Bouterse op verlies in verkiezingen. Hoe verder met hem en Suriname?

President Desi Bouterse stevent in de Surinaamse parlementsverkiezingen af op een nederlaag. Het parlement benoemt de president. Oppositiepartij de VHP is de gedoodverfde winnaar. De stemmen worden nog geteld.

Suriname heeft de eer om het eerste land in de rij te zijn dat de overgang van autoritair leiderschap naar democratie maakt. De VS, de Russische Federatie en Brazilië kunnen volgen. Hoewel het gesloten Rusland niet echt in het rijtje thuishoort. De verwachting was niet dat de machtsoverdracht in Suriname zo makkelijk zou gaan en evenmin dat het in die andere landen zo makkelijk als in Suriname zal gaan. De overeenkomst is dat de politieke leiders van deze landen hun ambt van president gebruiken om zich te vrijwaren van een vrijheidsstraf of sancties. Door in functie te blijven kunnen ze dat ontlopen, of voor zich uit schuiven. Maar ooit verkruimelt hun machtsbasis. Voor Bouterse en types als Trump staat er daarom meer op het spel dan de voortzetting van hun ambt alleen. Hoe de machtsoverdracht in Suriname gaat, kan er een aanwijzing voor zijn hoe dat in de VS of Brazilië zal gaan. Ondanks de verschillen. Want Bouterse domineert al zo’n 40 jaar de Surinaamse politiek. Zijn magie is uitgewerkt.

Hoe verder met Suriname? Wellicht vlucht Bouterse naar Cuba. Suriname kan met wederzijds voordeel de banden met Nederland aanhalen voor de wederopbouw. De Surinaamse politiek en maatschappij moet krachtig genoeg worden geacht om zich niet nogmaals te laten koloniseren door het oude moederland. De vele hoogopgeleide Surinamers die in Nederland wonen kunnen het verschil tussen de twee landen helpen overbruggen. Blijft echter het probleem van het aanhoudingsbevel van Bouterse dat als een steentje in de schoen de relatie tussen de twee landen zal blijven belasten. Levert het land waar Bouterse zich straks gevestigd heeft hem uiteindelijk uit aan Nederland?

8 gedachten over “Bouterse op verlies in verkiezingen. Hoe verder met hem en Suriname?

  1. Bouterse hangt 20 jaar cel boven zijn hoofd. Een overheid die deze crimineel laat vluchten naar Cuba of een ander land is geen knip voor de neus waard. Suriname doet er beter aan Bouterse zo snel mogelijk op te sluiten om zo het tijdperk Bouterse definitief achter zich te kunnen laten.

    Like

  2. De NDP valt fors terug maar heeft alsnog 16 zetels weten te bemachtigen. Dat zijn toch allemaal Bouterse liefhebbers.

    “Bouterse is tegen de veroordeling in hoger beroep gegaan. Maar als die uitspraak komt als hij geen president meer is, dan kan hij zichzelf geen gratie meer verlenen. Dat betekent dat hij mogelijk alsnog in de gevangenis terechtkomt. Hoewel veel Surinamers zich afvragen of het vonnis daadwerkelijk uitgevoerd gaat worden.
    De veroordeling speelde deze verkiezingen sowieso geen grote rol. Veel Surinamers maken zich grotere zorgen over de dramatische economische situatie in het land. De eerste jaren onder de NDP gingen gepaard met economische voorspoed door een goed gevulde staatskas en de hoge goud- en olieprijs in de wereld. Maar de prijzen zakten in. En terwijl de inkomsten terugliepen, bleef de overheid wel consequent geld uitgeven. Met grote schulden en hoge inflatie als gevolg. Dat is dan ook de voornaamste reden dat veel Surinamers nu lijken te kiezen voor een andere koers.”

    https://www.telegraaf.nl/nieuws/1485111612/vrees-voor-gesjoemel-verkiezingen-suriname

    Like

  3. @heiden
    De ongekende vertraging van de telling van de stemmen en de rol van de minister van Binnenlandse Zaken daarbij wordt uitgelegd als een poging van de NDP-gezinden om via fraude meer dan 17 zetels te halen. Want een president heeft voor benoeming in het parlement (51 zetels) een twee-derde meerderheid van 34 zetels nodig. Als de NDP 18 zetels haalt kan het die benoeming blokkeren. Dat geeft een machtspositie. Vooralsnog lijkt de NDP volgens de projectie van de resultaten te blijven hangen op 16 zetels.
    https://www.waterkant.net/suriname/2020/05/27/resultaten-524-van-de-649-stembureaus-verwerkt/

    Like

  4. Voorzitter Jennifer van Dijk-Silos van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) verwijt het ministerie van Binnenlandse Zaken ervan nodeloos ervoor gezorgd te hebben dat een dag na de verkiezingen er tumult en paniek is ontstaan bij kiezers en politieke partijen. Het ministerie heeft – in tegenstelling tot voorgaande verkiezingen – de getelde stemmen van de verschillende stembureaus niet meteen in de media gebracht maar is zelf met eigen deskundigen analyses gaan maken op de televisie.
    http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2020/05/27/biza-verantwoordelijk-voor-chaos-uitslag-verkiezingen/#ixzz6NeQCYpgt

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.