Is er redelijkheid in de onredelijkheid om de politieagent die George Floyd doodde de doodstraf op te leggen?

In de zaak George Floyd in het Amerikaanse Minneapolis kan men zich afvragen of de politieagent die acht minuten lang zijn knie in de nek van de op de grond liggende Floyd drukte in aanmerking zou moeten komen voor de doodstraf. In Nederlandse oren klinkt die vraag bizar. Maar de aanleiding is ernstig. Floyd liet de agent weten dat hij niet meer kon ademen. Uiteindelijk stierf Floyd onder de knie van de agent. Dit gaat tegen de procedures in. Tot nu toe zijn de betreffende agent en drie agenten die hem vergezelden niet aangeklaagd. Zeer vermoedelijk houdt het gepolitiseerde ministerie van Justitie de agenten uit de wind. Dit betreft de VS waar de doodstraf een sanctie voor zo’n overtreding kan zijn. Dus volgens de logica van de Amerikaanse grondwet kan de betreffende agent de doodstraf opgelegd worden. Een broer van het slachtoffer en Floyds vriend Stephen Jackson hebben afgelopen dagen gepleit voor het opleggen van de doodstraf aan de agent.

Ik ben tegen de doodstraf ‘in normale omstandigheden’. Zoals een roofoverval met dodelijk afloop of een moord. Wat het niet normaal maakt is dat het een overheidsdienaar, te weten een politieagent betreft die is belast met het geweldsmonopolie. Hij opereert namens de overheid. Het geweld van politieagenten tegen burgers is een verzwarende factor omdat ze extra verantwoordelijkheid hebben. Daarbij komt dat het handelen van betreffende agenten ideologisch gemotiveerd lijkt. George Floyd wordt bewust ontmenselijkt en vernederd. Het rapport21st Century Policing’ (2015) van de regering Obama dat aanbevelingen bevat om de kloof tussen politie en agent te verkleinen is door de regering Trump in de la gelegd. De kloof is verbreed.

De zaak George Floyd staat niet op zichzelf. Er zijn in de VS talloze vergelijkbare gevallen die als institutioneel racisme kunnen worden gekenschetst. Alleen als het wordt gefilmd haalt zo’n zaak de publiciteit. De niet gefilmde gevallen van racistisch geweld tegen minderheden blijven buiten de publiciteit. Ook ‘betrapte’ agenten worden altijd van vervolging vrijgesteld. Zoals dat in Nederland na onderzoek ook gebeurde bij de zaak Mitch Henriquez in Den Haag. Agenten opereren soms onder hoogspanning en zijn zelf kwetsbaar voor geweld van burgers. Maar juist door het juridisch aanpakken van de ergste overtredingen van politiegeweld zou de kou uit de lucht gehaald kunnen worden om de spanning tussen politie en burger te verkleinen.

Het is lastig om te beredeneren welk doel de middelen heiligt. De doodstraf is onherroepelijk en een zwaar middel. In een ideale situatie is elke weldenkende burger tegen de doodstraf. De EU ervoor pleit ervoor om de doodstraf in alle gevallen en in alle omstandigheden af te schaffen. Aanvullend feit is dat de doodstraf in landen die het toepassen discriminerend wordt opgelegd aan voornamelijk leden van zwakkere groepen. Er pleit wat voor de redenering om dat (uitsluitend in landen waar de doodstraf al wordt opgelegd) om te keren en te richten op degenen die zwakkere groepen onderdrukken. Ideaal is het niet, maar binnen het geldende rechtsprekende systeem kan het als een correctie dienen. De Amerikaanse grondwet biedt de mogelijkheid.

Foto: Schermafbeelding van paragraaf ‘TITLE 18, U.S.C., SECTION 242; DEPRIVATION OF RIGHTS UNDER COLOR OF LAW’ van het Amerikaanse ministerie van Justitie (DoJ).

22 gedachten over “Is er redelijkheid in de onredelijkheid om de politieagent die George Floyd doodde de doodstraf op te leggen?

 1. A former club owner in south Minneapolis says the now-fired police officer and the black man who died in his custody this week both worked security for her club up to the end of last year.

