Wensdenken achter een masker: ‘Covid-19 bewijst dat eenheid de enige remedie is tegen wereldwijde crises in de 21e eeuw’

Het valt moeilijk te geloven dat in de 21ste eeuw de keuze is tussen solidariteit of dood. De reflectie op de coronacrisis leidt tot allerlei overdenkingen, claims en wensdenken. Dat is op zichzelf best aardig, maar leidt niet vanzelfsprekend tot dwingende antwoorden of nieuwe inzichten. Het is ook te vroeg om dat te kunnen beoordelen. Deze video stelt vanuit een Amerikaans perspectief dat eenheid de enige oplossing op de crisis is.

Het tekent een omgekeerde dufheid die doet denken aan uitbundig gespeeld enthousiasme. Het lijkt er eerder op dat de coronacrisis in de praktijk tot minder solidariteit zal leiden. Bevolkingsgroepen en landen zonderen zich meer nog dan voorheen af van elkaar. Libertarisme noch nationalisme zou de oplossing zijn. Werkelijk? Zou zo’n abrupte koerswending van onderop moeten komen als een overweldigende vulkaanuitbarsting?

Covid-19 kan dan wel ‘bewijzen’ dat eenheid nodig is, maar het zegt niet dat die eenheid er ook komt. Zoals veel iets bewijst, maar daarmee nog niet gerealiseerd is. Covid-19 leidt niet tot inzicht bij een hele generatie.

De video stapelt alles op elkaar en suggereert daarmee een verband. Alsof regen, dakgoot, regenpijp en een natte straat onomkeerbaar leiden tot de religie van de Natte Verbinding. Het suggereren van een verband is misleidend. Ronkende, pretentieuze video’s helpen niets om ons de wereld te doen begrijpen. Integendeel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.