Coronacrisis geeft één zekerheid. Hielenlikkers, pluimstrijkers en hermelijnvlooien blijven de Nederlandse monarchie bewieroken

We kunnen niet voorspellen welke verandering de coronacrisis teweeg zal brengen. Commentatoren zijn het er over eens dat er iets zal veranderen, maar welke kant het opgaat is vooralsnog onduidelijk. Meer of minder populisme? Meer of minder uitvoering van klimaatmaatregelen? Meer of minder globalisering en outsourcing van productie naar lageloonlanden? Meer of minder inkomensongelijkheid, belastingontwijking en macht voor multinationals? Meer of minder samenwerking in de politiek? Meer of minder budget voor vitale beroepen? Meer of minder maatschappelijke saamhorigheid? Er is voorlopig geen zinnig woord over te zeggen.

Maar één gegeven staat als een paal boven water. De bewieroking van de monarchie door de hielenlikkers, pluimstrijkers en hermelijnvlooien zal niet veranderen. Dat is in beton gegoten. Journalisten, kamerleden en opinieleiders blijven het koningshuis kritiekloos volgen. Op een uitzondering als Max Westerman na die de overdadige luxe van het koningshuis ter discussie stelt in een opinie-artikel. Het Nederlandse koningshuis is volgens onderzoek van de Gentse hoogleraar Herman Matthijs het duurste of op een na duurste van Europa. Na Noorwegen. Dat is bizar. Maar nog vreemder is dat er totaal geen politiek debat over is. Hoe kan dat? Nederlandse politici hebben over alles en nog wat een mening, of menen die te moeten hebben, maar over de monarchie zwijgen ze. Of worden ze tot zwijgen gebracht. Er is af en toe kritiek zoals in 2014 van het toenmalige Groningse PvdA-kamerlid Jan Vos. Maar hij moest van zijn eigen partij zijn kritiek inslikken.

Kritiek op de monarchie is in Nederland een taboe dat door de coronacrisis niet veranderen zal. Wat resteert is gebazel over het staatshoofd, de kleding van zijn echtgenote, de vlag en het Wilhelmus. Er is geen debat over de vraag waarom de echtgenote van het staatshoofd een royale vergoeding krijgt, hoewel dat niet logisch is.

Het debat over de kosten is echter niet het fundamentele debat dat gevoerd moet worden. Dat is het debat hoe Nederland bestuurd moet worden en welk type staatshoofd daarbij past. Dat wordt door media en politiek krampachtig vermeden. Er is bij de onzekerheid door de coronacrisis één  zekerheid. De hielenlikkers, pluimstrijkers en hermelijnvlooien blijven amechtig de Nederlandse monarchie ophemelen en verheerlijken.

Advertentie

5 gedachten over “Coronacrisis geeft één zekerheid. Hielenlikkers, pluimstrijkers en hermelijnvlooien blijven de Nederlandse monarchie bewieroken

  1. Hoe je ook tegen een monarchie aankijkt, het wordt ingewikkeld als je je er als burger niet mee kan identificeren. Dat geldt des te meer in tijden dat iedereen in binnen- en buitenland getroffen wordt door voorzorgsmaatregelen, maar die maar zeer beperkt lijken te gelden voor leden van die familie.
    Merkwaardig dat de PvdA zich steeds verder ontpopt tot een conservatief bolwerk dat er alles aan doet on deze familie in een uitzonderingspositie te houden. Bij 4 mei is Gerdi Verbeet nog steeds een ‘begeleider’, terwijl ze al lang geen kamervoorzitter meer is. Bij ingewikkelde kwesties is ze vaak in de media met een mening, meestal is daar weinig mis mee. Maar je zou meer zelfreflectie verwachten en wat terughoudendheid waar het kan.

    Like

  2. @dutchguy
    Sinds toenmalig premier Joop den Uyl bij de Lockheed-affaire en toenmalig premier Wim Kok bij de Zorreguieta-affaire het koningshuis redden is er een vreemde symbiose van de PvdA met de Nederlandse monarchie ontstaan. Ondanks Nieuw Links. Het moment voor reflectie en debat is gemist toen Beatrix aftrad.

    Zo iemand als Gerdi Verbeet lijkt ingepakt, om niet te zeggen ingezwachteld te zijn door de Oranje-lobby. Schrijnend om zo een carrière te eindigen.

    Andere partijen doen het trouwens niet veel beter. Af en toe blaffen ze voor de bühne, maar bijten durven ze niet. Dat is teleurstellend.

    Like

  3. @Blewbird
    Interessante vraag. Ik denk dat de Nederlandse monarchie het probleem is vanwege een structureel en een incidenteel tekort. Dat eerste (structureel) is de erfopvolging die niet past in een democratische rechtsstaat. Dat laatste (incidenteel) zijn de te hoge kosten waarmee de Nederlandse monarchie zich uit de markt prijst.

    Like

  4. Pingback: Vertrouwen in Willem-Alexander is in 2020 fors gedaald. Dat biedt kansen voor een debat over de staatvorm: Monarchie of Republiek – George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.