Democraten kunnen Trump alleen verslaan als ze zich verenigen

De Democratische strateeg James Carville meent dat de Democraten het enige zijn tussen Trump en de afgrond. Nog vier jaar Trump zal vernietigend zijn voor de VS en de wereld. Maar dan moeten de Democraten een kandidaat hebben die Trump kan verslaan. Een kandidaat die een beroep doet op de Afro-Amerikaanse kiezers en de arbeiders, en niet alleen op linkse studenten en progressieve stemmers in staten als New York, Californië of Massachusetts die hoe dan toch al Democratisch stemmen. De Republikeinen hebben voor het herverkiezing een misleidingsapparaat van 1 miljard dollar opgetuigd dat The Death Star wordt genoemd, aldus een bericht in The Atlantic. Op dit moment lijkt Mike Bloomberg de enige Democraat die afdoende antwoord kan geven op de bedreiging door Trump. Hij heeft 2000 mensen in dienst voor zijn campagne.

Bloomberg is een verre van ideale kandidaat. Het is absurd en het failliet van het politieke bestel van de VS dat een echte miljardair en geslaagde zakenman als hij het opneemt tegen een pseudo-miljardair en mislukte zakenman als Trump. Maar de VS en de wereld hebben niet de luxe om al te kritisch te zijn. Een radicaal-linkse kandidaat als Bernie Sanders wordt door de Trump-campagne als de zwakste Democratische kandidaat gezien. Ze hopen dat hij de Democratische nominatie wint. In elk geval zal Bloombergs partner Diana Taylor een ander type First Lady zijn dan Melania Trump die carrière maakte met naaktfoto’s en poseren als model.

De politieke strijd wordt op drie fronten gevoerd. De kandidaat die zowel de fondsenwerving/ publiciteit, de sociale media/ desinformatie als het eigenlijke politieke debat beheerst wint. Trump is een sterke kandidaat die zoals het er nu naar uitziet alleen door Bloomberg verslagen kan worden. Zo hangt op dit moment de vlag erbij. Bloomberg heeft het geld in zijn zak om een campagne op te tuigen die Trump kan verslaan en het profiel om de kloof tussen de gematigde en progressieve vleugel te overbruggen. Bloomberg profileert zich zonder zijn Democratische kandidaten aan te vallen en richt al zijn pijlen op Trump. Een noodzakelijke voorwaarde voor winst is dat de progressieve en centrumvleugel van de Democratische partij samenwerken.

Op 17 december 2019 schreef ik in een commentaar op Robert Reich op Facebook:
It is not relevant whether Warren and Sanders are loved or hated by the Democratic Party establishment. It is relevant whether they have enough appeal among voters in the essential swingstates to defeat Trump. Or the Republican candidate when Trump retires. New England, New York and California are not the battlefield.

Reich plays a risky game by putting all his cards on Warren and Sanders. He would rather argue differently, namely by helping to connect the progressive and centrist wings of the Democratic party.

There is an alternative. The DNC must write a total package that is common in elections in Western European democracies. Fill in with candidates like the largest opposition party in the UK has shadow ministers. Profile the Democratic party between progressive and centrist. Appoint Warren as VP with the special task of reforming the political system, including combating electoral suppression and gerrymandering, reforming the Electoral College and reducing big money and PACs. Appoint Stacey Abrams as Minister of Justice and AOC as Minister of Homeland.

That is more concrete than building castles in the air and fantasies about the power of Warren and Sanders. That is wishful thinking from Robert Reich. Even if he is right in his analysis about the bias in the Democratic party, that does not actually change the results of elections in the short run. The risk cannot be taken that Trump will stay in place for another four years. The Democrats can only defeat him if they unite. The road that Reich outlines leads from it and is disastrous

 

6 gedachten over “Democraten kunnen Trump alleen verslaan als ze zich verenigen

 1. “Lately I find myself drawn to Mike Bloomberg,” she said. “His policies are aligned enough with policies I support, especially on gun safety. His ads are scathing, yet dignified. His campaign brutally trolled Trump during the Oscars and it was perfectly executed. He’s got the right temperament and experience to take Trump on and win. He is everything Trump wants to be, but will never be.” (..)

  Improbably, incredibly, Mike Bloomberg — a former Republican who twice supported George W. Bush, America’s 8th richest man, running in a party thought to be moving left in income inequality — is surging out of nowhere toward the top of the 2020 Democratic field, emerging as the centrist rival to the new left-leaning front-runner, Sanders.https://www.inquirer.com/columnists/attytood/mike-bloomberg-polls-surge-democratic-presidential-race-20200211.html

  Like

 2. Wat de democraten nodig hebben is een tweede Ross Perot die hamert op ouderwetse rechtse thema’s zoals een evenwichtige begroting en het vermijden van staatsschulden. Iemand die er ook op hamert dat Washington en met name het Witte Huis veel te veel macht heeft en op een tirannie begint te lijken. Kortom iemand die de Republikeinse stem splitst. Jammer dat Bloomsberg als een soort van Democraat wordt gezien. Dat is hij eigenlijk helemaal niet. Maar zolang hij zo wordt gezien is het vrees ik, juist de Democratische stem die gesplitst zal worden tussen Bernie Sanders en Bloomsberg. Trump gaat zo wel heel makkelijk winnen. Hij hoeft alleen maar overal te herhalen “Four more years” en de Republikeinen zullen hem herkiezen.

  Like

 3. @Raymond
  Net als Trump is Bloomberg een opportunist die van partijvoorkeur wisselt als het hem uitkomt. Dat hoeft op zich niet negatief opgevat te worden. De Democratische partij is naar links geradicaliseerd, zoals de Republikeinse partij naar rechts is geradicaliseerd. Eigenlijk komt er zo ruimte voor een middenpartij, maar dat gat wordt niet opgevuld. Van een ‘gematigde’ presidentskandidaat als Pete Buttigieg wordt gezegd dat hij linkser is dan voormalig presidentskandidaat Walter Mondale die in 1984 kansloos verloor van Ronald Reagan. Van Mondale wordt achteraf gezegd dat hij te progressief was.

  Het probleem van Trump is dat hij zich tot nu toe bijna uitsluitend richt op de eigen achterban. Die maakt nu zo’n 43% van het electoraat uit, en is de afgelopen 3 jaar tamelijk stabiel gebleken. Daarmee wint Trump de verkiezingen niet. Om dat te corrigeren moet moet hij zich naar het centrum bewegen of moet hij proberen de Democratische stem te vedelen of te ontmoedigen. Op dat laatste zet de GOP fors in door hindernissen op te werpen voor de kiezersregistratie van Afro-Amerikaanse en jonge kiezers die doorgaans Democratisch stemmen. Als Trump de ruk naar het centrum maakt, dan heeft hij een kans. Maar dat ligt niet in zijn aard en valt niet (meer) te verwachten.

  Het is lastig voor de Democraten om de Republikeinse stem te splitsten. Ondanks alle schandalen staat nog zo’n 90% van de Republikeinse kiezers achter Trump. Ze lijken niet voor rede vatbaar. De Democratische kansen liggen eerder op het winnen van de Onafhankelijke kiezers (een groep die groter is dan geregistreerde Democraten of Republikeinen) en het optimaliseren van de opkomst van de Democratische kiezers. Maar de richtingenstrijd binnen de Democratische partij brengt juist dat laatste in gevaar. Wat doen de aanhangers van Bernie Sanders als hij uiteindelijk niet de Democratische nominatie wint?

  Dat laatste zou opgelost kunnen worden door een zogenaamd ‘brokered convention’ van de Democratische partij die van 13 tot 16 juli 2020 plaatsvindt in Milwaukee. Kandidaat Amy Klobuchar hintte daar afgelopen week op. Dat komt overeen met wat ik in de tekst schrijf als antwoord op Robert Reich. Namelijk het vooraf aanwijzen van kandidaten van de verschillende stromingen voor functies binnen de regering zodat de verschillen overbrugd worden.

  Doorgaans is er pas sprake van een ‘brokered convention’ als geen van de kandidaten genoeg gedelegeerden haalt om genomineerd te worden. Maar de onderhandeling zou ook ingezet worden indien wel een kandidaat zoals Sanders of Bloomberg genoeg gedelegeerden haalt voor een nominatie. Met als doel dat zoveel mogelijk Democraten en Onafhankelijke kiezers in november 2020 naar de stembus gaan. Het is de taak van het leiderschap van de DNC om een strategie te ontwikkelen die een hoge opkomst van de eigen achterban garandeert. Een ‘brokered convention’ zou daarbij een middel zijn. Maar ik vrees dat de aanhangers van Sanders dat afwijzen. Juist vanwege deze overweging vermoed ik dat de nominatie van Sanders rampzalig zal aflopen voor de DNC.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.