtrent de malversaties in de grootste democratie ter wereld? Het lijkt wel geplukt uit een doemscenario van een fictie-docu. Wat een rare wereld toch… beangstigend en wonderlijk om dit te aanschouwen.

  Like

 2. The federal agents facing a growing backlash for their militarized approach to weeks of unrest in Portland were not specifically trained in riot control or mass demonstrations, an internal Department of Homeland Security memo warned this week.

  Like

 3. De GOP senator van Kentucky:

  Like

 4. Federal tactical teams that have clashed with protesters in Portland in recent weeks will soon begin leaving the city, Gov. Kate Brown of Oregon said Wednesday.

  Like

 5. ‘Hoe groter Trumps achterstand in de peilingen wordt, hoe waarschijnlijker het wordt dat hij niet volgens de regels zal spelen’

  Dit is een aanname, niet meer niet minder.

  Waarmee ik niet zeg dat het een doorsnee politicus is, want er valt zeker veel op hem aan te merken. Maar om bij voorbaat al er al vanuit gaan, dat kan alleen als iemand in de toekomst kan kijken en ik kan dat niet.

  We gaan het zien.

  Like

 6. ‘Bij een kleiner verschil wordt het link. Dan gaat Trumps trukendoos open. Dan stuurt hij troepen zonder insignes de straat op. ‘

  Wie is hier nu de complotdenker?

  Like

 7. @R. de Bruijn
  Het klopt dat het een veronderstelling is dat hoe groter Trumps achterstand in de peilingen wordt, hoe waarschijnlijker het wordt dat hij niet volgens de regels zal spelen. U hebt gelijk dat niemand in de toekomst kan kijken, maar daarmee is nog niet gezegd dat men geen scenario’s over de toekomst kan maken waarin men probeert aannemelijk te maken hoe Trump zal handelen. Voorwaarde is dan uiteraard dat men de feiten volgt, die met elkaar in samenhang bekijkt en in een heldere probleemstelling een hypothese ontwerpt. Dat heb ik geprobeerd.

  In uw tweede reactie gaat gaat het om een verwijzing naar de realiteit. Op 1 juni 2020 in Washington DC en in juli 2020 in Portland, Oregon stuurde Trump troepen zonder insignes de straat op. Dat is werkelijk gebeurd. Ik vermoed dat de complotdenker degene is die daar op enigerlei wijze vraagtekens bij probeert te zetten.

  Like

 8. ‘Dat is werkelijk gebeurd. Ik vermoed dat de complotdenker degene is die daar op enigerlei wijze vraagtekens bij probeert te zetten. ‘

  Ik heb zelf in de VS gewoond, heb daar nog steeds familie en vrienden. Waaronder ook in Portland. Dus ik weet waar ik over praat. En nee, mijn familie en vrienden zijn geen Trump-supporters, alles behalve. Maar ook al zouden zij dat zijn, dan nog maakt dat niet uit. Die mensen kunnen ook de waarheid vertellen.

  Portland is al zo vaak gesloopt door roomblanke Antifa-mensen, die zogenaamd opkomen voor de zwarte gemeenschap. Vreemde is wel dat de zwarte agenten in Portland door Antifa belaagd en uitgescholden werden, jawel door de witte relschoppers. Toch wel vreemd, als je zegt voor de zwarte bevolking op te komen.

  Er zijn gewoon federale agenten naar Portland gestuurd, omdat het daar één grote puinhoop was/is en de burgemeester wegkeek. Maar hij kan ook geen goed meer doen in de ogen van de relschoppers, dus ook die liefde is bekoeld.

  En als de nationale regering dan orde op zaken komt stellen, nadat weet ik hoeveel mensen in elkaar geslagen zijn (waaronder bejaarden), winkels geplunderd en vernield of zelfs in brand gestoken zijn, dan is het logisch dat de landelijk overheid ingrijpt. Zou hier ook gebeuren als in onze steden zoiets zou gebeuren, dat heeft niets met complotten te maken, gewoon orde handhaving. Gaat er dan nooit iets fout? Ongetwijfeld! Maar hoe zou u het vinden als uw winkel voor de zoveelste keer vernield is en geplunderd.

  Ik weet van veel mensen die Portland willen verlaten vanwege de ellende daar. New York en Minneapolis idem dito. Dit heeft niets meer met demonstreren te maken of opkomen voor de zwarte bevolking. Dat had ik 100% ondersteunt, maar gewoon dit is anarchie. Tijdens de rellen zijn door relschoppers al heel veel (meestal) zwarte mensen vermoord, waaronder zelfs een jongen van 11 en een meisje van 8.

  Daarnaast zijn tienduizenden mensen hun baan verloren, omdat de bedrijven waar zij werkten in rook zijn opgegaan en dat waren vooral zwarte mensen die daar werkten.

  Als je zegt te demonstreren voor bepaalde groepen, maar je zorgt er dan voor dat er tienduizenden daardoor hun baan verliezen, hun bedrijf kwijt raken of zelfs vermoord worden. Dan ben je helemaal de weg kwijt.

  Alleen zie je hier in Nederland nauwelijks iets van de rellen, plunderen en brandstichtingen. In Santa Monica ken ik iemand, daar waren het er 170 winkel/bedrijven in een paar dagen tijd. Stel dat er 10 mensen per bedrijf werkten, dan zijn er 1700 mensen werkeloos geworden.

  Like

 9. @R. de Bruijn
  Laten we het niet complexer maken dan nodig is en ons tot de feiten beperken. President Trump heeft in Washington DC en Portland federale troepen ingezet zonder insignes waarvan de lokale autoriteiten uitdrukkelijk zeiden dat ze niet gevraagd waren. En u weet hoe sterk in de VS de autonomie van staten doorweegt. Daar kan een federale overheid niet zomaar doorheen fietsen. Vooral als Trump zich uitsluitend richt op steden die door de Democraten bestuurd worden.

  In Portland was de reden voor hun inzet de bescherming van federale gebouwen. Maar het vermoeden bestaat dat hun inzet die lijkt op die van militaire troepen de onrust heeft vergroot en de lokale handhaving heeft verstoord.

  Uiteindelijk heeft het Trump niet het verwachte ‘law and order’ profiel opgeleverd waar hij op hoopte omdat zijn beleid te partijpolitiek en willekeurig was. Daarbij waren de federale troepen die vooral gerecruteerd werden uit de grensbewaking (ICE) niet voorbereid op en opgeleid voor hun taak van ordehandhaving in stedelijk gebied. Dat resulteerde erin dat ze een veteraan en demonstrerende moeders van de straat sloegen. Dat doet het ook bij de zwijgende meerderheid niet goed. Want het First Amendement (vrijheid van meningsuiting en vereniging) is een recht dat door de overgrote meerderheid van de Amerikanen wordt gesteund. Los van hun politieke kleur.

  Het is zeker zo dat er individuen waren die de straatprotesten aangrepen om te plunderen of chaos te scheppen. Maar zij hebben weinig van doen met de politieke antiracisme protesten die er aan de wieg van stonden. Gaandeweg de protesten kwam er bij de ‘gewone’ demonstranten een dimensie bij, namelijk het protest tegen de inzet van de politie die meer dan proportioneel was. Dat betreft ook Democratische steden. Daarnaast waren er ook rechts-radicale provocateurs die zich voordeden als BLM-demonstranten of zich mengden onder de geweldloze demonstranten. Het moet onderscheiden worden wie geweld gebruikt.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.