Boeren voelen zich tekortgedaan ondanks de continue aandacht in de media voor hun protesten

Het boerenprotest gaat niet meer over de boeren, hun bedrijfsvoering of het stikstofprobleeem, maar over de beeldvorming. Dat gevoed lijkt te worden door een minderwaardigheidscomplex van de boeren. Gisteren sloten boeren een ‘voorlopig akkoord’ met het kabinet. De radicale boeren namen hiervan afstand en gingen vandaag door met hun acties. Deze radikalinski’s lijken niet meer te stoppen. Ze willen ‘meer respect en minder regels’. Dat klinkt tamelijk puberaal. Want iedere burger wil meer respect en minder regels. Maar dat kan een specifieke beroepsgroep niet alleen bepalen voor anderen en voor heel Nederland. Want dat doen we toch met z’n allen in de afweging tussen allerlei (deel)belangen? Het kan niet dat de belangen van allen ondergeschikt worden gemaakt aan het belang van een specifieke beroepsgroep, te weten de boeren. De paradox is dat de media alle protesten van deze radicale boeren de afgelopen weken nauwgezet hebben verslaan, zodat de boeren volop gratis publiciteit hebben gekregen, maar de radicale boeren zich ondanks alle aandacht voor hun protesten desondanks tekortgedaan voelen. De boeren staan het eerlijke verhaal zelf het meest in de weg. Maar ze begrijpen dat niet of doen in gespeelde onschuld net alsof ze het niet begrijpen.

7 gedachten over “Boeren voelen zich tekortgedaan ondanks de continue aandacht in de media voor hun protesten

  1. Zelden heeft een stel dreinende kleuters zo snel sympathie weten te verliezen dan de boeren met hun gebrek aan historisch besef, die niet begrijpen dat een vergelijking met de Jodenvervolging gemakkelijk leidt tot een vergelijking van de intensieve veehouderij met zijn overvolle stallen met concentratiekampen (zie ook Lubach twee weken geleden!), die om een Nexit vragen zodat ze hun omvangrijke EU-subsidies zullen verliezen (en het stikstof probleem vanzelf wordt opgelost), die poppen ophangen en de Nederlandse vlag omkeren om hun afschuw van de Nederlandse staat te illustreren, (en zich daarmee scharen onder de voormalige Joegoslavische vlag, nu symbool van burgeroorlog en genocide), die ontkennen dat er een stikstofprobleem bestaat (dan is het dus weg!) en dus zeker niet mee zullen helpen aan een oplossing voor dat niet-bestaande probleem, die een feestje bouwen door met hun tanks snelwegen te blokkeren omdat de politie toch niet ingrijpt, want ze zijn geen onbewapende milieu-acivisten, en zendtijd te eisen terwijl het er op radio en tv al de hele dag over gaat. Ik geloof dat ik boos ben.

    Like

  2. @André
    Ik begrijp dat je boos bent over het kleuterachtig gedrag van de boeren. Ik begrijp vooral de nog steeds welwillende reactie op hun gedrein niet goed. Wat voor chaos ontstaat er niet als iedereen die zich miskend voelt zich gaat gedragen als de radicale boeren die de realiteit ontkennen?

    Like

  3. Mijn reactie bij een YouTube-video

    Uit een onderzoek van LTO onder 5000 boeren blijkt dat 71% geen harde acties wil die het publiek tot last zijn. Het is dus een kleine minderheid van de boeren die is geradicaliseerd. De grote meerderheid van de Nederlandse boeren kiest voor overleg en tegen harde actie. Het is opvallend dat de mening van de radicale boeren steeds in de media getoond wordt, terwijl de stem van de meerderheid van de boeren nauwelijks doorklinkt. Dat geeft de bevolking een verkeerd beeld van de boeren. Ofwel, de media geven de radicale boeren niet te weinig, maar te veel aandacht.

    Extinction Rebellion is net als FDF ook een radicale beweging en wordt ook als zodanig benoemd. Opvallend lijkt wel dat de radicale boeren in de openbare ruimte van de overheid tot nu toe meer ruimte krijgen voor hun protest dan de klimaatactivisten. Dat roept de vraag op of de overheid ten aanzien van radicale boeren en radicale klimaatactivisten wel op gelijke wijze handelt in het handhaven van de openbare orde en de toepassing van het demonstratierecht.

    Ik begrijp dat jongere boeren de overheid als vijand zien. Maar wie zich nader in het beleid verdiept kan niet tot een andere conclusie komen dan dat niet is omdat ze te weinig ruimte krijgen, maar omdat ze in het verleden juist te veel ruimte hebben gekregen van de overheid. De boeren zijn de fuik ingewandeld door het doen van investeringen en de belofte en de dwang om te groeien. Maar het is al jaren bekend dat de natuur van het betrekkelijk kleine Nederland het niet aankan dat Nederland de tweede exporteur ter wereld van landbouwproducten is.

    Dat alles betekent dat de Nederlandse boeren zowel slachtoffer als ondersteuner van een onhoudbaar landbouwbeleid zijn. De meerderheid van de boeren lijkt dat te accepteren, alleen de radicale, jongere boeren niet. Hopelijk gebruiken de laatsten hun acties om hun onderhandelingspositie te verbeteren en niet om een oplossing voor de hele sector in de weg te blijven staan.

    Like

  4. Petitie

    Wij
    De net zo hardwerkende en fatsoenlijke burgers van Nederland.

    constateren
    Dat de boeren bij hun protesten stelselmatig snelwegen blokkeren en het verkeer hinderen, de pers, het openbaar bestuur, de ordediensten en onschuldige burgers intimideren, dreigen de voedselverziening lam te leggen, eigendommen van derden vernielen, nare vergelijkingen aangaan met de holocaust en erg veel overlast veroorzaken. Kortom ze overschrijden grenzen en overtreden de wet. Ook boeren staan niet boven de wet.

    en verzoeken
    De overheid deze #boerenterreur sterk te veroordelen en handhavend op te treden waar nodig.

    https://petities.nl/petitions/boerenbeu?locale=nl

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.