Op sociale media spelen beunhazen in op angst voor coronavirus

Angst is een aparte subcategorie in de berichtgeving over het coronavirus, ofwel COVID-19. Individuen met bedenkelijke overwegingen zien hun kans schoon om zich te betitelen als deskundige op het gebied van angstbestrijding. Tijdens de zich nog steeds ontwikkelende crisis waarvan het ergste nog moet komen. Ze spelen in op angstbeelden. Dat doen ze met hun godsdienst, hun therapie, hun ‘mindtuning’ of hun politieke complottheorie. Op YouTube plaatsen religieuze organisaties, yoga-studio’s, rechts-radicale complotdenkers en vage types als Pieter Frijters die zich profilereert als ‘mindreset deskundige’ hun adviezen waarin ze eerst de angst voor COVID-19 oproepen om vervolgens met hun vermeende oplossing of zalvende woorden de eigen onmisbaarheid te kunnen benadrukken. Of van het gedachtengoed dat ze promoten. Crisis geeft deze pseudo-deskundigen de kans op nieuwe inhoud. Het zou lachwekkend zijn als de situatie niet zo ernstig was.

Deze charlatans van de massa-psychologie richten zich niet met feiten, maar met schijnoplossingen tot de zwakkeren van geest in wie ze een makkelijk slachtoffer vinden. De Surinaamse minister van Volksgezondheid Antoine Elias behoort trouwens niet tot de categorie van de beunhazen. Hij probeert het nepnieuws en de schijnoplossingen te ontzenuwen. Als zijn conclusie klopt dat 40% van de sociale media positief gebruikt wordt, dan geeft de coronacrisis 60% van de gebruikers op sociale media de gelegenheid om te stoken, te verwarren, valse hoop te geven, te misleiden en angst aan te jagen. Ze wekken angst op met hun suggesties, tips, raadgevingen, vingerwijzingen en waarschuwingen. De echte angst-experts hebben het nakijken.

4 gedachten over “Op sociale media spelen beunhazen in op angst voor coronavirus

 1. Franklin Graham: “During this time with the coronavirus, fear is gripping the hearts of people around the world. There is a mountain of anxiety and alarm, and it is still building. It is as real as the virus itself—but it is treatable. There are people in need that we can reach out to help. Like a fireman runs to the fire, the church needs to respond to crises around us. We who are the church need to stand up and be the hands and feet of the Lord Jesus Christ.
  https://www.christianheadlines.com/contributors/scott-slayton/encouraging-quotes-about-covid-19-from-christian-leaders.html

  Like

 2. Ik vind het een afschuwelijke gedachte maar nu in tijd van corona is het misschien geen slecht idee om een milde vorm van censuur toe te passen en charlatans, complot denkers en malloten tijdelijk hun platform te ontnemen om hun onzin rond te bazuinen. Met alleen vrijwilligheid komen we er niet. Er zijn te veel mensen die weigeren om zelfs maar de meest simpele maatregelen na te leven. Daar is een vorm van overheidsdwang voor nodig blijkbaar.

  Like

 3. De radicaal-rechtse complotdenker Tom Zwitser zegt in een video van 17 maart 2020 dat de regering uit is op 200.000 doden om het MKB kapot te maken, om van oude, dure zorgpatiënten af te komen en om de farmaceutische industrie aan een flinke duit te helpen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.