George Knight

Debat tussen links en rechts

De wonderen van het bedrog dat religie heet. Hobbyist-prediker claimt dat via hem Jezus een man met rugklachten geneest

with 2 comments

Religie geeft velen troost en zin. Maar het is ook een bron van bedrog. Religie is het ideale werkterrein voor bedriegers, schijnheiligen en gladakkers. Dat dubbele gebruik van religie maakt het zo lastig definieerbaar, af te bakenen en in te perken. De grens tussen religie en pseudo-religie is vaag. Als predikers zeggen in naam van Jezus te opereren wordt het nog ingewikkelder. Heus? Bij religie is het glas tegelijk halfvol en halfleeg. In deze video is het glas overduidelijk leeg. Dit is niet eens religie, dit is misbruik van religie door een hobbyist. Maar zoals gezegd, ook pseudo-religie is religie. Religie is een loterij waarbij de organisatoren zeggen dat op alle loten een prijs valt. Hoewel doorgaans de prijs pas na het leven kan worden opgehaald. Wie checkt dat?

Written by George Knight

29 december 2019 bij 17:19

2 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Wat is in essentie het verschil tussen pseudo-religie en religie?

  Like

  Marko

  30 december 2019 at 12:27

 2. @Marko
  Dat is een leuke vraag. Wie googelt op ‘valse religie’ ziet dat vooral religieuze organisaties andere religieuze organisaties als ‘vals’ bestempelen. Dus pseudo. Zij hebben het ware geloof en de anderen niet, zo verkondigen ze. Maar zo bedoel ik het niet. De veroordeling van de concurrent past bij de overspannen religieuze markt die een vechtmarkt is en het uitschreeuwt in religieuze marketing.

  Ik bedoel met pseudo-religie een religie die op z’n best de uiterlijke kenmerken van religie heeft, maar niet de diepgang ervan. Hoewel sommige religiecritici elke religie als pseudo, nep, vals zullen kenmerken. Daartoe behoor ik niet. Ik vind dat religie een positieve functie kan hebben. Maar wel onder strikte voorwaarden. En daar lijkt wereldwijd steeds minder aan voldaan te worden.

  Zo zijn vele godsdiensten gekaapt door politici voor eigen politieke doeleinden. Dat zien we vooral in Noord-Afrika en Azië met de islam, in de VS met het evangelische christendom en in India met het hindoeïsme. Het valt de betrokken geestelijke leiders van die godsdiensten te verwijten dat ze de godsdiensten én de gelovigen waarvoor ze verantwoordelijk zijn hebben overgeleverd aan de (doorgaans) autoritaire leiders die de betreffende godsdienst hebben gekaapt. Ook in deze gevallen is er naar mijn idee sprake van pseudo-religie.

  Like

  George Knight

  30 december 2019 at 14:48


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: