George Knight

Debat tussen links en rechts

Brede kritiek op voorstel KLM dat 2 miljoen overheidssteun vraagt om bonusplafond bestuurder Elbers te verhogen naar 520.000 euro

with 3 comments

KLM wil 2 miljard euro overheidssteun om de gevolgen van de coronacrisis te bestrijden. Het bedrijf wil dat het bonusplafond van CEO Pieter Elbers wordt verhoogd van 75 procent naar maximaal 100 procent van zijn jaarsalaris. Dat is 520.000 euro. Minister Wopke Hoekstra en politieke partijen hebben zich uitgesproken tegen dit voorstel. Hoekstra noemt het ‘onaanvaardbaar‘. Overigens wordt er dit jaar vanwege de coronacrisis geen dividend of bonus aan de bestuurders uitbetaald. Maar het is wel van toepassing in de komende jaren.

De ongevoeligheid van KLM is opvallend en doet denken aan de voorstellen van ING in 2018 om toenmalig topbestuurder Ralph Hamers een loonsverhoging van 50 procent te geven. Ook daar kwam veel politieke en maatschappelijke kritiek op. Terwijl Nederland de broekriem aanhaalt doen bestuurders van bedrijven die aan het overheidsinfuus liggen of gelegd gaan worden aan zelfverrijking. Dit is pervers, ongehoord en gestoord.

KLM’s uitzonderingspositie is onbegrijpelijk. Het voorstel voor een bonusverhoging van Elbers maakt het er niet makkelijk op om de nationale trots financieel te steunen. Mede omdat vliegtuigen voor luchtvervuiling en geluidsoverlast zorgen. Het verdient aanbeveling om de voorgenomen 2 miljard euro overheidssteun aan KLM maatschappelijk zinvoller te besteden. Bijvoorbeeld 1 miljard euro voor zorg en 1 miljard euro voor de kunst.

Blijft het argument van Ton van Dijk in bovenstaande tweet die zegt dat het argument voor de hoge bonus onder meer is dat CEO’s ‘grote persoonlijke risico’s nemen’. Het is onduidelijk wat dat betekent. Want deze bestuurders zijn geen ondernemers die een persoonlijk financieel risico lopen. Ze hebben een goede pensioenvoorziening. Het enige risico dat ze lopen is het publicitaire afbreukrisico door arrogant handelen. Maar dat hebben KLM en Elbers volledig aan zichzelf te wijten, zoals deze ongelukkige episode aantoont.

Foto: Tweet van Ton van Dijk en eigen antwoord, 17 april 2020.

Written by George Knight

18 april 2020 bij 10:22

3 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Luchtvaartmaatschappij KLM schrapt het plan om topman Pieter Elbers een hogere bonus te kunnen uitbetalen. De huidige salarisregels blijven gewoon staan, na druk van Kamerleden en minister van Financiën Hoekstra. Het plan is ingetrokken op verzoek van Elbers zelf en de raad van commissarissen van KLM.

  “De onrust over deze aanpassing van het lange termijn beloningsbeleid is heel ongelukkig”, schrijft Elbers in een verklaring. “Alle focus van mij, en mijn KLM collega’s is op de continuïteit van de onderneming en het behoud van KLM voor Nederland. Daar moet het over gaan en niet over beloningen. Ik betreur de ontstane onrust zeer.”
  https://nos.nl/artikel/2330892-klm-trekt-bonusplan-voor-topman-elbers-in.html

  Commentaar GK: Zoals gewoonlijk in dit soort situaties komt het bedrijf met een halfslachtige verklaring die feitelijk niks zegt. Er wordt immers gezegd dat de KLM de onrust betreurt. Maar er wordt niet gezegd dat de KLM de oorzaak voor die onrust verklaart, namelijk de foute beslissing om Elbers’ bonusplafond te verhogen. Dat krijgen de KLM en Elbers niet over hun lippen.

  Like

  George Knight

  18 april 2020 at 18:29

 2. Dat gedoe over die bonussen leidt ook nog eens af van de vraag of KLM überhaupt door de NL overheid moet worden gesteund. Vliegen mag duurder wat mij betreft.

  Like

  Blewbird

  18 april 2020 at 21:12

 3. Het wordt tijd dat de bazen het zelfde cao krijgen als hun knechten. De zelfde loonsverhoging als iedereen en als het er is een winstdeling. Het hele bonus systeem dient van tafel. Als directeuren dit niet bevalt kunnen ze oprotten. Voor hun 10 anderen die het zo over willen nemen.

  Like

  Raymond Horstman

  19 april 2020 at 10:58


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: