Geradicaliseerde boer: ‘behandeling van de boeren lijkt op die van de jodenvervolging’ (in de Tweede Wereldoorlog)

Woordvoerder Mark van den Oever van Farmers Defence Force (FDF) meent dat de behandeling van de boeren lijkt op die van de jodenvervolging. Volgens Den Oever is de vergelijking gerechtvaardigd omdat de boeren ook deel uitmaken een kleine bevolkingsgroep die systematisch in de hoek gedrukt wordt. Hij geeft toe dat het ‘gelukkig’ niet om massamoord gaat. Wat moeten we uit deze vergelijking concluderen die kant noch wal raakt omdat de vergelijking in de verste verte niet overeenkomt met de historische feiten? Dat het schort aan het historisch besef van deze geradicaliseerde boer? De vraag waarom Van den Oever de vergelijking maakt is interessant. Wil hij provoceren omdat hij weet dat de Holocaust bij velen in Nederland een open zenuw raakt?

De radicale boeren passen in het model van het rechts-radicalisme van Trump dat zich niks van de waarheid aantrekt. Trump ontkent de feiten en blijft het tegendeel beweren van wat uit onderzoeken blijkt en door overheidsdiensten wordt gezegd. Van den Oever doet hetzelfde. Hij bluft en liegt de waarheid, probeert zijn tegenstanders te intimideren en de publieke opinie te bespelen. Het is een wonder dat de media hem zo uitgebreid aan het woord laten om zijn waandenkbeelden te verspreiden. Hij vecht een verloren strijd. De landbouw, en dan met name de veeteelt, zorgt voor ruim 40% van de stikstofuitstoot en moet een stap terugdoen. Van de Raad van State en de politiek. De veestapel moet met 50% (kippen, varkens) of met 20% (runderen) inkrimpen. De boer is de keerl, maar Van den Oever gedraagt zich als een sneeuwvlok die zichzelf overschat en opblaast tot belangrijkheid, geëmotioneerd is, zich in hoge mate benadeeld voelt en niet in staat is om met tegengestelde meningen om te gaan. Daar komt nog eens een ongepaste vergelijking met de jodenvervolging bij. Geradicaliseerde boeren zijn op dit moment succesvol in het verspelen van de volksgunst.

Foto: Still uit videoMark van den Oever over de aangekondigde harde acties tegen het bedrijfsleven’ van Omroep Brabant, 13 december 2019.

4 gedachten over “Geradicaliseerde boer: ‘behandeling van de boeren lijkt op die van de jodenvervolging’ (in de Tweede Wereldoorlog)

 1. Walgelijke vergelijking inderdaad van dit kwetsbare sneeuwvlokje. Hoe je de hoge gunfactor voor boeren in NL rap om zeep kan helpen. Complimenten voor deze treffende blog!

  Like

 2. VUGHT – Bij Nationaal Monument Kamp Vught is met diepe verontwaardiging gereageerd op de uitspraken van Mark van den Oever, voorman van Farmers Defence Force. Vrijdag vergeleek hij de manier waarop boeren worden behandeld met de situatie van de joden in de Tweede Wereldoorlog. “Dit is een onvoorstelbaar domme uitspraak”, laat directeur Jeroen van den Eijnde van Kamp Vught in een felle reactie weten.

  “Deze uitspraak getuigt van nul procent verstand, nul procent historisch besef en nul procent empathie”, aldus Van den Eijnde. “Hoe dom kun je zijn?” vraagt hij zich af. “Dit doet de boerenzaak duidelijk geen goed.”
  https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/3122039/Kamp-Vught-verbijsterd-over-jodenuitspraak-van-voorman-Farmers-Defence-Force

  Belangrijkste reden om nu echt klaar te zijn met FDF en hun acties, is toch wel de uitspraak van Mark van den Oever waarin hij de situatie met de boeren vergelijkt met de jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog. “Als boerendochter, werkzaam in de agrarische sector, schaam ik me. Diep. Verschrikkelijk, hoe durf je deze vergelijking te maken”, schrijft Jantine.

  Ook voor Bea uit Eindhoven gaat die vergelijking veel te ver. Volgens haar heeft Van den Oever veel te weinig of zelfs geen kennis van de geschiedenis. Sjoerd is het daarmee eens: “Ik begrijp niet waarom iedereen zoveel respect heeft voor de boeren. Om van die voorman van de FDF maar te zwijgen. Die vent zouden ze direct voor langere tijd vast moeten zetten!”
  https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/3122029/Van-volledige-steun-tot-schaamte-en-afschuw-wisselende-reacties-op-optreden-Farmers-Defence-Force

  Like

 3. Pingback: Noodzaak dat radicale boeren worden gestopt. Met hun sekte van nep-onfeilbaarheid, nep-onoverwinnelijkheid en nep-argumenten | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.