Dit journaal-item van de Franse publieke omroep ORTF uit 1972 stemt tot nadenken over hoeveel ruimte de Nederlandse lokale politiek nu aan de horeca geeft. Het gaat erover dat er te veel bistro’s zijn. Dat zou de strijd tegen het alcoholisme bemoeilijken. Een nieuw prefectureel decreet beoogt, zo stelt de reportage, om de afstand tussen cafés in Parijs te beperken met een minimale afstand van 75 meter. Wie Paris kent weet dat dat nooit doorgevoerd is. Sinds 1955 kent Frankrijk wel de wet Débré die zegt dat er geen bistro’s kunnen worden gevestigd in de buurt van scholen, stadions, ziekenhuizen, kerken, begraafplaatsen en gevangenissen.
Wie in Nederland afgelopen maanden de plannen langs heeft zien komen van gemeenteraden die over elkaar heen buitelden in hun onderhorige bereidheid om de horeca die door COVID-19 in economische problemen is gekomen tegemoet te komen met grote terrassen, beseft hoe economische argumenten het hebben gewonnen van argumenten over volksgezondheid. Dat op zich is nog niet eens zo verwonderlijk in een samenleving die steeds sterker is gericht op behoeftenbevrediging en genotzucht. Dit journaal-item uit 1972 doet beseffen dat in het recente debat over horeca en de uitbreiding van terrassen in binnensteden dat aspect van alcoholisme en volksgezondheid volledig ontbrak. Dat is verwonderlijk. Vooral omdat Nederland met COVID-19 een stevige gezondheidscrisis voor de kiezen kreeg en blijkbaar de economisch gevolgen ervan wegberedeneert door een ander aspect dat de volksgezondheid bedreigt ongeclausuleerd alle ruimte te geven: alcoholisme.
Ninette van Hasselt van het Trimbos instituut:
Vanaf 1 juni gaat de Nederlandse horeca weer langzaam open. De terrassen zullen worden gevuld met een mix van ontlading, ontmoeting, zon, vakantiegevoel, eindexamenvreugde en alcohol. Het wordt een interessante tijd voor lokaal alcoholbeleid: met bezoekers die zin hebben in een feestje, maar afgelopen maanden soms ook veel frustratie en stress hebben opgebouwd; boa’s die niet alleen de drank- en horecawet, maar ook de anderhalvemeternorm moeten handhaven en daarbij steeds meer weerstand ervaren. En horeca die met allerlei regels te maken krijgt, maar de komende tijd ook een flinke omzet wil draaien om het hoofd boven water te kunnen houden.
https://www.trimbos.nl/actueel/blogs/blog/beste-gemeenten-heropening-horeca-is-kans-voor-cultuuromslag
LikeLike
Alcohol is een legale drug. Dat maakt het net zo winstgevend als iedere illegale drug. Iedereen wil er geld aan verdienen. De overlast wordt zoveel dat mogelijk is genegeerd en anders afgedaan als een randverschijnsel.
LikeLike