Sven-Ake Hulleman verlaat met zijn uitspraak over stammen vol met Afrikanen en wortelen het niveau van de normale gekte

Van Sven-Ake Hulleman had ik nooit gehoord. Googlen maakt duidelijk dat hij net als zijn gesprekspartner Karel van Wolferen een satelliet is aan de hemel van het tegen het vanzelfsprekende aanschoppende Café Weltschmerz. Dat onderdak biedt aan complotdenkers. Pepijn van Erp plaatst dit fragment op zijn YouTube-kanaal en zegt erbij dat je zou willen dat het satire was. Dat is een rake opmerking, want dit tweegesprek tussen deze twee niet meer zo jonge witte mannen heeft alle kenmerken van satire. Het paternalisme en het racisme druipen ervan af als Hulleman zegt: ‘stammen vol met Afrikanen dood van de honger, omdat wij hier coronagekte maatregelen hadden’. Neemt hij zichzelf echt serieus met zulke onzin? Alsof het leven van Afrikanen ervan afhangt dat ze voorzien worden van Nederlandse wortelen en dit direct te maken heeft met de Nederlandse maatregelen als gevolg van COVID-19. Van Wolferen die nooit te beroerd is om een dwarsstraat in te slaan die niets met het onderwerp te maken heeft voegt er nog een schitterend voorbeeld van generalisering aan toe: ‘Black Lives Matter gaat niet over het welzijn of de levensomstandigheden van Blacks’. Wat weet Van Wolferen dat toch allemaal goed en wat is het fijn dat hij ons daar wekelijks van op de hoogte houdt. Dit tweegesprek gaat niet over het gebrek aan verstand en empathie van Whites. Of toch wel?

Treffend is een reactie bij deze video van Ecto Plasma: ‘Sprakeloos, ongelofelijk. En dit is dan de rationele, intellectuele vleugel van de complotbeweging’. Dat doet denken aan een andere kwestie die te herleiden is tot relatieve gekte. In mei 2020 werd door de complotdenker van beginnende omroep Ongehoord Nederland Arnold Karskens een andere complotdenker Ybeltje Berckmoes de laan uitgestuurd. Ze had 18 jaar na diens dood een interview met Pim Fortuyn. Ik schreef dit commentaar: ‘Er zijn in Nederland volop gekkies, maar bij radicaal-rechts zijn ze oververtegenwoordigd. Dat is voor degenen die niet van complottheorieën en zweverigheid houden een geruststelling. Opvallend is dat bij een rechts nieuwskanaal als Ongehoord Nederland een erge gekkie de deur wordt gewezen. Want gekte is relatief. Als zelfs radicaal-rechts dit niet meer trekt, dan moet het wel erg zijn. De vijand van gek en wantrouwen is immers te opzichtige gekte die gelijk door de mand valt. Want zo kan men een interview met Pim Fortuyn wel kwalificeren. Zo’n 18 jaar na zijn dood. De gekke gekte wijkt op rechts voor normale gekte. Gezellig met elkaar terug naar normaal abnormaal. Zo hoort het.’ Vraag is of de gekte van Hulleman en Van Wolferen normale gekte is of het niveau van te opzichtige gekte heeft bereikt. Beide heren moeten oppassen dat hun gekte niet te gek wordt.

6 gedachten over “Sven-Ake Hulleman verlaat met zijn uitspraak over stammen vol met Afrikanen en wortelen het niveau van de normale gekte

 1. ‘stammen vol met Afrikanen dood van de honger, omdat wij hier coronagekte maatregelen hadden.

  Dat is 100% waar. De handel met Afrika is stil komen te liggen voor een groot gedeelte en er komt minder geld binnen bij goede doelen en uiteindelijk zal ook in veel landen de ontwikkelingssamenwerking drastisch ingeperkt worden, omdat we minder belastinginkomsten hebben en enorm veel meer schulden maken.

  Of deze heren complotdenkers zijn? Misschien wel, ik ken ze niet goed genoeg. Wel weet ik dat alles als rechts-extremistisch weggezet wordt. Ik word er ook steeds van beschuldigd, terwijl ik op GroenLinks stemde.

  Waar ik mee gestopt ben, juist omdat mijn kameraden dat doen en ook iedereen wegzetten als fascisten, nazi, rechts-extreem of gekkies.

  Er zijn 6100 mensen overleden met Corona, terwijl in de winter van 2017/18 er een oversterfte was van 9.444, dus totaal 12.000 doden. En nu is heel Nederland in paniek?

  Maar ja, alleen die vraag al stellen maakt je tot een complotdenker en een gek.

  Ik vraag me af hoelang het duurt voordat mensen echt buitengesloten gaan worden met een andere mening of mensen die rake vragen durven stellen. Ik denk dat we niet ver weg meer zijn.

  Like

 2. @R. de Bruijn
  COVID-19 is een wereldwijde pandemie die op wereldschaal bekeken moet worden. Hoe dan ook zijn er op dit moment wereldwijd meer dan 737.000 doden geregistreerd ten gevolge van COVID-19. Terwijl allerlei landen en regio’s (Iran, China, Noord-Korea, Russische Federatie, Florida, Texas) om politieke redenen niet alle COVID-19 doden als zodanig registreren. En de pandemie van het seizoen 2020-21 is nog niet voorbij. Dus het aantal doden ligt nu al hoger en zal nog verder oplopen. Er zijn ook de zogenaamde ‘verborgen’ COVID-doden die niet goed geregistreerd zijn in de statistieken.

  Het aantal doden ten gevolge van influenza wordt per seizoen door de WHO geschat op gemiddeld 389.000 doden. Met uitschieters in jaren met de meest ernstige influenza uitbraak naar 650.000 doden. Kortom, de doden als gevolg van COVID-19 zijn in het seizoen 2020-2021 hoger dan de doden als gevolg van de meest felle jaarlijkse uitbraken van influenza.

  Zoals gezegd zijn de maatregelen van overheden in de bestrijding van de pandemie omvangrijk geweest. En een tweede golf komt er naar verwachting in de herfst 2020 aan. De cijfers rechtvaardigen een strenge aanpak.

  Like

 3. Wel grappig al die mensen die elk probleem gelijk met rechts-extremisten verbinden. Het aantal rechts-extremisten is zo klein, dat je er niet eens een woonkamer mee kunt vullen.

  Nooit erkennen zij de links-extremisten in eigen kringen, die oproepen politici dood te schieten of sterker nog: ze echt dood schieten, zoals Pim Fortuin.

  Like

 4. @Arina
  Ik weet niet op welke mensen u doelt als u zegt dat links-extremisten niet als gevaar worden gezien. Ik weet evenmin welke mensen ‘elk probleem’ met rechts-extremisten verbinden. U praat in raadsels en algemeenheden.

  Overigens ga ik spaarzaam met de term ‘extremisme’ om en gebruik ik dat in het commentaar over Hulleman niet. Ik zie hem als rechts-radicaal en niet als rechts-extremist. Het verschil is dat een extremist iets nastreeft met ondemocratische middelen en gebruik van geweld. Daar beticht ik Hulleman niet van. Ik zie hem als een radicale gek, maar niet als een gewelddadige extremist.

  U hebt gelijk dat het aantal rechts-extremisten in Nederland klein is. Ze zijn gering in aantal en slecht georganiseerd. Studies wijzen uit dat er in Nederland in totaal ongeveer 100 rechts-extremisten zijn. De term wordt doorgaans te makkelijk gebruikt.

  Zo zal ik Geert Wilders geen extremist noemen, maar vermoed steeds meer dat Thierry Baudet dat etiket wel verdient. Want de laatste verwerpt de democratische rechtsorde en de democratische instituties, terwijl Wilders dat tot nu toe niet doet. Baudet wil de rechtsorde eenzijdig en buitenparlementair omver werpen. Hij gebruikt zelf geen geweld of moedigt mensen aan dat te doen, maar de consequentie van zijn uitingen is steeds meer dat gebruik van geweld noodzakelijk is om zijn politieke doelen te realiseren. Dan zit het gebruik van geweld impliciet in zijn overtuiging ingebakken. Dan kunnen we hem toch een extremist noemen, zoals dat onderhand in de VS ook voor Trump geldt met zijn oproep om het parlement te bestormen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.