Trumps incompetentie komt tot uiting in aanpak van coronacrisis

De komende week belooft door de coronacrisis zwaar te worden voor de VS. Dat komt mede door de incompetentie van president Trump. Wie de discussies op sites als FiveThirtyEight volgt weet dat Trump het voor zijn doen goed doet en in ruim 3 jaar nog nooit eerder boven de 50% populariteit is gekomen, maar het slecht doet in vergelijking met andere presidenten in vergelijkbare noodsituaties die leidden tot een opleving van patriottisme en saamhorigheid. Zoals Pearl Harbor of 9/11. Daar profiteert de zittende president van. Zij hadden in die fase een populariteit van boven de 80%. Trump maakt van de dagelijkse persconferenties over COVID-19 een nieuwsshow en claimt daardoor veel exposure en verdringt zijn concurrenten. Daarnaast is echter de verwachting dat als het aantal doden exponentieel toeneemt als direct gevolg van Trumps aanpak van de coronacrisis zijn populariteit weer terugvalt op het niveau van de afgelopen 3 jaar, laag in de 40%.

De platvloerse stijl van Trump springt in het oog, maar maakt zijn incompetentie er niet minder op. De opmerking ‘wat een lomperik’ volstaat niet. De geschiedenis zal leren dat onder Trump de invloed van de VS in de wereld onnodig snel is teruggelopen en dat hij op alle belangrijke beleidsterreinen fout op fout heeft gestapeld. Op het gebied van wetgeving (met de Republikeinse Senaatsvoorzitter Mitch McConnell) en nieuw beleid (plannen voor vernieuwing infrastructuur) heeft hij niets bereikt. Trump is het establishment vergaand tegemoetgekomen, terwijl hij beloofde het stevig aan te pakken. Als derde president in de geschiedenis was hij vanwege de vermenging van zijn functie met partijpolitiek onderwerp van een impeachment-procedure.

Zo is het aan Trumps incompetentie te wijten dat de VS dat al begin januari 2020 vanwege de nationale veiligheid door de eigen inlichtingendiensten in detail werd gewaarschuwd voor de gevolgen van de pandemie kostbare maanden verloren heeft laten gaan door inactiviteit en ontkenning van de realiteit. Met als gevolg onnodig veel besmettingen die tot onnodig veel doden zullen leiden. In een van de rijkste en wetenschappelijk meest vooruitstrevende landen ter wereld dat nu voor de hele wereld te kijk staat als een ontwikkelingsland dat in haar voegen knarst. Het is op federaal en staatsniveau verdeeld, er is geen centrale regie, het loopt achter de feiten aan in de bestrijding en krijgt vermoedelijk procentueel meer doden dan vergelijkbare landen.

Als dat geen incompetentie is, dan dient dat begrip afgeschaft te worden. Het woord incompetentie lijkt zowat uitgevonden om het handelen van Donald Trump van de afgelopen 3 jaar te omschrijven. Het is bedroevend.

4 gedachten over “Trumps incompetentie komt tot uiting in aanpak van coronacrisis

 1. A top White House adviser starkly warned Trump administration officials in late January that the coronavirus crisis could cost the United States trillions of dollars and put millions of Americans at risk of illness or death. (..)

  In one worst-case scenario cited in the memo, more than a half-million Americans could die.

  Like

 2. De man is een regelrechte ramp. Het wordt tijd dat men in de VS de kieswet dusdanig aanpast dat nitwits als Trump niet meer kandidaat kunnen worden. Ik heb geen idee hoe dit te doen maar het zou helpen als de president niet meer rechtstreeks wordt gekozen en tevens het grootste deel van zijn macht verliest en een soort voorzitter van een ministerraad wordt. Het is nu een gekozen dictator en je bent afhankelijk van zijn bereidheid om op tijd op te stappen. Wat als hij dit na zijn nu onvermijdelijke nederlaag weigert toe doen?

  Like

 3. @Raymond
  Het is lastig om het Amerikaanse politieke bestel te repareren. De Framers die de Grondwet opstelden waren vooruitziend en hadden vele waarborgen ingebouwd. Zelfs die van een incompetente president. Het systeem is op de klippen gelopen door de opstelling van de Republikeinen in de Senaat. Ze hebben nagelaten te doen wat volgens de Grondwet van hen verwacht werd. Daar helpt geen reparatie aan.

  Het is denkbaar dat Trump na een nederlaag in januari 2021 weigert op te stappen. Daar liep hij in 2016 al op vooruit door te spreken over vervalste verkiezingen die hem de overwinning zouden kosten. Maar hij won. De enige oplossing lijkt dat de Democraten een ruime overwinning behalen die geen twijfel laat bestaan over de uitslag. Een neveneffect van de coronacrisis is dat Trump en andere Republikeinen hebben toegegeven dat als het op digitaal stemmen op stemmen per post aankomt, vanwege het verbod op fysiek contact, de Republikeinen weggevaagd zullen worden. Want tot nu toe weten ze via kiezersonderdrukking en manipulatie op staatsniveau steeds weer uitslagen naar zich toe te trekken waar ze geen recht op hebben. Dat wordt de volgende politieke splijtzwam, namelijk hoe gaat er in november 2020 gestemd worden.
  https://www.alternet.org/2020/03/trump-just-made-a-stunning-admission-about-republicans-electoral-chances/

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.