Bernie Sanders wint Nevada in race die verder gevorderd is dan het lijkt

MSNBC’s host Chris Matthews maakt een opmerkelijke vergelijking als hij de Franse premier Paul Reynaud citeert die op 15 mei 1940 tegen de Britse premier Winston Churchill zei dat het over was toen de Duitse troepen door de Franse verdediging bij Sedan waren gebroken. Terwijl Frankrijk een indrukwekkend leger had en zo op het oog nog lang niet verslagen leek. Reynaud die strijdbaar was vroeg de Britten om ondersteuning.

Matthews maakt deze vergelijking om de opgang van Bernie Sanders te verduidelijken. Uiteraard is de gelijkenis van Sanders met de Duitse invasie van Frankrijk in 1940 ongelukkig. Het is geen neutrale associatie, hoewel het de vraag is of hij het kwaadaardig bedoelt. Maar Matthews heeft gelijk in zijn observatie dat terwijl op het oog de Democratische nominatie nog niet beslist lijkt, dat in werkelijkheid wel eens degelijk het geval zou kunnen zijn. Hij sluit hiermee aan bij een opinie-artikel van 21 februari 2020 van Tim Miller voor het conservatieve The Bulwark dat zegt dat de race verder gevorderd is dan het lijkt (les 1) en dat de verdeling in progressieve en gematigde ‘paden’ (lanes) een verzinsel is (les 2) omdat kiezers makkelijk van lane wisselen.

In 2016 was ik een aanhanger van Sanders omdat ik in hem, zijn achterban en programma meer hart en energie zag dan in de gedoodverfde Hillary Rodham Clinton die uiteindelijk smadelijk van Trump verloor. In 2020 is de belangrijkste opdracht voor de Democraten om president Trump te verslaan. De reden is duidelijk: Trump zorgt voor onrust, chaos, verdeeldheid en corruptie, en beschadigt het aanzien en de nationale veiligheid van de VS, de westerse alliantie en is tot een marionet van de Russische president Poetin gemaakt.

Elke Democraat die de essentiële paarse staten (waar de blauwe Democraten en de rode Republikeinen min of meer in evenwicht zijn) wint, wordt de volgende president. Als blijkt dat Bernie Sanders de Democratische kandidaat is die meeste kans heeft om die paarse staten te winnen, dan hoop ik dat hij de uitdager van Trump wordt. Als dat toch Joe Biden of een andere kandidaat is, dan hoop ik dat die de uitdager wordt.

Hoe dan ook is Bernie Sanders met een indrukwekkende race bezig en blijkt dat hij een beweging ‘on the ground‘ heeft die goed georganiseerd, gedisciplineerd en enthousiast is. Hoopgevend voor Sanders is dat de demografische gegevens over Nevada aangeven dat hij bij alle kiezersgroepen hoog scoort. Sanders treedt buiten de doelgroepen die doorgaans met hem worden geassocieerd, zoals studenten, jeugdigen en progressieve of zeer progressieve kiezers. Voor het establishment van de Democratische partij is de opgang van Sanders lastig te verteren. Als Sanders het momentum volhoudt en op Super Tuesday 3 maart in staten als Texas, California en Noord Carolina goed scoort, dan is hij niet meer te stoppen. Omdat in vele staten al gestemd kan worden (early voting) wordt het effect van een winnende Sanders op dit moment al versterkt.

Omdat kandidaten in de voorverkiezingen radicaliseren om hun opponenten af te troeven, valt van Sanders te verwachten dat als hij op de Democratische conventie in Milwaukee in juli 2020 genomineerd wordt, hij daarna richting centrum beweegt. Al is het maar om de partij te verenigen en zoveel mogelijk Democratische en Onafhankelijke kiezers achter zich te krijgen. Hoewel dit bij Trump niet is gebeurd en ik daarover in een commentaar van 17 november 2016 al twijfels had toen Willem Post met de observatie kwam dat Trump zou normaliseren en als president zijn bizarre gedrag dat hij tijdens de campagne vertoonde achter zich zou laten.

Het valt te bezien hoe Sanders reageert op een mogelijke nominatie. Want er zijn gelijkenissen tussen de bewegingen van Trump en Sanders met hun eigen, krachtige dynamiek. Hoe dan ook moet voor de verbreding van zijn draagvlak het misverstand de wereld uit dat Sanders een ‘socialist’ zou zijn, terwijl hij een ‘sociaal-democraat Europese snit’ is die binnen de contouren van het kapitalisme blijft. Hervorming kapitalisme: ja, afschaffing ervan: nee. Het is essentieel dat Sanders’ campagneteam zijn radicale aanhangers tot de orde roept die met hun pleidooi voor socialisme en agitatie tegen het kapitalisme Trump wind in de zeilen geven.

Advertentie

9 gedachten over “Bernie Sanders wint Nevada in race die verder gevorderd is dan het lijkt

 1. Mijn reactie bij een artikel:
  https://www.rawstory.com/2020/02/america-be-on-the-verge-of-a-huge-shift-to-the-left-heres-what-you-can-expect/

  ‘I don’t get it why people call Bernie Sanders a socialist, while he is a self-declared social democrat or democratic socialist. Exactly as it is in Western and Northern European countries.

  The difference between socialism and social democracy is that the former wants to abolish capitalism and the latter wants to reform it. I suspect that for a majority of Americans the former is a bridge too far, but the latter is acceptable.

  That is why the Sanders campaign team would be wise to avoid the term ‘socialism’ and use the term ‘social democracy’ because of the association. In Europe, that difference is clear to every citizen, but it is possible that the US, due to a different history and relative isolation from the rest of the world, does not fully understand what the terms mean and what emotional value they represent. It is striking that this difference was also not picked up by the author of the article.’

  Like

 2. PAHRUMP — Chuck Muth, a Nevada GOP activist wearing a Keep America Great hat, said Saturday he had re-registered as a Democrat last weekend and marked Sen. Bernie Sanders as his first choice on an early voting ballot.

  The day before the Feb. 11 New Hampshire primary, President Donald Trump suggested Republicans might want to cross over and “vote for the weakest candidate possible of the Democrats” — but by the time Trump made that remark, the deadline to register for the primary had passed.
  https://www.reviewjournal.com/news/politics-and-government/nevada/nevada-republican-activist-says-he-caucused-for-sanders-1963718/

  Like

 3. Het blijft afwachten wat er op Super Tuesday gebeurt. Dan doet ook Bloomberg mee. Deze Republikein in Democratische kleren (of zou ik moeten zeggen wolf in schaapskleren) heeft voor een vermogen aan reclame uitgegeven. Dit is de echte test voor Bernie Sanders. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan Bernie maar het is niet aan mij om dat te bepalen maar aan de democratische kiezers.

  Like

 4. @Raymond
  Er werd gezegd dat het momentum van Bloomberg na zijn rampzalige optreden in het Nevada-debat voorbij is. Het onbegrip bestond er niet eens in dat hij geen antwoorden op voor de hand liggende vragen over zijn persoonlijk leven had, maar dat hij zich zo slecht had voorbereid. Reken er maar op dat hij in het komende debat zich beter zal voorbereiden. Aan het debat van South Carolina neemt hij trouwens niet deel. Daarbij is het belang van debatten relatief. Trump verloor de debatten van Clinton, maar dat leek weinig invloed te hebben.

  Het probleem voor Bloomberg is dat hij vele lijken in de kast heeft liggen. Dat gaat van zijn als racistische stop-and-frisk aanhoudingsbeleid in New York tot de NDA’s of zwijgovereenkomsten die hij met vrouwen heeft gesloten als gevolg van zijn onbetamelijk gedrag.

  Strategisch krijgt Bloomberg het verwijt dat hij de gematigde kandidaten als Joe Biden en Pete Buttigieg in de weg zit door met zijn deelname de stem van de zogenaamde gematigde kiezer te verdelen. Het verwijt is dat Bloomberg in feite Sanders aan de overwinning helpt. Of dat klopt valt te bezien, maar het verwijt bestaat en achtervolgt Bloomberg.

  Like

 5. Ask yourself what it means that in the Nevada Democratic primary the real vote was 9% care and 91% couldn’t be bothered.

  I don’t know the answer. What I do know is that we should be actively discussing this. And we should do so not from wishes or fears, but from thoughtful concern about the future, we will soon choose for our nation.
  https://www.rawstory.com/2020/02/is-corporate-media-creating-a-misleading-impression-of-voter-sentiment-91-percent-of-nevada-dem-voters-said-no/

  Like

 6. My comment:
  What is happening is that the vast majority of Democratic voters (91%) stayed home in the Nevada caucus. Although the conditions were good. That gives no base to a Democratic victory. Anand Giridharadas has good points, but neglecting the facts is a flaw. This leads to the same alternative facts the GOP promotes. Sanders didn’t win, the Democrats lost.

  Chris Matthews made an unfortunate remark about Paul Reynaud, Winston Churchill and the French defeat in 1940. He wanted to say that a battle can be over before most people realize it. Matthews is probably wrong because the basis of Sanders is less extensive than it seems. The DNC must be concerned about that. The wish thinking of Anand is of little help and as an analysis it is below par.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.