Aanwijzingen nemen toe dat vlucht PS572 boven Iran per ongeluk door het Russische luchtafweersysteem is neergeschoten

Het scenario dat een Oekraiens vliegtuig bij Teheran is neergeschoten lijkt steeds waarschijnlijker te worden. Volgens een artikel in Newsweek is vlucht PS752 per ongeluk neergeschoten door de Iraanse luchtafweer die van Russisch materiaal is voorzien. Dat beweren verschillende bronnen op basis van anonimiteit. De gelijkenis met het neerschieten van de MH17 in 2014 is groot. Het zou om een ongeluk gaan dat gebeurde in de marge van een militair conflict. Enkele uren voordat de PS752 werd neergeschoten vielen Iraanse middellangeafstand kruisraketten twee Amerikaanse bases in Irak aan. De Iraanse luchtverdediging wist niet of de Amerikanen militair zouden reageren en was alert. En vermoedelijk tot het uiterste gespannen. Forensisch onderzoek moet helpen om de oorzaak te achterhalen. Onderdelen van raketten zouden op de crash site zijn gevonden. Merkwaardig is dat de plek waar het toestel is neergekomen zou zijn gebulldozerd. Dat bemoeilijkt het onderzoek. Vraag is of de Iraanse regering schuld bekent als blijkt dat het Oekraïense vliegtuig door de Iraanse luchtverdediging is neergeschoten. Het Kremlin kon in 2014 haar fout niet toegeven omdat het hiermee had moeten toegeven militair in Oost-Oekraïne aanwezig te zijn. Die complicatie ontbreekt hier.

Foto: Schermafbeelding van deel artikelIRANIAN MISSILE SYSTEM SHOT DOWN UKRAINE FLIGHT, PROBABLY BY MISTAKE, SOURCES SAY’ in Newsweek, 9 januari 2020.

9 gedachten over “Aanwijzingen nemen toe dat vlucht PS572 boven Iran per ongeluk door het Russische luchtafweersysteem is neergeschoten

 1. Like

 2. American officials said Thursday the intelligence community had a “high level of confidence” that an Iranian missile accidentally brought down a Ukrainian passenger plane over Tehran this week.

  Like

 3. Volgens nu.nl zouden zowel Trudeau van Canada en Johnson van UK deze geruchten hebben bevestigd. Als dit waar is, is dit een enorme blamage van Iran. Het land kan maar beter heel gauw een bestand sluiten met de VS. Het is volslagen kansloos tegen de superieure wapens van de VS.

  Like

 4. @Raymond
  Als Iran de moed en de vastberadenheid heeft om deze fout te erkennen en de nabestaanden een vergoeding geeft, dan kan de publicitaire en politieke schade beperkt worden. Het kan zelfs een opening naar het Westen geven. De paradox is dat grotere landen zoals de Russische Federatie (MH17, KAL007) of de VS (Iran Air Flight 655) hun fouten nooit of slechts dubbelzinnig en achteraf erkennen en daarom weerstand bij anderen oproepen.

  Like

 5. Bijzonderheden over het Russische Tor-M1 of SA-15 systeem dat vlucht SP572 neerschoot boven Iran:
  “To make (identification) work effectively, it has to be in radars, planes, missiles, drones, and launchers. This costs millions, and probably only the U.S. can afford to do it properly,” Grant says. “So if not done or the rules of exclusion are not followed properly, then everything becomes an enemy to the missile — unless you can identify it by sight and turn the missile off.”
  https://www.kyivpost.com/ukraine-politics/explainer-how-could-an-iranian-tor-m1-missile-system-down-flight-ps752.html

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.