De wonderen van het bedrog dat religie heet. Hobbyist-prediker claimt dat via hem Jezus een man met rugklachten geneest

Religie geeft velen troost en zin. Maar het is ook een bron van bedrog. Religie is het ideale werkterrein voor bedriegers, schijnheiligen en gladakkers. Dat dubbele gebruik van religie maakt het zo lastig definieerbaar, af te bakenen en in te perken. De grens tussen religie en pseudo-religie is vaag. Als predikers zeggen in naam van Jezus te opereren wordt het nog ingewikkelder. Heus? Bij religie is het glas tegelijk halfvol en halfleeg. In deze video is het glas overduidelijk leeg. Dit is niet eens religie, dit is misbruik van religie door een hobbyist. Maar zoals gezegd, ook pseudo-religie is religie. Religie is een loterij waarbij de organisatoren zeggen dat op alle loten een prijs valt. Hoewel doorgaans de prijs pas na het leven kan worden opgehaald. Wie checkt dat?

4 gedachten over “De wonderen van het bedrog dat religie heet. Hobbyist-prediker claimt dat via hem Jezus een man met rugklachten geneest

 1. @Marko
  Dat is een leuke vraag. Wie googelt op ‘valse religie’ ziet dat vooral religieuze organisaties andere religieuze organisaties als ‘vals’ bestempelen. Dus pseudo. Zij hebben het ware geloof en de anderen niet, zo verkondigen ze. Maar zo bedoel ik het niet. De veroordeling van de concurrent past bij de overspannen religieuze markt die een vechtmarkt is en het uitschreeuwt in religieuze marketing.

  Ik bedoel met pseudo-religie een religie die op z’n best de uiterlijke kenmerken van religie heeft, maar niet de diepgang ervan. Hoewel sommige religiecritici elke religie als pseudo, nep, vals zullen kenmerken. Daartoe behoor ik niet. Ik vind dat religie een positieve functie kan hebben. Maar wel onder strikte voorwaarden. En daar lijkt wereldwijd steeds minder aan voldaan te worden.

  Zo zijn vele godsdiensten gekaapt door politici voor eigen politieke doeleinden. Dat zien we vooral in Noord-Afrika en Azië met de islam, in de VS met het evangelische christendom en in India met het hindoeïsme. Het valt de betrokken geestelijke leiders van die godsdiensten te verwijten dat ze de godsdiensten én de gelovigen waarvoor ze verantwoordelijk zijn hebben overgeleverd aan de (doorgaans) autoritaire leiders die de betreffende godsdienst hebben gekaapt. Ook in deze gevallen is er naar mijn idee sprake van pseudo-religie.

  Like

 2. Iets wat je nier begrijpt hoeft niet bedrog te zijn. Het is wel heel makkelijk om zo een stempel op iets te drukken. Met hoeveel getuigenissen zo je tevreden zijn om zoiets te aanvaarden? 2? 5? Of 10? Alleen in nederland zijn er duizenden. Van onverklaarbare wonderen die de dokteren niet kunnen verklaren behalve dan dat er een wonder is geschied. Indien interesse kan ik je zo een aantal getuigenissen door kunnen sturen.

  Like

 3. @Heijnen
  Het gaat niet om begrip, maar om de mogelijkheid tot bedrog die religie biedt. Waarom zou het makkelijk zijn om de pogingen tot bedrog van beunhazen die religie misbruiken te benoemen? Het gaat erom om de mensen die serieuze bedoelingen hebben met religie te onderscheiden van mensen die in religie alleen een middel zien om rijk of beroemd te worden. Het doorprikken van dat bedrog door de beunhazen valt religie niet aan, maar beschermt het juist.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.