George Knight

Debat tussen links en rechts

Trump: ‘When Lights Are Low’

with 4 comments

Natuurlijk is 1936 niet 2020, en is bandleider en altsaxofonist Benny Carter niet president Donald Trump. Het liefdesliedjeWhen Lights Are Low’ gaat over dansen, sweet music, liefde en de overgave daaraan. Hoe meer gedempt licht, hoe beter dat in zicht komt. Het sentiment van de toenadering staat haaks op de 1,5 meter-samenleving. Maar toch moest ik aan dit nummer denken toen ik het bericht las dat Trump vanwege de rellen in Washington DC in de onderaardse bunker onder het Witte Huis schuilde en op zondagnacht de lichten van het Witte Huis waren gedoofd. Het is de symboliek die niemand kan ontgaan. Leiderschap geeft niet thuis.

Desondanks heeft Trump kansen op herverkiezing. Hoewel de peilingen op dit moment de andere kant opwijzen. Kiezers zijn niet in meerderheid krankjorum, het electorale systeem is dat. Een conservatieve minderheid op het platteland heeft meer te vertellen dan een progressieve meerderheid aan de kusten. Een programma van kiezersonderdrukking van de Republikeinse Partij drukt de progressieve stem nog verder weg. Districten worden opnieuw ingericht en rechtse rechters geven het onrecht een juridische basis. Maar door een patstelling kan een kapot, gedateerd politiek systeem niet gerepareerd worden. Daar ontspoort het al.

Denkbaar is dat er een constitutionele crisis ontstaat als Trump de verkiezingen van november 2020 uitstelt. De chaos wordt aangewakkerd door straatprotest van groeperingen als ‘the Boogaloo Bois’. Ze willen oorlog. Ze bundelen en bieden onderdak aan de ontevredenheid van vooral (maar niet uitsluitend) extreem-rechts.

Wat dan? Niemand die het weet. Tegenstanders van de VS lachen in hun vuistje. Als het een film was, dan zou het scenario van wat zich nu ontrolt als te vergezocht en ongeloofwaardig worden afgedaan. Wat een ellende.

Foto: Tweet van Alex Cole, 1 juni 2020.

4 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. “Mr President, don’t go hide behind the secret service,” said Hu. “Go to talk to the demonstrators seriously. Negotiate with them, just like you urged Beijing to talk to Hong Kong rioters.”
  https://www.theguardian.com/us-news/2020/jun/01/mr-president-dont-go-hide-china-goads-us-over-george-floyd-protests

  Like

  George Knight

  1 juni 2020 at 14:53

 2. During a vehicle search near the downtown Denver protest on Friday evening, police officers seized several military-style assault rifles from anti-government gun enthusiasts who call themselves “Boogaloo Bois.”
  https://coloradotimesrecorder.com/2020/05/denver-police-seized-assault-rifles-from-anti-government-gun-activists-at-friday-night-protest/24690/

  Like

  George Knight

  1 juni 2020 at 19:39

 3. Wat heeft de Amerikanen bezielt om deze man tot president te kiezen. De man is een ware ramp.

  Like

  Raymond Horstman

  2 juni 2020 at 09:57

 4. @Raymond
  In 2016 heeft een meerderheid van de Amerikanen op een andere kandidaat dan Trump gestemd. Die meer dan 3 miljoen stemmen meer kreeg. Het electorale systeem is verrot, gedateerd en gecorrumpeerd. Dat kun je de kiezers niet verwijten. Dat moet je de politieke en economische elite verwijten.

  Like

  George Knight

  2 juni 2020 at 11:52


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: