Noem Baudet geen nazi, noem hem wat hij is: een slecht politicus

Hieronder mijn (op typefouten gecorrigeerde) reactie die ik plaatste bij het artikelNiks sorry! Ophitsende SP-politicus die Baudet ‘nazi’ noemde zegt sorry, maar heeft geen spijt: “Ik zie gelijkenissen”’ op DDS:

Dit bewijst maar weer eens dat de nuance niet te vinden is bij radicale partijen. Of ze nou links of rechts zijn. De SP’er bewijst hoe gebrek aan nuance niet met gebrek aan nuance beantwoord moet worden. Dat is dom.

De SP’er heeft wel gelijk dat Baudet ongenuanceerd is tegenover de media, de wetenschap en de rechterlijke macht. Of liever gezegd, Baudet gebruikt dat gebrek aan nuance voor zijn politieke marketing.

Doelmatiger is om Baudet te noemen wat hij is: een slecht politicus. Zie hoe hij door zijn radicale uitingen eigenhandig de goede uitslagen van FvD bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten in geen enkele provincie heeft weten te verzilveren. Zie hoe hij door onhandig opereren en kinderachtig persoonlijk optreden in de Eerste Kamer de status van grootste partij heeft verloren.

De claim is goed verdedigbaar dat Baudet een slecht politicus is die het politieke handwerk niet in de vingers heeft. En dat waarschijnlijk nooit in de vingers zal krijgen. Baudet gaf trouwens zelf in de aanloop naar het Oekraïne-referendum toe dat hij geen politicus is en niet de ambitie heeft om dat te worden. Dat laat hij dagelijks zien.

De beeldvorming van succes komt uit de eigen koker van Baudet en zijn niet aflatende campagnes op sociale media. Dat en de continue pro-Baudet informatie op sites als DDS creëren een fout, want te positief beeld van deze tovenaarsleerling. De SP’er had er verstandiger aan gedaan om dat ter discussie te stellen: Baudet is een slecht politicus.

Foto: Schermafbeelding van deel artikel ‘Niks sorry! Ophitsende SP-politicus die Baudet ‘nazi’ noemde zegt sorry, maar heeft geen spijt: “Ik zie gelijkenissen”’ van Wout Willemsen op DDS, 26 januari 2020.

Advertentie

2 gedachten over “Noem Baudet geen nazi, noem hem wat hij is: een slecht politicus

 1. Het enige wat je Maarten Kluit kwalijk kunt nemen is dat hij niet uitlegt waarom hij Baudet een nazi noemt. Hij is daar niet de enige in. Zie bijvoorbeeld ‘Baudets visie is fascisme in de dop’ in Trouw. https://www.trouw.nl/opinie/baudets-visie-is-fascisme-in-de-dop~b68f33dd/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F.

  Waarom je op moet passen voor Baudet kun je heel goed terug vinden in bijvoorbeeld ‘De ondergang van het denken’ van Alain Finkielkraut (1987). Lastig om dit boekje in een paar zinnen samen te vatten, maar in wat Finkielkraut behandelt van de ‘Volksgeist’ van anti-verlichtingsfilosoof Johann Gottfried von Herder t/m datgene waar Julien Benda tegen waarschuwde kun je veel opvattingen van Baudet terug vinden. Om een beeld van het denken in Frankrijk en Duitsland tussen 1870 en 1940 via Finkielkraut te schetsen: = de Dreyfuss-affaire blijft op het filosofische vlak van het geschil om Elzas-Lotheringen en de Franse journalisten stellen zich nu op de plaats van [David Friedrich] Strauss en [Theodor] Mommsen: Dreyfus is schuldig, net als de bewoners van de betwiste provincies Duits waren: op grond van de etnische onontkoombaarheid die rust op zijn gedragingen = (p.49)
  Verder behandelt Finkielkraut Joseph De Maistre (contra-revolutionair), Ernest Renan (denk even aan die flirt(?) van Baudet met het christendom) enz. enz.

  n.b. in de opmerkingen van Alain Finkielkraut tegenwoordig is weinig tot niets meer terug te vinden van zijn opvattingen in ‘De ondergang van het denken.’ Er stond in de Groene in 2014 (?) een schitterend artikel over een metamorfose bij Finkielkraut die helaas exemplarisch is voor de verandering in het denken van velen.

  Like

 2. Het lijkt er op dat voor sommige mensen, een vrij grote groep in feite, het een aanbeveling is dat je het politieke handwerk niet beheerst. Kijk naar Trump in de VS. Een typisch voorbeeld van iemand die er trots op is. Het is zo iets als je te laten behandelen door een dokter die vooraf verklaard geen flauw idee te hebben van zijn vak. Het is echt erg.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.