Directeur Van Gogh Museum reageert onhandig met verwijzing naar cultureel relativisme op vraag naar naakt van Degas

De nieuwe directeur van het Van Gogh Museum Emilie Gordenker werd vandaag geïnterviewd in Buitenhof en kwam daar niet geheel ongeschonden uit toen haar gevraagd wordt naar de aankoop van een vrouwelijk naakt van Degas. Ze praat zichzelf vast. Met onderstaande tweet van Buitenhof tot gevolg. Het merkwaardige is dat Gordenker in het gesprek op allerlei aspecten zoals politieke stellingname van musea doordachte, goed verdedigbare standpunten innam (niet doen zegt ze in tegenstelling tot directeur Rein Wolfs van het Stedelijk), maar over het naakt van Degas ongelukkig formuleert. Je krijgt meerdere blikken op zo’n kunstwerk door de reacties van meerdere mensen met meerdere achtergronden, zegt ze in andere bewoordingen. Ze meent dat we daar allemaal beter van worden. Dat betwijfel ik en volgens mij gaat ze daar de fout in. Een reactionaire, betuttelende, moralistische blik valt moeilijk als positief te zien. Want waar laat dat de voorbeeldfunctie van een museum? Zo laat het museum zich onnodig vermaatschappelijken en in de verdediging drukken. Uiteraard moeten musea rekening houden met de achtergrond van de bezoekers, maar zonder te wijken voor radicale activisten en fatsoensrakkers die hun perspectief van identiteit ofwel moraal aan het museum willen opleggen.

Foto: Tweet van Buitenhof, 9 februari 2020.

Advertentie

5 gedachten over “Directeur Van Gogh Museum reageert onhandig met verwijzing naar cultureel relativisme op vraag naar naakt van Degas

 1. Bezoekers die niet tegen naaktschilderijen kunnen kunnen maar beter niet naar het museum gaan. Wie weet zien ze daar ook schilderijen met christelijke en Griekse mythologische motieven erin verwerkt. Vreselijk toch.

  Like

 2. @Raymond
  Ja, een museum is een besloten, private organisatie waar je notabene een kaartje voor moet kopen. Dat is wat anders dan de openbare ruimte.

  Like

 3. Artistieke waarden zijn in Gordenkers denkwijze namelijk blijkbaar van ondergeschikt belang, het gaat haar vooral om maatschappelijke consensus. En dat in een maatschappij die verdeelder is dan ooit. Paradoxaal genoeg komen dus juist grote discussies en geschilpunten van onze tijd het museum dan niet meer binnen, omdat geen enkele groep en geen enkel individu gekwetst mag worden.
  https://www.nrc.nl/nieuws/2020/02/11/leve-de-aanstoot-maak-van-het-museum-geen-safe-space-a3990000

  Like

 4. De directeur van het Van Gogh Museum, Emilie Gordenken, twijfelde over de aanschaf van een pastel van de kunstenaar Edgar Degas. Niet vanwege het bedrag van 6 miljoen Euro of de kunsthistorische waarde, maar vanwege de vraag of een museum anno 2020 nog wel een blote vrouw aan de muur kan hangen. Worden we in Nederland te preuts? In Dit Is De Dag praten we erover met Léon Hanssen, cultuurfilosoof, Ralph Keuning, directeur van Museum de Fundatie en Daantje Bons, kunstenares en naaktmodel.
  https://www.nporadio1.nl/dit-is-de-dag/onderwerpen/529059-naakt-in-de-kunst-worden-we-te-preuts

  Like

 5. Pingback: Mannelijke blik verbreedt en versmalt zich tot multiculturele museumblik. Is de nieuwe preutsheid het nieuwe progressief? | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.