Amerikaanse sancties tegen Nord Stream II in werking getreden: pijpenlegger Allseas trekt zich terug. Duitsland sputtert

Zoals verwacht heeft president Trump de Defensiebegroting voor 2020 ondertekend waarin het wetsvoorstel the Protecting Europe’s Energy Security Act of 2019 van de senatoren Cruz en Shaheen opgenomen was. Daarmee is dit voorstel ook in werking getreden. Met direct resultaat, want het Zwitsers-Nederlandse bedrijf Allseas heeft vandaag in een persbericht aangekondigd haar werk (pijpenleggen) aan Nord Stream II op te schorten. Dit zorgt voor verdere vertraging van het project met een budget van 10 miljard euro. De sancties gelden ook voor Turkstream. Volgens een bericht van Politico wijst een woordvoerder van de Russische regering de Amerikaanse sancties af omdat het ‘kredietwaardige landen verbiedt om de reële sector van hun economie te ontwikkelen’. Een woordvoerder van de Duitse regering zegt in een tweet dat het ‘dergelijke extraterritoriale sancties afwijst’ omdat ze ‘inmenging in onze interne aangelegenheden vertegenwoordigen’.

De EU, en dan vooral Duitsland lijkt deze Amerikaanse sancties die in strijd met de sfeer in Washington overweldigende steun van beide partijen genieten over zichzelf afgeroepen te hebben. Ze tonen vooral de machteloosheid van de EU aan en het ontbreken van een geloofwaardige en doelmatige buitenlandse politiek.

Foto: Tweet van Ulrike Demmer, plaatsvervangend woordvoeder van de Duitse regering, 21 december 2019.

6 gedachten over “Amerikaanse sancties tegen Nord Stream II in werking getreden: pijpenlegger Allseas trekt zich terug. Duitsland sputtert

  1. Het heeft er alle schijn van dat Nord Stream II, dat weliswaar tot doel lijkt te hebben de Russische gasvoorziening voor West-Europa te waarborgen, vooral ontworpen is om de energievoorziening van de “Russisch” geachte Oekraïne te kunnen blokkeren, in het kader van de continue destabilisatiecampagne tegen dat zelfstandige land. Een peperdure manier van geopolitiek bedrijven, waar Europa van harte aan meewerkt.Ben het in biina niks eens met Trump, en ik begrijp zijn maatregel niet omdat die haaks staat op zijn verder bijna slaafse pro-Poetinhouding, maar hier kan ik hem wel steunen.

    Like

  2. @André
    Het lijkt niet logisch dat Trump niet heeft kunnen voorkomen dat het wetsvoorstel van Ted Cruz over sancties aangaande Nord Stream II en Turkstream in de Defensiebegroting werd opgenomen. Maar de logica is dat ondanks Trumps aanleunen tegen Putin, het congres nog steeds in overgrote mate kritisch staat tegenover de Russische Federatie. Een presidentieel veto kan met een 2/3de meerderheid in beide kamers overruled worden. Die stemmen zijn er in het congres voor de Ruslandpolitiek. In dit opzicht verschillen Trump en zijn partijgenoten in de Senaat (die gaat over buitenlandse politiek) sterk. Trump kan zoals zijn reden voor impeachment verduidelijkt op specifieke beleidsterreinen het beleid van het congres vertragen, maar met de Defensiebegroting kan hij dat niet omdat die te veelomvattend en belangrijk is.

    Ik ben het ook in bijna niks met Trump eens, maar in dit geval wel. De tranen die de Duitse regering nu huilt terwijl het zelfs notabene de regels van normaal overleg over Nord Stream II binnen de EU geschonden heeft vind ik potsierlijk en lachwekkend. Het geeft ook aan dat er een machtsvacuüm bestaat in de Duitse regering.

    Daarbij komt ook nog eens de klimaatproblematiek en de forse stellingname van de Groenen. Reservekandidaten voor regeringsdeelname als de SPD verder radicaliseert en uit de coalitie stapt. De Groenen zijn in de Duitse, en ook de EU-politiek de felste en vaak enige tegenstanders van Nord Stream II. Om twee redenen: vanwege een multinationaal project van 10 miljard euro dat de levensduur van het gebruik van fossiele brandstoffen verlengt en vanwege de geopolitieke gevolgen omdat het de Europese afhankelijkheid van de in de kern instabiele Russische Federatie vergroot.

    Like

  3. About The Defending American Security from Kremlin Aggression Act of 2019 (DASKA):
    Samuel Charap, a senior political scientist at the RAND Corporation, told CNN that no sitting president likes congressionally-imposed sanctions, but the Graham bill shows that “Congress doesn’t trust the president on Russia policy.” Republicans tried to walk a tightrope during the debate of the bill in trying to “bash Mr. Putin without impugning Mr. Trump,” The New York Times reported.
    https://www.salon.com/2019/12/20/trump-administration-opposes-grahams-russia-sanctions-bill-after-meeting-with-kremlin-official/

    Like

  4. Russian state media have joined President Vladimir Putin in delivering a full-throated defense of impeached U.S. President Donald J. Trump.

    Such support would have been implausible for any other U.S. leader, much less one who claims to be “tough on Russia.” But bluster aside, Trump has been reluctant to sign off on additional Russian sanctions. Pro-Kremlin experts, lawmakers and talking heads believe President Trump would do away with most of the sanctions in record time if not for the U.S. Congress.
    https://www.thedailybeast.com/post-impeachment-now-putins-got-trumps-back-and-trump-has-his

    Like

  5. Duitsland sputtert terecht. Wij zouden ook moeten sputteren. Trump heeft niet gelijk of ongelijk, Trump moet zich niet bemoeien met Europese besluiten. En als Obama dit zou doen, was hij even fout bezig. Bewondering voor Merkel dat zij niet meteen terug-sanctioneert! En overigens weet ik niet of die pijplijn wel zo’n goed idee is, maar daar gaat het eigenlijk niet eens over.

    Like

  6. @Blewbird
    Het gaat niet om Trump of om de Amerikaanse Senaat, het gaat om de buitenlandpolitiek van de EU. Door eigen zwakte heeft de EU zich overgeleverd aan zowel Russische als Amerikaanse invloed. Idealiter zouden de VS zich hiermee niet moeten bemoeien, maar als in de geopolitiek de een ziet dat de ander aan invloed wint dan roept dat een reactie op.

    Daarbij komt dat de procedure van de EU over de aanleg van Nord Stream II niet evenwichtig en eerlijk is verlopen en is bepaald door machtspolitiek van Duitsland en de bedrijven die deelnemen aan Nord Stream II en de landen waarin ze gevestigd zijn. De uitkomst ervan is ook nog eens in strijd is met het energiebeleid van de EU. En dan niet zozeer de nieuwe Green Deal die nog vorm moet krijgen en een eind wil maken aan het gebruik van fossiele brandstoffen, maar beleid dat al in 2018 is vastgesteld.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.