Misverstanden en ergernissen over de film J’accuse met regisseur Roman Polanski

Het is een debat waarover de meningen rigoureus verdeeld zijn. Wat te doen met het werk van een controversiële kunstenaar? Gisteren vond de uitreiking plaats van de Franse filmprijzen, de Césars. De film ‘J’accuse’ met regisseur Roman Polanski was genomineerd in 12 categorieën. Daar ontstond zoveel oppositie tegen dat het bestuur van de Césars is afgetreden. Polanski liet vanwege de verwachte protesten verstek gaan op de ceremonie. De film verzilverde er twee, voor beste regisseur en voor beste script. In tegenstelling tot een schilder of schrijver die in hun eentje opereren is film het product van een industrie op het raakvlak van commercie en kunst. Zoals gezegd is een grote publieksfilm een product waar honderden mensen aan meewerken. Het is daarom merkwaardig en wellicht typisch Frans om een film te reduceren tot de regisseur. In realiteit bestaat de auteursfilm niet die in jaren 1950 als antwoord op de oude cinéma de papa ontstond. Kan de regisseur van de film gescheiden worden tot een anonieme Alan Smithee? Kan de kunstenaar van de man gescheiden worden? Hoe dient een goed kunstwerk waar een slecht mens aan heeft meegewerkt te worden gewaardeerd? Hoe dan ook lijkt een debat tussen beide kampen onmogelijk. Dat is jammer, maar tekent de tijdsgeest. De verliezer is de Franse filmindustrie. Dat is spijtig voor een industrie die het van dit soort publiciteit moet hebben, maar waar de aandacht voor de demonstranten nu de meeste aandacht krijgt.

2 gedachten over “Misverstanden en ergernissen over de film J’accuse met regisseur Roman Polanski

  1. Het was dus voorspelbaar dat een verzilvering voor controverse zou zorgen. Maar de César voor beste regie, de persoonlijke hulde bij uitstek, lijkt bijna een statement. Daarmee wordt geen eer betoond aan het ‘kunstwerk’ maar zeer specifiek aan de ‘maker’. (..)

    Cultuurfilosoof Lieven De Cauter (KU Leuven) sluit zich daar bij aan: “Het gaat om een tijdperk waarin minderjarigheid veel minder strikt omlijnd was. Je hebt het recht om Polanski als persoon te verafschuwen, maar we mogen niet in een logica van boekverbrandingen verzeilen.”
    https://www.demorgen.be/tv-cultuur/moet-polanski-een-prijs-krijgen-of-een-prijs-betalen~b6b24cd0/

    Like

  2. Pingback: Op de vlucht geslagenen weer terug brengen – Belgische Broeders In Christus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.