Zwendel van AD. Gaat buitenlandredactie nou bewust of onbewust de fout in met de berichtgeving over het stemmen per post in VS?

De buitenlandredactie van het AD plaatste op 25 mei 2020 het berichtRepublikeinen beginnen rechtszaak om stemmen per post in Californië te verbieden’ online. Het is geplaatst om 04:21 uur en heeft als laatste update: 06:49 uur. Het is dus ’s nachts gemaakt. Of dat het povere niveau ervan verklaart is de vraag die na lezing blijft hangen. Want het artikel is eenzijdig en te kort door de bocht. Het voldoet in de verste verte niet aan een zorgvuldige journalistieke aanpak. Analytisch mist het ronduit elke diepte. Met dit soort berichten dat het niveau van broddelwerk niet ontstijgt verliezen de zogenaamde MSM (Mainstream Media) elk krediet én draagvlak om zich te onderscheiden van de verspreiders van nepnieuws en desinformatie, en de aanhangers van complottheorieën. De buitenlandredactie van het  AD maakt zich met dit bericht zelf tot een verspreider van desinformatie. Men kan zich alleen maar afvragen welke chef van de buitenlandredactie dit bericht heeft laten passeren en waarom het in tweede instantie in de dagredactie niet grondig is aangepast.

Achtergrond is dat volgens de peilingen de Democraten voor zowel het Witte Huis als de Senaat meer dan in andere verkiezingsjaren op een grote winst afkoersen in november 2020. Landelijk ligt Biden Trump stabiel zo’n 6 tot 11% voor. De reden daarvan is de ongekende economische teruggang met miljoenen werklozen, de zorgen van de bevolking over gezondheidsonderwerpen en de slechte aanpak van de coronacrisis door president Trump. Zo is de situatie nu. Er zijn twee scenario’s waarin de Republikeinen ondanks hun mindere steun toch de winst naar zich toe kunnen trekken: door kiezersonderdrukking en het creëren van chaos waarbij de coronacrisis als excuus dient. Kiezersonderdrukking door de Republikeinen is overigens geen nieuw middel uit hun trukendoos, het wordt op een grootschalige manier al sinds de jaren 1990 toegepast.

De buitenlandredactie van het AD praat op eenzijdige en naïeve wijze de talking points van de Republikeinen en Trump na. Want het zijn niet de Democraten of de Californische gouverneur Newsom die de integriteit van de verkiezingen bedreigen, het zijn de Republikeinen die dat doen. Stemmen per post neutraliseert namelijk de kiezersonderdrukking waarvan Republikeinen een krachtig verkiezingsinstrument hebben gemaakt. De mogelijkheden om extra voorwaarden te stellen aan minderheidsgroepen die minder vaak op Republikeinen stemmen worden hiermee teruggedrongen. Trumps argument dat stemmen per post fraudegevoelig zou zijn is nooit aangetoond. Het is een van de duizenden leugens van Trump. De buitenlandredactie van het AD trapt bewust of onbewust in Trumps leugen. In het eerste geval stelt het zich partijdig en in het tweede geval onprofessioneel op. Vraag is wat kwalijker is. Het napraten van Trumps selectieve feiten zonder enige toelichting en zonder de weergave van het standpunt van de Democraten hierover kan niet de bedoeling zijn van een nieuwsmedium dat op een grondige, serieuze en evenwichtige wijze haar lezers wil informeren.

Foto’s: Schermafbeelding van delen artikelRepublikeinen beginnen rechtszaak om stemmen per post in Californië te verbieden’ van de buitenlandredactie van het AD, 25 mei 2020.

5 gedachten over “Zwendel van AD. Gaat buitenlandredactie nou bewust of onbewust de fout in met de berichtgeving over het stemmen per post in VS?

 1. Journalisten moeten eens in de spiegel kijken. De omarming van alternatieve media komt mede door wantrouwen in traditionele media. (…)

  Mediakritiek kán terecht zijn. Als je hashtags als #lügenpresse wegdenkt, klinken veelgehoorde vragen over de rol van de pers best redelijk. Is het RIVM te kritiekloos gevolgd? Zijn bepaalde experts genegeerd? Is China te makkelijk geloofd?

  Het zijn exact die vragen die complottheorieën pretenderen te beantwoorden. Hun antwoorden zijn vaak potsierlijk, de vragen niet altijd. Media stellen ze opvallend weinig over hun eigen verslaggeving.
  https://www.nrc.nl/nieuws/2020/05/25/complotten-journalist-moet-in-spiegel-kijken-a4000658

  NB: NRC had in de digitale en papieren editie van 25 mei 2020 in een rubriek ‘Coronanieuws’ op p.5 een soortgelijk stukje (ANP die niet als bron genoemd wordt?) over de beschuldigingen van Trump en de rechtszaak van de Republikeinen tegen de staat California. Het bericht zegt onder meer zonder dat te weerleggen of te nuanceren: ‘Volgens de Republikeinen zal het stemmen per post tot fraude leiden’ en ‘Volgens de Republikeinen zal dit [= stemmen per post] tot oneerlijke verkiezingen leiden‘. Wie doorklikt op de digitale editie van betreffende pagina komt in een scherm terecht waar genoemd bericht over Trump, gouverneur Newsom, stemmen per post en de kritiek van de Republikeinse partij daarop niet is terug te vinden.

  Dit roept twee vragen op: 1) hoe kan het dat dit aantoonbaar onvolledige bericht dat kritiekloos ruimte geeft aan de ‘talking points’ van Trump ‘zonder wederhoor’ in de digitale en papieren editie van 25 mei 2020 is terechtgekomen? 2) wat zegt dit over de archieffunctie en het geheugen van een nieuwsmedium als de teksten van de digitale en papieren editie niet meer integraal online zijn terug te vinden? Verdient het geen aanbeveling voor de continuïteit en de informatie van de lezer om het foute of onvolledige en gemankeerde bericht te voorzien van een toelichting en correctie online?

  Like

 2. Twitter added a link to two of President Trump’s tweets in which he had made false claims about mail-in ballots, urging people to “get the facts.”

  Like

 3. Pingback: Berichtgeving in Nederlandse media over Trump is nog steeds niet op orde. Misleidende informatie wordt nog steeds doorgeplaatst | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.