Noodzaak dat radicale boeren worden gestopt. Met hun sekte van nep-onfeilbaarheid, nep-onoverwinnelijkheid en nep-argumenten

De radicale boeren radicaliseren verder en krijgen daarvoor tot nu toe publicitaire en politieke ruimte. Dat is merkwaardig. Een interview in het AD met één van de actieleiders van de radicale Farmers Defence Force (FDF) Jeroen van Maanen deed me denken aan een artikel over het aanpakken van politieke sekteleiders: ‘How to take down a cult leader’ op Raw Story. Boeren volgen het draaiboek van de sekte. Ze hebben afgelopen maand de schijn van onoverwinnelijkheid gekregen en gebruiken dat beeld. Ze verontschuldigen zich nooit. Ook niet voor de door velen veroordeelde uitspraak van FDF voorman Mark van den Oever over de vergelijking van boeren met de jodenvervolging door de nazi’s. Ze beschuldigen meedogenloos politiek, EU of supermarkten en houden de schijn op dat ze overal mee weg komen. Wat tot nu toe zo is. Alsof hun actie angst inboezemt of tot paniek leidt bij een berekenende premier, een machteloze landbouwminister en een afwachtende veiligheidsminister. De ruimte die de boeren krijgen is de enige verklaring voor hun publieksteun.

Maar hun schelmenstreken die geen schelmenstreken meer zijn, maar een uitdaging van het gezag zijn niet ongevaarlijk. Bovendien zet het andere beroepsgroepen ertoe aan om hetzelfde te doen. Het is de hoogste tijd dat de radicale boeren in het openbaar bloeden en hun vermeende onoverwinnelijkheid wordt ontmaskerd. Dat kan het beste door erop te wijzen dat die bluf het enige argument is dat ze hebben. Want meer hebben ze niet dan hun nep-onfeilbaarheid en nep-sterkte. De boeren hebben geen argumenten en feiten aan hun kant.

Als er geen directe opponenten opstaan om de radicale boeren in hun bluf de pas af te snijden dan rest er niets anders dan hun grootspraak te beantwoorden met actie. Zo zouden Nederlandse consumenten kunnen aankondigen dat als de radicale boeren niet stoppen met hun acties zoals het dreigen om distributiecentra te blokkeren ze voortaan kiezen voor producten van Nederlandse duurzame, biologische boeren en van buitenlandse boeren. Ook kunnen ze melden dat ze supermarkten er door een boycot toe aan zullen zetten om dit in de praktijk te brengen. Praktisch is dat goed realiseerbaar omdat de Nederlandse agro-industrie voornamelijk voor de export werkt. De FDF is overigens een instrument van die agro-industrie en dient als voorhoede om de financiële belangen ervan te verdedigen. De boeren die financieel afhankelijk zijn van de agro-industrie zijn tot een zichtbaar proxy-leger van een zich onzichtbaar houdende agro-industrie gemaakt.

Er zit niet anders op dat burgers met een boycot in actie komen als de geradicaliseerde boeren niet inbinden en menen de openbare ruimte te kunnen kapen en Nederland aanhoudend te kunnen gijzelen. Zolang de politiek en gevestigde media de bluf van de radicale boeren niet doorprikken, maar uit angst of onbenul mee blijven gaan in hun nep-argumenten en hun nep-mannetjesmakerij loert de anarchie. De grote ruimte die de radicale boeren van het kabinet Rutte III krijgen heeft ertoe geleid dat het beeld is ontstaan dat het recht van de brutaalste en meest meedogenloze geldt. Dat past niet in een rechtsstaat. Dat kan Nederland niet hebben. Radicale boeren moeten gestopt en terechtgewezen worden. Want hun gedrag leidt ook voor henzelf tot niks.

Foto’s: Schermafbeelding van delen artikel ‘Boze boeren: ‘Hoe meer wij onze zin krijgen, hoe minder de kans op heftige acties’’ van André Valkeman in het AD, 16 december 2019.

Advertentie

4 gedachten over “Noodzaak dat radicale boeren worden gestopt. Met hun sekte van nep-onfeilbaarheid, nep-onoverwinnelijkheid en nep-argumenten

 1. Boerenactiegroep Farmers Defence Force wil woensdag actievoeren bij distributiecentra voor supermarkten in heel Nederland. Daarvoor zijn ruim veertig locaties uitgekozen, blijkt uit een brief die de organisatie heeft gestuurd naar de gemeentes waar de distributiecentra zijn gevestigd. Onduidelijk is waar de acties gehouden zullen worden.
  https://nos.nl/artikel/2315060-woensdag-acties-van-farmers-defence-force-bij-distributiecentra-supermarkten.html

  Like

 2. Vrijdag boekte hij zijn definitieve zege: het Brabantse CDA brak formeel met het provinciebestuur. En maandagmorgen was Mark van den Oever erbij toen premier Mark Rutte (VVD) en minister van Landbouw Carola Schouten (ChristenUnie) een delegatie boeren op het Catshuis ontving. Ze hadden het er ook, zeiden ze achteraf, over die parallel met de Jodenvervolging.

  Al vermoed ik dat Mark van den Oever zelf iets anders van het weekeinde opstak: je moet politici bedreigen, dan luisteren ze tenminste.
  https://www.nrc.nl/nieuws/2019/12/17/politici-die-bezwijken-voor-dreigende-boeren-a3984072

  Like

 3. Meer en meer boeren nemen publiekelijk afstand van de radicale actiegroep Farmers Defence Force. De dreigende taal van voorman Mark van den Oever stuit zijn collega’s tegen de borst. Toch behoudt de groep haar plek in het overleg over de stikstofproblematiek. (…)

  ,,De houdbaarheidsdatum van FDF is verstreken”, zegt Dennis Hurkmans, boer uit Nistelrode. Hij is helemaal klaar met de dreigende taal van Van den Oever, die woensdag uithaalde naar de ‘vleesbazen en zuivelbobo’s’ die ‘als Judas de sector verraden’.
  https://www.ad.nl/binnenland/steeds-meer-boeren-nemen-afstand-van-farmers-defence-force-losgeslagen-club-met-idiote-leider~a3e63826/

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.