George Knight

Debat tussen links en rechts

Trump gezegend in Latijns-Amerikaanse kerk. Met politieke uitspraken lanceert hij de campagne ‘Evangelicals for Trump’

with 2 comments

Guillermo Maldonado noemt zichzelf een ‘apostle’ of ‘Apóstol’. Deze Hondurees-Amerikaanse protestante kerkleider claimt een godsgezant te zijn en namens de God van het christendom te spreken. Dat is nogal zelfingenomen en pretentieus. In de video komt dat tot uiting als Maldonado God de vader oproept om president Trump te beschermen en sterkte te geven. Zo ontstaat een merkwaardig tafereel waarbij de blonde vrouw in de roze jurk voortdurend haar handen op de president legt. Het lijkt op een theaterstuk van een organisatie van blinden op de ledenvergadering met als jaarlijks thema het oefenen van de handbeweging.

Dit toneelspel vindt plaats in de El Rey Jesús kerk in Miami, de grootste Latijns-Amerikaanse kerk van de VS. De bijeenkomst waar Trump de campagne ‘Evangelicals for Trump’ lanceerde dient drie electorale doelen: 1) Evangelicals achter Trump scharen; 2) De Latino-stem achter Trump scharen; 3) Swing state Florida achter Trump scharen. Dat deze bijeenkomt nodig is geeft aan dat de steun voor Trump op deze drie aspecten erodeert. De bijeenkomst is een poging om dat proces te keren. Na afloop werden journalisten uitgejouwd.

Vanuit Europees perspectief van de scheiding van kerk en staat is het bizar dat zo’n politieke bijeenkomt waar de president aan deelneemt in een kerk plaatsvindt. Dat is echter niet nieuw. Ook president Barack Obama bezocht kerken en werd er door kerkleiders toegesproken en hield toespraken. Maar de inhoud was dan een humanistisch boodschap met een oproep tot verzoening en het overbruggen van verschillen. Dat resulteerde niet in platte en ondubbelzinnige verkiezingsretoriek zoals hier. Trump claimde dat God ‘aan onze kant’ was terwijl het theocratische Iran bij de dood van generaal Suleimani hetzelfde claimt. Het beroep op God door politieke leiders is alom. De kritiek op de bijeenkomst in de El Rey Jesús kerk is voorspelbaar. Het zou niet om echte christenen gaan, maar om FakeChristians die hun godsdienst laten kapen voor politieke doeleinden.

2 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Met het risico mezelf te herhalen; de VS zijn geen modern land zoals de Europese landen dat zijn. Het lijkt alleen maar zo. De scheiding tussen kerk en staat is er alleen op papier. Als je een verkiezing wilt winnen kun je er niet om heen om in elk geval te doen of je heel heel christelijk bent. Als je een verkiezing wilt verliezen hoef je maar te roepen dat je atheïst bent. Alleen in de grote steden en de universiteit campussen lijkt het een modern land. Op het platte land is de VS volslagen middeleeuws. Hoe anders kan een gek als Trump de verkiezingen winnen?

  Like

  Raymond Horstman

  5 januari 2020 at 12:36

 2. @Raymond
  Met het risico mezelf te herhalen, de VS zijn een verdeeld land. Er moet een onderscheid worden gemaakt tussen de bevolking en het politieke bestel. De verwachting is dat demografische ontwikkelingen het in de toekomst onmogelijk maken dat de Republikeinse partij nog presidentsverkiezingen wint.

  De observatie dat de GOP nu alle middelen, ook illegale aanwendt om aan de macht te blijven wordt verklaard vanuit die voor de partij rampzalige ontwikkeling op de lange termijn. Op het eerste gezicht is het onlogisch dat Trump allerlei minderheden van zich vervreemdt en zo de electorale basis van de partij onnodig smaller maakt. De logica werkt wellicht voor de komende vier jaar om met een harde kern van zo’n 35-40% van het electoraat nogmaals de presidentsverkiezingen te winnen, maar voor de komende 10 of 20 jaar lijkt dit een doodlopende weg. Illustratief is de verwachting dat de tweede staat van het land Texas door demografische ontwikkelingen wellicht over vier jaar, maar zeker over acht jaar definitief van Republikeinse in Democratische handen zal overgaan.

  De bevolking van de VS is in steeds grotere meerderheid progressief, maar door het merkwaardige, archaïsche politieke bestel van het Electoral College dat dunbevolkte, behoudende staten bevoordeelt en de systematische kiezersonderdrukking door de Republikeinen (zowel de partij als GOP-rechters) van vooral, Afro-Amerikaanse, progressieve stemmen (Georgia!) komt dat op dit moment niet tot uiting in de uitslagen voor president, gouverneurs etc. In 2016 kreeg Hillary Clinton meer dan 3 miljoen meer stemmen dan Trump, maar verloor desondanks de verkiezingen. Er is een beweging om het Electoral College af te schaffen of liever gezegd, te ’neutraliseren’:
  https://en.wikipedia.org/wiki/National_Popular_Vote_Interstate_Compact

  Like

  George Knight

  5 januari 2020 at 13:54


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: