Er komt een moment dat het belangrijke over het coronavirus is gezegd. Totdat een vaccin is ontwikkeld zullen we er nog maanden of jaren mee opgezadeld zitten. Dat vooruitzicht stemt somber. In de berichtgeving tekenen zich drie verhaallijnen af over het virus: dat van de gezondheidszorg, economie en grondrechten. Ze houden verband met elkaar, maar lijken niet in alle combinaties volledig samen te gaan. Dat doet denken aan het trilemma van Dani Rodrik. Dat zegt dat van de drie aspecten democratie, nationale soevereiniteit en globale economische integratie er slecht twee volledig gecombineerd kunnen worden. Kondigt zich ook een trillemma over het coronavirus aan waarbij gezondheidszorg, economie en grondrechten niet alledrie kunnen worden gecombineerd? Er moet er één afvallen. Als de overheid inzet op de gezondheidszorg zoals nu in Nederland gebeurt, dan gaat dat ten koste van de economie. Als een overheid inzet op de economie zoals nu in Brazilië lijkt te gebeuren, dan gaat dat ten koste van de gezondheidszorg. Als een overheid inzet op de grondrechten, dan gaat dat ten koste van zowel een deel van de gezondheidszorg als van de economie.
De hypothese van het trilemma van de pandemie is niet waar het hier om gaat. Het gaat om kunst. Mensen zijn grotendeels aan huis gekluisterd. Musea, muziekgebouwen, bioscopen en schouwburgen zijn gesloten. Veel culturele instellingen ontplooien digitale initiatieven en ontsluiten hun collecties en registraties. Eye Filmmuseum blijft niet achter en komt met quarantaine thuiskijktips. Maar het is een magere selectie. De publieke omroep laat het tot nu toe afweten en biedt geen extra kunstprogrammering, zoals registraties van muziek en drama of klassieke cinema. Dat laatste is ook een rechtenkwestie. Mogelijk kan de overkoepelende EBU daar iets in bereiken tijdens de crisis. Wellicht komt het deze zomer in een versnelling als er gaten in de programmering vallen door weggevallen sportevenementen die doorgaans het zomerseizoen domineren.
Op internet zijn onnoemelijk veel klassieke films te zien. Diverse media hebben daar afgelopen weken verdienstelijke overzichten van gegeven. Ik wil niet achterblijven en verwijs graag naar een Italiaanse film uit 1950 van Luciano Emmer ‘Domenica d’Agosto’ (Zondag in augustus ofwel de toenmalige Nederlandse titel Dagjesmensen). Wikipedia vat de inhoud samen: ‘Een zondag in augustus 1949 in Rome: de inwoners van de hoofdstad gaan massaal naar het strand van Ostia. In de verlaten stad blijven nog maar een paar mensen over. ’s Avonds keert iedereen terug naar huis, klaar om de volgende dag zijn professionele bezigheden te hervatten …’ Met een jonge Marcello Mastroianni. In de stijl van het Italiaanse neorealisme met de straat als locatie van een land dat nog bezig is zich te ontworstelen aan de schaduw van de oorlog. Laten we voor even het trilemma van de pandemie vergeten en er een vierde, hoognodige poot bij aanschroeven: ontspanning.
Goeie tip! Dank! Trudi
Van Zadelhoff kunst- en cultuurprojecten
Bleekstraat 35
3511 TR Utrecht
06-11197628
https://trudivanzadelhoff.nl
LikeLike
Kenmerkend voor een trilemma is dat je maar twee van de drie mogelijkheden kunt kiezen. Alle drie is niet mogelijk. Democratie is goed aan zich maar als de gezondheidszorg ineenstort en de economie de zelfde kant opgaat houdt het snel op te bestaan. Je vervalt dan tot een jungle waar het recht van de sterkste geldt en de zwakkeren onder de voet worden gelopen. Dus zolang het Corona-virus nog heerst kun je weinig anders doen dan de noodtoestand uitroepen en de democratie voorlopig opschorten en het parlement naar huis sturen tot nader order. Natuurlijk dien je aan te geven dat dit tijdelijk is en een datum af te spreken waarop je weer bij elkaar komt om verder te beraadslagen. De grondrechten van mensen om te gaan en te staan waar ze maar willen dienen vervagen te worden door een bijna totale lockdown.
LikeLike
@Trudi
Graag gedaan. Ik zal de komende tijd meer van dit soort tips geven.
@Raymond
Het gaat erom dat we weten tussen wat we kiezen. President Trump en radicale Republikeinen en conservatieve christenen menen dat de economie opgestart kan worden zonder dat het gezondheidsprobleem opgelost is. Met bewuste opoffering van zwakkeren (hoogbejaarden, zieken, daklozen) in de samenleving.
Die geluiden zijn ook in Nederland te horen onder conservatieve christenen en rechts-radicalen, zoals de ultra-conservatieve rechts-radicale complotdenker Tom Zwitser. Maar hun invloed is gering. Interessant is te zien welke invalshoek de meer pluriforme radicaal-rechtse internetplatforms als DDS en TPO kiezen.
Vele critici van de optie die economie boven gezondheidszorg stelt menen dat dat niet werkt en dus feitelijk een valse tegenstelling is, maar het is wel een optie die nu vanuit de radicaal-rechtse hoek steun krijgt. Met als paradox dat het de eigen doelgroep beschadigt en verzwakt door het gevaar van het coronavirus te ontkennen. De cynicus zou zeggen, zo graaft radicaal-rechts het eigen graf. Hoewel het uiteraard ook anderen met de ontkenning van de waarheid in gevaar brengt. Dat is kwalijk.
LikeLike