  George Floyd and now-former Officer Derek Chauvin both worked security at the El Nuevo Rodeo club on Lake Street, according to Maya Santamaria. Santamaria owned the building for nearly two decades, but sold the venue within the last few months.
  https://kstp.com/news/george-floyd-fired-officer-overlapped-security-shifts-at-south-minneapolis-club-may-28-2020/5743990/

  Like

 2. Als geweldpleging onderdeel uitmaakt van het takenpakket moet erop toe worden gezien dat dit geweld binnen vastgesteld kaders wordt toegepast. Als een knie op de nek tot het toegestane geweldsrepertoire hoort dan moet daar een alternatief voor worden gezocht. Vergeet ook niet de impact die het privilege van het mogen uitoefenen van geweld doet met de psyche van in dit geval een agent, vooral ook in combinatie met het veelvuldig geconfronteerd worden met buitensporig geweld. Dat wordt m.i. nog steeds onderschat. Tegen de agent was al eerder disciplinaire maatregelen getroffen en hij was betrokken bij 3 schietincidenten waarvan 1 fataal.

  Zolang er geen overtuigende aanwijzingen zijn dat institutioneel racisme aan de dood van Floyd ten grondslag ligt zou het gepast zijn als de media daarover zwijgt. Het merendeel van de slachtoffers die vallen door politiegeweld in de VS zijn blanke burgers.

  Like

 3. @heiden
  Afro-Amerikanen maken zo’n 12-13% van de bevolking van de VS uit. Afro-Amerikaanse mannen lopen 2,5 keer meer kans om gedood te worden door politiegeweld dan witte Amerikanen.

  De media hoeven niet te zwijgen over Derek Chauvin. De presentatie van de feiten is duidelijk. Hij is overigens vandaag in verband met de zaak George Floyd vanwege doodslag en moord in de derde graad opgepakt door de autoriteiten van de staat Minnesota en in bewaring genomen. De politiebonden verdedigen Chauvin niet en zeggen dat hij over de schreef is gegaan en zich in zijn gedrag niet heeft gedragen zoals hij is geleerd en de procedures vereisen.

  Like

 4. Idd klopt het dat zwarten een grotere kans hebben te worden gedood door politiegeweld. Maar vergeet niet dat zwarten oververtegenwoordigd zijn in de misdaadcijfers. According to the US Department of Justice, African Americans accounted for 52.5% of all homicide offenders from 1980 to 2008, with Whites 45.3% and “Other” 2.2%. Volgens het US Department of Justice werd 53 procent van gepleegde moorden door zwarten gepleegd en 45 procent door blanken. Jeugdbendes bestaan voor 46% are Hispanic/Latino, 35% are black, 11.5% are white, Voor verdere informatie hierover zie: https://en.wikipedia.org/wiki/Race_and_crime_in_the_United_States#Homicide

  Kortom, het gaat hier over een relatief kleine etnische groep die oververtegenwoordigd is in de misdaadstatistieken.

  Like

 5. @heiden
  Laten we oppassen voor een vergelijking van appels, peren en ander fruit. Het gedrag, de opsporing en de registratie van de overwegend witte politie tegenover de minderheden geeft nog geen afdoende antwoord antwoord op de criminaliteitscijfers zelf. Er is zeker een verband tussen het een en het ander, maar laten we voorzichtig zijn met het trekken van voorbarige conclusies. Denk alleen al aan de prioriteit welk soort criminaliteit het hardste wordt aangepakt. Zijn dat cybercrime, milieudelicten of witte boordencrimininaliteit of is dat straatgeweld? De vertekening in de officiële cijfers is ingebakken door het kiezen van de prioriteit. Dat moet eerst ‘gecorrigeerd’ worden voordat we tot conclusies kunnen komen over de criminaliteit per etnische groep.

  Like

 6. Black Cops Are Just as Likely as White Cops to Kill Black Suspects. New research suggests a culture of bias is a bigger problem than individual racist officers.

  “White officers do not kill black suspects at a higher rate compared with nonwhite officers,” concludes a research team led by Charles Menifield, dean of the School of Public Affairs and Administration at Rutgers University–Newark. “The killing of black suspects is a police problem, not a white police problem.”

  https://psmag.com/social-justice/black-cops-are-just-as-likely-as-whites-to-kill-black-suspects

  Like

 7. @heiden
  Exact, het is de bedrijfscultuur van de Amerikaanse politiekorpsen die tot ontsporingen leidt. Daar passen racistische agenten in, maar ook anderen. Het probleem is dus erger en omvangrijker dan racisme alleen. De regering Obama zag dat in het rapport over Policing dat het in 2015 uitbracht en waar ik hierboven naar verwijs.

