George Knight

Debat tussen links en rechts

Is leiderschap van de krijgsmacht zo makkelijk toepasbaar op de samenleving als het Maverick Front van Martijn Dost suggereert?

with 2 comments

Martijn Dost is sinds 2007 werkzaam bij het ministerie van Defensie, zo zegt hij op zijn site Maverick Front en op LinkedIn. Hij presenteert zich op deze video in uniform met op zijn baret het embleem van het Korps Luchtdoelartillerie. Dat geeft de indruk dat hij als militair in actieve dienst is, maar zijn rang wordt nergens genoemd. Niet op andere YouTube-videos of op zijn site. Een onderscheidingsteken van zijn rang is op de video onzichtbaar. Hij zegt als pelotonscommandant te hebben gediend, daarbij past de rang van luitenant of mogelijk kapitein. Uit zijn LinkedIn-profiel blijkt Dost een ‘opvolgend’ ofwel plaatsvervangend commandant te zijn. Bij die functie past niet de rang van officier, maar van onderofficier. Dus wachtmeester, wachtmeester 1e klasse of opperwachtmeester. Hij is gelegerd op de Luitenant-generaal Bestkazerne te Vredepeel in de Limburgse gemeente Venray en dient bij het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando.

Dost profileert zich ook alsEigenaar van training en coachingsbedrijf Maverick Front en oprichter van de Heroic mindsets podcast’. Dost geeft trainingen op het gebied van leiderschap. Maar onduidelijk is in hoeverre hij hierbij samenwerkt met de krijgsmacht of het ministerie van Defensie. Hij verwijst te pas en te onpas naar zijn militaire achtergrond. De suggestie die hij telkens wekt is dat het leiderschap van de krijgsmacht toepasbaar is op het leiderschap elders. Maar dat is gezien de andere omgeving en randvoorwaarden de vraag. Het is hetzelfde misverstand dat het leiderschap van het bedrijfsleven moeiteloos vertaald kan worden naar de politiek. Maar de eenduidigheid, betrekkelijke geslotenheid en hiërarchie van de krijgsmacht en het bedrijfsleven zijn niet toepasbaar op samenleving of politiek die gelaagde, opener, diverser en complexer zijn.

De betekenis van het Engelstalige woord ‘Maverick’ is divers. Het kan buitenbeentje of non-conformist betekenen, maar volgens Webster ook een ‘onafhankelijke persoon die niet meegaat met een groep of feest’. Het valt moeilijk in te zien dat iemand met die achtergrond de juiste instelling en empathie heeft om als leider het goede voorbeeld te geven. Het misverstand is dat een militaire commandant die voor zichzelf of zijn manschappen opkomt in alle omstandigheden een goede leider is. Wel in oorlogsomstandigheden, maar niet in een omgeving waar allerlei belangen tegen elkaar afgewogen moeten worden. In de samenleving dus.

Illustratief is de opstelling van de mariniers die weigeren om naar Vlissingen te verhuizen. Vanwege welzijn en sociaal beleid is er vanuit het Korps Mariniers zoals het nu lijkt een krachtige, succesvolle lobby gevoerd tegen verhuizing naar Zeeland. Maar is het goed leiderschap van de top van het Korps Mariniers als er gewonnen wordt op het gebied van de eigen secundaire arbeidsomstandigheden en zelfs van de positie van het eigen Korps, maar de slagkracht van de krijgsmacht als geheel ermee verzwakt wordt en de provincie Zeeland en de landelijke politiek hiermee een spaak in het wiel wordt gestoken die voor veel onrust en wantrouwen zorgt?

Foto: Schermafbeelding van ‘Martijn Dost; Trainer, Coach, Enthousiasteling’ op Maverick Front.

2 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Beste George,

  allereerst bedankt voor je tekst. Mooi om te zien dat je de moeite neemt om iets aan de tand te voelen en daarmee, indirect, voor mij zichtbaar maakt waarin ik niet duidelijk genoeg ben in mijn communicatie. Ik zal enkele zaken toelichten.

  “Hij zegt als pelotonscommandant te hebben gediend, daarbij past de rang van luitenant of mogelijk kapitein.”

  Ik ben op dit moment werkzaam in de rang van Wachtmeester der 1e klasse. Tijdens onze inzet (en voorbereiding voor) compagnie in de West, had ik door personeelsproblematiek de taken en verantwoordelijkheden van de pelotonscommandant. Daarom de Wachtmeester die de functie vervult van een luitenant. Hierin was ik verantwoordelijk voor het analyse proces, personeelszorg, dagelijkse en gevechts-aansturing, wanneer dit van toepassing was.

  Een ontzettend leerzame periode die ik graag deel met mensen buiten defensie.

  We verschillen duidelijk van mening dat leiderschap binnen defensie, niet waardevol kan zijn buiten. Ik geloof dat leiderschap universele waarheden bevat die op iedere situatie toepasbaar zijn. Laten we niet teveel moeite doen om elkaar van iets anders te overtuigen.

  Als er nog meer onduidelijkheden zijn, of feiten waar je aan twijfelt. Voel je vrij contact met me op te nemen.

  Bedankt voor je geschreven stuk, helpt mij weer met mijn communicatie en het trekt bezoekers naar mijn site aan wie ik mijn boodschap kwijt kan.

  Groet,

  Martijn

  Like

  Martijn

  26 januari 2020 at 18:44

 2. @Martijn
  Dank voor uw aanvullingen. Ik heb het in mijn stukje wellicht niet scherp benadrukt, maar ik was er vooral over verbaasd dat u als ondernemer (want zo profileert u zich) binnen de krijgsmacht uw eigen zakelijke belangen kunt behartigen. Dat u die kans neemt siert u en vind ik een pluspunt, maar dat Defensie u dat toestaat en blijkbaar alle ruimte voor geeft kan ik minder goed duiden omdat onduidelijk is onder welke voorwaarden dat gebeurt. Ik zie er vooralsnog een vermenging van belangen in.

  Wellicht heb ik als voormalig dienstplichtig soldaat toen mannen nog voor hun nummer opgeroepen werden en doorgaans met de pest in hun lijf moesten dienen een achterhaald beeld van wat de krijgsmacht is. Eind vorige eeuw was het leger een ambtelijke organisatie waar de CADI (de kantinedienst) nog in eigen beheer was op de schietbaan en op oefening naar Duitsland en niet vercommercialiseerd was. Hoewel ik graag wil toegeven dat de gevulde koeken en de oude voorraden blikken met Amerikaans voedsel niet voldeden aan de behoeften van de manschappen. Maar toen was Defensie duidelijk, tot hier en niet verder. En dat kan in die bedreigende sfeer van de Koude Oorlog op vele manieren opgevat worden.

  Nu meen ik uit uw handelen via Defensie op te moeten maken dat Defensie die eigen posities heeft verlaten en particulier ondernemerschap binnen de krijgsmacht toestaat en zelfs actief ondersteunt. Dat kan best verdedigd worden, alleen mij en naar ik meen de meeste Nederlanders weten daar helemaal niks van. Dat was de reden die me tot dit commentaar bracht.

  Like

  George Knight

  26 januari 2020 at 20:09


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: