China en VS hebben gefaald in aanpak van coronavirus. Wanneer is Rutte geïnformeerd over de uitbraak van een virus in China?

Het is tragisch dat de grootste economieën de coronacrisis slecht hebben aangepakt. Want ze zijn machtig en Europa is grotendeels van hen afhankelijk. Of heeft zich van deze landen afhankelijk laten maken. Is het de arrogantie die China en de VS heeft verblind voor de realiteit? China bracht de stemmen van kritische dokters tot zwijgen en liet kostbare tijd verloren gaan in de aanpak. Daarvoor had het al nagelaten de markten met wilde beesten te sluiten die een bron van besmetting zijn. Terwijl het communistische China een autoritair land met een autoritaire leider is, mocht van de democratische VS meer verwacht worden. Waar het in de VS aan ontbrak was kundig leiderschap. President Trump heeft het verziekt, zijn tegenstrever Joe Biden profiteert.

Op 16 april 2020 kwam The Times of Israel met het bericht dat de Amerikaanse inlichtingendiensten in de tweede week van november 2019 onder meer het Witte Huis, Israël en de NAVO hadden geïnformeerd over een virusuitbraak in China. Dit bericht is in de Nederlandse media onvolledig overgenomen. Zo kwam Zondag met Lubach in een overigens prima item over dit onderwerp in de uitzending van 19 april nog het dichtst in de buurt door het over eind november te hebben. NRC-columnist Zihni Özdil werd in zijn column van 18 april blijkbaar ingehaald door de onthulling in The Times of Israel toen hij de berichtgeving van de Amerikaanse inlichtingendiensten na 12 januari 2020 plaatste. Feitelijk gebeurde dat twee volle maanden eerder.

Een en ander is van belang voor Nederland omdat het via de NAVO al in de tweede week van november 2019 geïnformeerd kan zijn over de uitbraak van het virus in China. Onduidelijk is echter of de NAVO de lidstaten daadwerkelijk heeft geïnformeerd, en zo ja, wanneer dat dan was. De vraag is of de Nederlandse liaison op het hoofdkwartier van de NAVO geïnformeerd is over de informatie van de Amerikaanse inlichtingendiensten over het Chinese virus en of daarna de regering Rutte via het kabinet van minister-president Rutte of via minister van Defensie Bijleveld op de hoogte is gebracht. Wanneer wist Rutte wat over de uitbraak van een virus in China is onderwerp voor kamervragen. Voor een eerlijke afweging of een politiek leider goed gehandeld heeft moet bekeken worden wat men met de kennis van toen (november of december 2019, januari 2020) wist.

5 gedachten over “China en VS hebben gefaald in aanpak van coronavirus. Wanneer is Rutte geïnformeerd over de uitbraak van een virus in China?

 1. Geen idee wanneer Rutte hier over geïnformeerd werd maar de Nederlandse online media meldden het pas ergens op 17 januari 2020. Misschien heeft men te lang gedacht dat het tot China beperkt zou blijven of dat het niet veel gevaarlijker was dan de griep. Voor een griep pandemie ga je geen lockdown organiseren. Griep als doodsoorzaak voor een paar 1000 landgenoten vindt men blijkbaar aanvaardbaar. Verder moet je iets vinden om de mensen te overtuigen dat het ernstig is. Het gebod om geen handen meer te schudden was een eye opener. Opeens begreep iedereen dat corona veel gevaarlijker is dan griep.

  Like

 2. @Raymond
  Ik doelde niet op openbare informatie over het Chinese virus, maar op geclassificeerde, geheime informatie van Amerikaanse inlichtingendiensten die via de NAVO het Nederlandse kabinet of indirect of direct de MIVD en AIVD heeft bereikt.

  Like

 3. @Goerge,
  Over de geheime informatie die er zou hebben bestaan kunnen we alleen maar speculeren. We weten niet of en wanneer de Amerikaanse inlichtingen diensten het nodig vonden om Nederland te informeren. Van de openbare informatie weten we gewoon dat die er was. Dit had het kabinet weet van kunnen hebben. Ik ga er vanuit dat er medewerkers zijn die een dagelijkse update maken van relevante media berichten. De BBC berichte al begin januari over het virus in Wuhan. Dit blijkt uit de tijdlijn die nu.nl heeft opgemaakt;
  https://www.nu.nl/coronavirus/6045297/corona-in-nederland-van-mysterieus-virus-tot-dagelijkse-realiteit.html
  Het verwijst door naar een artikel van 3 januari. Hier is sprake van nog maar enkele 10-tallen besmettingen. Via dit soort reconstructies kun je in elk geval vaststellen dat men begin januari al kon weten dat het misschien heel erg gaat worden. Een nieuw soort SARS. zo werd het toen genoemd.

  Like

 4. @Raymond
  We weten inderdaad niet hoe de informatie van de Amerikaanse inlichtingendiensten over de uitbraak in China van begin november 2019 binnen het Witte Huis, Israël en de NAVO is behandeld. Als lidstaat van de NAVO is Nederland daarbij betrokken. Uit de publiciteit hierover blijkt niet dat het Nederlandse kabinet rechtstreeks is geïnformeerd. Wel is de kans niet onaannemelijk door de goede samenwerking van de Amerikaanse en Nederlandse inlichtingendiensten dat de MIVD of de AIVD al in 2019 vertrouwelijk door de Amerikaanse inlichtingendiensten zijn geïnformeerd. Evenals vriendschappelijke landen als het VK, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Korea, Taiwan, Japan en Duitsland. De openbare informatie in open bronnen is een ander aspect.

  Like

 5. Thailand Medical News Nov 14, 2019:
  The Chinese authorities were censoring all news on the media and also social media platforms. On Weibo, a Twitter-like social media platform, Chinese censors scrubbed the hashtag “Beijing confirms it is treating plague cases” as they tried to control discussions and panic around the disease.
  https://www.thailandmedical.news/news/who-confirms-emergence-of-cases-of-deadly-pneumonic-plague-in-beijing-during-the-last-96-hours

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.