  Like

 8. De media legt de nadruk vooral op het blanke politiegeweld tegen zwarten. Ik ben van mening dat dit niet zo “zwart-wit” is als wordt beweerd. De Amerikaanse politie treedt uiterst gewelddadig op als je de vergelijking maakt met bijvoorbeeld Europa. Dat heeft allerlei oorzaken, de Amerikaanse samenleving is gewelddadiger door legaal wapenbezit maar ook door grote armoede, gebroken gezinnen, drank en middelengebruik. Tal van factoren spelen mee. De Amerikaanse politie is een afspiegeling van de maatschappij en moet oplossingen bieden voor uitwassen van falende systemen. Falende systemen die met de dag zichtbaarder worden in wijken als bijvoorbeeld Skid Row in Los Angeles. Als de politieke wil er is om politiegeweld terug te dringen dan zal men naar de roots terug moeten keren, dwz de kernwaarden voor een functionerende samenleving moeten worden herstelt. De vraag is of die politieke wil er is.

  Like

 9. De Robocopisering van de politie is een feit. Film is sluipenderwijs óók ónze realiteit binnengewandeld zodat we nu de film ‘De dood van Floyd’ kunnen bekijken. Starring George Floyd, Derek Chauvin, Thomas K. Lane, Tou Thao en J Alexander Kueng. Door vertoning van deze film laait buitensporig geweld op in Amerikaanse steden waar 10000 militairen worden ingevlogen. CNN maakt daar dan weer films van zodat farmaceutische bedrijven te midden van al dat geweld mogen adverteren. Zo zitten wij, de kijkers gevangen in deze geweldsspiraal maar kunnen we steeds minder goed de grenzen ontwaren tussen feiten en fictie, die soms lijken te vervloeien met elkaar.

  Waar zitten we nu eigen lijk naar te kijken en waarom zitten we daar naar te kijken? Waarom kennen wij, mensen aan de andere kant van de wereld nu ineens de naam Floyd en met een beetje geluk ook de naam Chauvin? Welke verhalen en karakters worden gesponnen rondom deze personages en deze gebeurtenis waardoor mensen de straat opgaan om geweld uit te oefenen waarna 10000 ingevlogen Robocops de orde moeten gaan herstellen?

  Like

 10. @heiden
  Met de complicatie in het verhaal dat niet alle veroorzakers van het buitensporig geweld zijn wat ze lijken te zijn. Hun handelen is geen reactie op de kwestie George Floyd of het geweld tegen minderheden, maar het inhaken op de rellen vanuit een libertaire of partijpolitieke invalshoek. Zodat het creëren van chaos en onrust een doel op zichzelf wordt. Los van maatschappelijke (gevoelde) onrust. Een gelaagd verhaal dat voor velen niet meer te ‘lezen’ valt.

  Like

 11. Ja dat klopt, iedereen die denkt garen te kunnen spinnen in deze chaos mengt zich tussen de figuranten. Duidelijk wordt dat de Amerikaanse samenleving een kruitvat is waarin een klein vonkje grote gevolgen kan hebben als bepaalde groeperingen misbruik van de situatie maken.

  “Sometimes the truth isn’t good enough, sometimes people need more.” (Batman)

  🙂

  Like

 12. De verhalen doen het goed. En welk verhaal haalt uiteindelijk de media en wordt leading? Zelfs autopsies op een lijk zijn verhalen. Mag het beste verhaal winnen.

  Like

 13. You can’t be soft on crime and secure justice. Demonstrators spurred by the killing of George Floyd share the conceit that they care more about justice for victims like him than do conservative or pro-law-enforcement Americans. Are they correct? I am certain I speak for many on the right when I say that everything I’ve seen pertaining to Derek Chauvin’s attack on Floyd suggests the officer committed murder and deserves the death penalty. I regard it as shameful that Minnesota abolished capital punishment. Can many of last weekend’s protesters match that outrage?
  https://www.houstoncourant.com/brad-vasoli/2020/what-the-protesters-hypocrisy-teaches-us

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.