George Knight

Debat tussen links en rechts

Bouterse op verlies in verkiezingen. Hoe verder met hem en Suriname?

with 8 comments

President Desi Bouterse stevent in de Surinaamse parlementsverkiezingen af op een nederlaag. Het parlement benoemt de president. Oppositiepartij de VHP is de gedoodverfde winnaar. De stemmen worden nog geteld.

Suriname heeft de eer om het eerste land in de rij te zijn dat de overgang van autoritair leiderschap naar democratie maakt. De VS, de Russische Federatie en Brazilië kunnen volgen. Hoewel het gesloten Rusland niet echt in het rijtje thuishoort. De verwachting was niet dat de machtsoverdracht in Suriname zo makkelijk zou gaan en evenmin dat het in die andere landen zo makkelijk als in Suriname zal gaan. De overeenkomst is dat de politieke leiders van deze landen hun ambt van president gebruiken om zich te vrijwaren van een vrijheidsstraf of sancties. Door in functie te blijven kunnen ze dat ontlopen, of voor zich uit schuiven. Maar ooit verkruimelt hun machtsbasis. Voor Bouterse en types als Trump staat er daarom meer op het spel dan de voortzetting van hun ambt alleen. Hoe de machtsoverdracht in Suriname gaat, kan er een aanwijzing voor zijn hoe dat in de VS of Brazilië zal gaan. Ondanks de verschillen. Want Bouterse domineert al zo’n 40 jaar de Surinaamse politiek. Zijn magie is uitgewerkt.

Hoe verder met Suriname? Wellicht vlucht Bouterse naar Cuba. Suriname kan met wederzijds voordeel de banden met Nederland aanhalen voor de wederopbouw. De Surinaamse politiek en maatschappij moet krachtig genoeg worden geacht om zich niet nogmaals te laten koloniseren door het oude moederland. De vele hoogopgeleide Surinamers die in Nederland wonen kunnen het verschil tussen de twee landen helpen overbruggen. Blijft echter het probleem van het aanhoudingsbevel van Bouterse dat als een steentje in de schoen de relatie tussen de twee landen zal blijven belasten. Levert het land waar Bouterse zich straks gevestigd heeft hem uiteindelijk uit aan Nederland?

Written by George Knight

26 mei 2020 bij 12:55

8 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Bouterse hangt 20 jaar cel boven zijn hoofd. Een overheid die deze crimineel laat vluchten naar Cuba of een ander land is geen knip voor de neus waard. Suriname doet er beter aan Bouterse zo snel mogelijk op te sluiten om zo het tijdperk Bouterse definitief achter zich te kunnen laten.

  Like

  heiden

  26 mei 2020 at 15:18

 2. @heiden
  Bouterse heeft nog het staatsapparaat in handen. Daarnaast kan hij via slinkse wijze het land uitvluchten.

  Like

  George Knight

  26 mei 2020 at 15:42

 3. Momenteel heerst er een chaotische situatie bij NIS, waar de stemmen geteld zullen worden. Dat blijkt uit foto’s (boven en onder) en filmpjes die nu via social media gedeeld worden. Critici zijn bang dat die rommelige situatie in NIS ervoor zorgt dat er fraude gepleegd kan worden.
  https://www.waterkant.net/suriname/2020/05/26/chaotische-situatie-bij-nis-critici-zijn-bang-voor-fraude/

  Like

  George Knight

  26 mei 2020 at 16:35

 4. De Stichting Nationale Waarnemers Instituut (SNWIS) is bezorgd over de ontwikkeling met betrekking tot verwerking van de verkiezingsresultaten van maandag. De organisatie van lokale waarnemers stelt dat na de sluiting van de stembureaus ze een voorlopige evaluatie heeft gemaakt van het verloop van de verkiezingen.
  http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2020/05/26/lokale-waarnemers-bezorgd-om-vaststelling-verkiezingsuitslag/#ixzz6NaK7BcH3

  Like

  George Knight

  26 mei 2020 at 23:13

 5. De grote verkiezingsnederlaag van de NDP van Desi Bouterse in Suriname leidt tot vreugde en instemming op het Binnenhof in Den Haag. Partijen van links tot rechts hopen op een betere relatie én dat Bouterse snel achter tralies verdwijnt.
  https://www.parool.nl/wereld/tweede-kamer-blij-met-verkiezingsnederlaag-bouterse~b7b82b30/

  Like

  George Knight

  27 mei 2020 at 10:23

 6. De NDP valt fors terug maar heeft alsnog 16 zetels weten te bemachtigen. Dat zijn toch allemaal Bouterse liefhebbers.

  “Bouterse is tegen de veroordeling in hoger beroep gegaan. Maar als die uitspraak komt als hij geen president meer is, dan kan hij zichzelf geen gratie meer verlenen. Dat betekent dat hij mogelijk alsnog in de gevangenis terechtkomt. Hoewel veel Surinamers zich afvragen of het vonnis daadwerkelijk uitgevoerd gaat worden.
  De veroordeling speelde deze verkiezingen sowieso geen grote rol. Veel Surinamers maken zich grotere zorgen over de dramatische economische situatie in het land. De eerste jaren onder de NDP gingen gepaard met economische voorspoed door een goed gevulde staatskas en de hoge goud- en olieprijs in de wereld. Maar de prijzen zakten in. En terwijl de inkomsten terugliepen, bleef de overheid wel consequent geld uitgeven. Met grote schulden en hoge inflatie als gevolg. Dat is dan ook de voornaamste reden dat veel Surinamers nu lijken te kiezen voor een andere koers.”

  https://www.telegraaf.nl/nieuws/1485111612/vrees-voor-gesjoemel-verkiezingen-suriname

  Like

  heiden

  27 mei 2020 at 12:43

 7. @heiden
  De ongekende vertraging van de telling van de stemmen en de rol van de minister van Binnenlandse Zaken daarbij wordt uitgelegd als een poging van de NDP-gezinden om via fraude meer dan 17 zetels te halen. Want een president heeft voor benoeming in het parlement (51 zetels) een twee-derde meerderheid van 34 zetels nodig. Als de NDP 18 zetels haalt kan het die benoeming blokkeren. Dat geeft een machtspositie. Vooralsnog lijkt de NDP volgens de projectie van de resultaten te blijven hangen op 16 zetels.
  https://www.waterkant.net/suriname/2020/05/27/resultaten-524-van-de-649-stembureaus-verwerkt/

  Like

  George Knight

  27 mei 2020 at 13:05

 8. Voorzitter Jennifer van Dijk-Silos van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) verwijt het ministerie van Binnenlandse Zaken ervan nodeloos ervoor gezorgd te hebben dat een dag na de verkiezingen er tumult en paniek is ontstaan bij kiezers en politieke partijen. Het ministerie heeft – in tegenstelling tot voorgaande verkiezingen – de getelde stemmen van de verschillende stembureaus niet meteen in de media gebracht maar is zelf met eigen deskundigen analyses gaan maken op de televisie.
  http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2020/05/27/biza-verantwoordelijk-voor-chaos-uitslag-verkiezingen/#ixzz6NeQCYpgt

  Like

  George Knight

  27 mei 2020 at 16:03


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: