Minister Van Engelshoven knokt keihard voor de kunstsector en slaat zichzelf knock out

Vermoedelijk bedoelt NRC-journalist Guus Valk zijn tweet cynisch. Want wat betekent anders dat minister Van Engelshoven ‘zoals altijd keihard knokkend [is] voor haar sector’? Hiermee wordt de kunstsector bedoeld. Een minister die zoals altijd keihard knokt heeft iets potsierlijks, ongeremds en ongecontroleerds. Maar vooral iets ondoelmatigs, want deze minister bereikt niets en blijft daarom uit arren moede keihard knokken. Maar dat is vooral een mislukte oefening om een deuk in een pakje boter te slaan. Dat lukt deze D66-minister niet.

Het gaat Van Engelshoven niet om het resultaat, maar om de beeldvorming van het knokken. Daarom moet ze keihard blijven knokken, terwijl ze weet dat ze niets zal bereiken. Ze blijft keihard knokken als verdediging voor haar gebrek aan resultaat. Want ze bereikt in de coronacrisis niets voor de kunstsector. Alle bedrijven en sectoren hebben in het kabinet een minister die als aanspreekpunt hun belangen behartigt, behalve de kunsten. De kunsten hebben in het kabinet geen aanspreekpunt, maar een servicepunt voor een altijd keihard knokkende minister die vooral zichzelf knock out slaat. Als een bokser die na 12 ronden nog niets bereikt heeft en er nog 12, 24 of 36 ronden aan vastknoopt. En steeds weer meent te moeten herhalen hoe keihard ze wel niet knokt. Ingrid van Engelshoven is een minister die machteloosheid combineert met schaduwboksen.

EKWC-directeur Ranti Tjan besluit zijn opinie-artikelWie naast de KLM ook de cultuur redt, toont visie en koopmanschap’ in Trouw van 13 april 2020 als volgt: ‘Voor onze toekomst is de culturele sector van net zo groot belang als de KLM. Als ook wordt omgekeken naar minimaal 30.000 cultuurwerkers, dan overleven we de crisis op gepaste wijze. Als we nu geld pompen om ook deze sector overeind te houden dan hebben we komende decennia weer vreselijk veel lol om de cabaretiers die podia en tv bevolken, hebben we weer goeie nieuwe muziek op onze smartphones en kunnen we hart en hoofd plezieren in de musea. Als de overheid nu 2 miljard euro beschikbaar stelt aan de culturele sector dan zal tot in lengte van dagen de aflossing plaatsvinden. Niet voor twintig jaar, maar voor de komende eeuw kunnen we bogen op balsem voor de ziel: Nederlandse topkunst uit de 21e eeuw. Wie zowel de KLM als de cultuur redt toont visie en koopmanschap.’

Foto: Tweet van Guus Valk en eigen antwoord, 15 april 2020.

8 gedachten over “Minister Van Engelshoven knokt keihard voor de kunstsector en slaat zichzelf knock out

 1. Pingback: Blog George Knight: Minister Van Engelshoven knokt keihard voor de kunstsector en slaat zichzelf knock out | ensafh

 2. Het kabinet stelt 300 miljoen euro extra beschikbaar voor de culturele sector. Met deze steun worden culturele instellingen die van vitaal belang zijn voor de sector, door de financieel zware eerste maanden van de coronacrisis heen geholpen. En hiermee worden ze ook in staat gesteld te investeren in het komende culturele seizoen. Zo steunt het kabinet de culturele sector en houdt het unieke Nederlandse artistieke product in stand. Ook kan door deze aanvullende ondersteuning de werkgelegenheid in deze sector zoveel mogelijk worden behouden. (..)

  “Uit de plannen van het ministerie en minister Van Engelshoven blijkt weinig kennis van problemen van het deel van de cultuursector dat niet gesubsidieerd wordt”, stelt voorzitter Boris van der Ham van de Vereniging Vrije Theater Producenten (VVTP). “De geboden kredietmogelijkheid is veel te gering.” Hij roept de Tweede Kamer op in te grijpen en te zorgen dat er na de zomer in de theaters nog wel voorstellingen te zien zijn.
  https://www.dearchitect.nl/architectuur/nieuws/2020/04/aanvullende-ondersteuning-voor-culturele-sector-101240249

  Like

 3. De cultuursector is teleurgesteld in het kabinet. De 300 miljoen euro steun is te weinig en het geld wordt verkeerd verdeeld. ‘De urgentie ontbreekt simpelweg bij de minister.’ (..)

  Of het genoeg is, is niet te zeggen op dit moment, volgens Pijbes. “Niemand weet de precieze schade voor de sector. En het geld is misschien niet eens het belangrijkste. Kunstenaars willen ook een hart onder de riem. Ze voelen zich in de steek gelaten. In Duitsland, bijvoorbeeld, heeft de minister vanaf het eerste moment de steun voor de cultuursector uitgesproken.”
  https://www.parool.nl/nederland/storm-van-kritiek-op-cultuurminister-zonder-kunstenaars-geen-kunst~b69f07944/

  Like

 4. Politiek is het draagvlak voor kunst in koopmansland Nederland traditioneel klein. Het besef dat de cultuursector goed is voor een kleine vier procent van het bbp en daarmee een volwaardig onderdeel van de hele economie wordt te vaak gesmoord in vooroordelen over elitarisme en subsidie-afhankelijkheid. Door eerdere, grootscheepse bezuinigingen en een herhaald beroep op zelfredzaamheid hebben de meeste culturele instellingen hun reserves goeddeels verteerd. Maar waar KLM geldt als een nationaal boegbeeld waarvoor steun snel werd toegezegd, moet op het cruciale belang van het kunstleven voor (internationaal) toerisme, het vestigingsklimaat van de grote steden en de economie steeds opnieuw door de sector zelf worden gehamerd.

  Dat minister Van Engelshoven haar steunpakket woensdag daags na een dringend appel uit het veld kon toezeggen, lijkt dan ook tekenend. Het pakket vertoont sporen van haastwerk.
  https://www.nrc.nl/nieuws/2020/04/17/met-300-miljoen-is-de-culturele-sector-geholpen-niet-gered-a3997004

  Like

 5. Het kabinet wil KLM helpen met 2 tot 4 miljard coronasteun, terwijl de cultuursector 300 miljoen krijgt. Annette Embrechts, dansrecensent van de Volkskrant, begrijpt die keuze totaal niet: “Cultuur is verantwoordelijk voor 3,6 procent van het BBP, dat is een klein beetje minder dan KLM met 4,5 procent. Ik word hier echt boos om.
  https://www.nporadio1.nl/goed-ingelichte-kring/onderwerpen/536021-ik-wil-het-even-voor-de-cultuursector-opnemen

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.