Anti-lockdown demonstranten zijn tegen. Een oplossing voor de bestrijding van het coronavirus bieden ze niet

Het is onaardig om te zeggen, maar de demonstranten tegen de lockdown-maatregelen naar aanleiding van het coronavirus laten zich kennen als het afvalputje van de samenleving. Vandaag waren er in verschillende steden demonstraties, onder meer grootschalig in Den Haag, en kleinschaliger in Amsterdam en Utrecht. In Den Haag werden tientallen demonstranten gearresteerd. Het is onduidelijk wat ze willen. Behalve het tonen van ongenoegen over kwestie die niets met de oorzaak van het coronavirus te maken hebben. Zoals de 5G-technologie, vaccinaties of de NOS. Dat lijkt samen te gaan met een bundeling van ongenoegen en het idee achtergesteld te zijn. Opvallend is de samenstelling van het publiek dat demonstreert: wit en nationalistisch.

Bij de coronacrisis hangen volksgezondheid, economie en politiek nauw samen. De economie kan niet opstarten zonder dat de problemen van de volksgezondheid zijn aangepakt of verregaand ingeperkt. De politiek die niet eerst de problemen van volksgezondheid en economie oplost, maakt zichzelf overbodig. Want de meerderheid van de bevolking in allerlei landen beseft dat het niet achter volksmenners als president Trump of premier Boris Johnson aan moet lopen omdat zij niet het belang van hun burgers voorop zetten. In de VS en het VK zijn tot nu toe de meeste geregistreerde doden te tellen als gevolg van het coronavirus.

Op Transitieweb.nl reageerde ik vandaag op een artikel met de titel ‘Wereldwijd groeiend protest tegen de lockdown’ van Fred Teunissen. Opvallend is dat hij nattigheid voelt over zijn missie. Zijn sympathisanten doet hij een methode aan de hand om zijn bericht te delen op sociale media: ‘Dan is er kans op dat Big Brother tussenbeide komt en je waarschuwt voor ‘nepnieuws’. Plaats je de link toch, dan kunnen anderen die hem aanklikken ook zo’n waarschuwing krijgen. Dit is een vervelende vorm van intimidatie en censuur.’ Het is de wetmatigheid van de verspreiders van desinformatie dat ze het blokkeren van nepnieuws ‘censuur’ noemen en het verspreiden ervan ‘vrijheid’. Het wantrouwen, het misnoegen en het idee van achterstelling zijn immens.

Mijn reactie op Transitieweb ging over de bewering van Teunissen dat het middel van de lockdown honderd maal erger is dan de kwaal coronavirus. Ik ben het daar mee oneens en vroeg hem het volgende:

’In Nederland zijn er tot nu toe zo’n 5.000 geregistreerde doden als gevolg van het coronavirus. In de VS is het aantal geregistreerde doden als gevolg van het coronavirus opgelopen tot 70.000. En het einde is nog niet in zicht.

U zegt dat het middel van de lockdown honderd maal erger is dan de kwaal. U suggereert hiermee dat de lockdown in Nederland voor (een equivalent van) meer dan 500.000 en in de VS voor meer dan 7 miljoen doden zorgt.

Het is onduidelijk op welke omstandigheden u de conclusie baseert dat de lockdown honderd maal erger is dan het coronavirus. Kunt u dit toelichten?

Ter aanvulling: In de VS keert de rechtse gastheer van Fox News Sean Hannity zich inmiddels tegen de demonstranten die met wapens en paramilitaire kleding betogen tegen de lockdown. Hij zegt: ‘Kracht tonen is gevaarlijk. Dat brengt onze politie in gevaar. En trouwens, je bericht zal nooit worden gehoord, wie je ook bent. Niemand mag proberen ambtenaren te intimideren met een blijk van geweld.’’

Foto’s: Beelden van de demonstratie tegen de lockdown-maatregelen op het Plein in Den Haag op 5 mei 2020. Credits: ANP Niels Wenstedt.

2 gedachten over “Anti-lockdown demonstranten zijn tegen. Een oplossing voor de bestrijding van het coronavirus bieden ze niet

 1. Hoe kun je vaststellen dat de demonstranten nationalistisch zijn zonder daar onderzoek naar te doen? In de beschikbare beelden zag ik enkele Nederlandse vlaggen waarvan je mag aannemen dat die meegevoerd werden om het nationalistische sentiment te demonstreren. Maar wat te zeggen van de demonstranten die geen vlag bij zich hadden, zijn die dan globalistisch? Ik zou daar geen uitspraak over kunnen doen. Het klopt dat het merendeel der demonstranten wit waren maar toch zag ik ook enkele zwarte mensen. Ik zou mensen die ik niet ken en nooit gesproken heb niet zomaar tot het afvalputje van de samenleving rekenen ook al zijn ze niet tevreden over de 5G-technologie, vaccinaties of de NOS. Maar de vraag is of het ongenoegen alleen maar over deze items gaat of dat men ook ontevreden is over het gevoerde beleid ten aanzien van het Corona virus.

  Ab Gietelink was ook bij de demonstratie. Laat hij zich kennen als het afvalputje van de samenleving , zo ja waarom? https://youtu.be/Y8Y91IUU4hc

  Like

 2. @heiden
  Ik was niet bij de demonstratie in Den Haag, maar heb talloze videobeelden en foto’s ervan bekeken. De Nederlandse driekleur (rood-wit-blauw of blauw-wit-rood) was ruim aanwezig. De vlag is een symbool voor nationalisme. Zeker had niet iedereen een vlag bij zich. De demonstranten waren bovengemiddeld wit.

  Ik zeg niet dat de mensen tot het afvalputje van de samenleving behoren, ik zeg dat ze zich zo lieten kennen. Door hun gedrag. Ze werden met tientallen opgepakt omdat ze zich na talloze waarschuwingen van de politie niet aan de social distancing maatregel hielden. Hiermee breng je ook anderen in gevaar. Je kunt er ook andere stevige kwalificaties aan geven.

  Ab Gietelink laat zich voortdurend kennen als een complotdenker. Ook nog eens op Café Weltschmerz dat zoveel ruimte aan complotdenkers geeft. Gietelink is een ophitser die het er vooral om te doen is om verdeeldheid te zaaien. Een klassiek voorbeeld van agitatie in de Sovjet-traditie. Juist hij die beter zou moeten weten is degene die mensen opzet tot onverantwoord gedrag.

  Ik volsta met een citaat uit een commentaar op het radicaal-rechtse DDS over genoemde demonstratie. De auteur noemt de demonstranten sukkels, uilskuikens en mafkezen:
  Als de boel straks weer oplaait door dit soort mafkezen, krijg je een hoop boze Nederlanders. En zelfs dan presteren ze het waarschijnlijk nog om ‘de overheid’ ervan te beschuldigen ze de mond te willen snoeren en hen te beroven van hun recht op vrijheid van meningsuiting en hun demonstratierecht. Zinloos om daar tegenin te gaan. Als (hogere) boetes ook niet werken dan moeten we ze misschien maar gewoon twee à drie weken opsluiten.’
  https://www.dagelijksestandaard.nl/2020/05/lol-sukkels-tientallen-anti-lockdownactivisten-aangehouden-in-den-haag/

  Ik zou niet pleiten voor opsluiting van de demonstranten omdat dat niet in de Nederlandse traditie van vrijheid past, maar voor educatie. Te beginnen met Gietelink. Ofschoon het de vraag is of die nog tot bezinning valt te brengen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.