George Knight

Debat tussen links en rechts

Duidelijke winst van Boris Johnson leidt tot vele voordelen

with 6 comments

Er is veel positiefs aan de uitslag van de Britse parlementsverkiezingen die Boris Johnson en zijn Conservatieve Partij een meerderheid van ruim 30 zetels in het Lagerhuis geeft. De EU is eindelijk verlost van het Brexit-dossier, hoewel het nog vele jaren zal duren voordat alle afspraken over de toekomst relatie op een rijtje zijn gezet en in maatregelen zijn verankerd. Maar dat speelt niet op het hoogste politieke niveau in een crisissfeer. Verder is Nigel Farage met z’n Brexit party ontmaskerd als een keizer zonder kleren. Een poseur zonder achterban. Zijn partij haalde geen enkele zetel. Zijn voormalige geldschieter Arron Banks had al afscheid van hem genomen. De Schotse partij SNP heeft een winst van 13 zetels gehaald en krijgt 48 van de 59 Schotse zetels. Dat is een ruim mandaat. De SNP zet nu in op een referendum over Schotse onafhankelijkheid omdat het wil dat het land in de EU blijft. De Brexit is dan het einde aan de Unie die in 1707 ontstond. Het aangekondigde aftreden van Labour-leider Jeremy Corbyn die met zijn partij uitzonderlijk slecht presteerde biedt perspectief voor de toekomst. De partij kan het radicalisme achter zich laten en richting centrum koersen waar de kiezers zijn te vinden. In zijn overwinningstoespraak liet Johnson ook doorschemeren de weg naar het centrum te willen inslaan. Hoe gemeend dat ook is. Brexit is positief omdat het VK een blok aan het been van de EU was geworden. De Britten hebben er ruim 3 jaar mee geworsteld en nemen begin 2020 een volgende stap richting uitgang van de EU. De gijzeling van de EU door de Britten is voorbij. Eind goed, al goed.

Written by George Knight

13 december 2019 bij 11:53

6 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Dit verhaal vat goed samen hoe ikzelf hierover denk. Eindelijk verlost van een heleboel ellende. Maar daar is de Wet van behoud van ellende. Het zal nog wel even duren voor de rust terug keert in de tent. Wat we zien is ook de onttakeling van wat eens en niet eens zo heel lang geleden een wereldmacht was. Zou klein-Engeland de permanente zetel in de Veiligheidsraad mogen houden? Heeft dit land daar nog wel recht op?

  Like

  Raymond Horstman

  13 december 2019 at 12:09

 2. Boris Johnson staat er nu helemaal alleen voor.Waarschijnlijk gaat hij de geschiedenis in als de politicus onder wiens leiding GREAT Britain uit elkaar viel en van een UNITED Kingdom geen sprake meer was. En de absurde uitslag van de verkiezingen van 2019 staat de volgende keer garant voor spectaculaire verliezen.

  Like

  André Horlings

  13 december 2019 at 12:29

 3. The nationalists have demanded a new referendum on independence, with the leadership saying unequivocally that the only route to independence is through a legal vote. Speaking at the Glasgow count, SNP leader Nicola Sturgeon said: “Scotland needs to have the right to choose, before the end of the [Brexit] transition period.”
  https://www.politico.eu/article/scotland-nationalists-snp-collision-course-johnson-independence-referendum/

  Like

  George Knight

  13 december 2019 at 15:43

 4. Mijn reactie op DDS:
  https://www.dagelijksestandaard.nl/2019/12/bam-britse-kiezers-peperen-het-politieke-elite-nog-maar-eens-in-wel-brexit-maar-geen-links-antisemitisme/

  ‘Het is zeker zo dat de Remain-stem verdeeld is over verschillende partijen. Maar het beeld is gemengder dan Engelbart suggereert. De pro-Remain Schotse SNP heeft een monsterzege behaald met 48 van de 59 Schotse zetels. Daar klinkt de roep om zelfstandigheid nu harder en de wens om in de EU te blijven vindt steun in de uitslag. De LibDems hebben een slechte campagne gevoerd, maar toch 4,2% meer stemmen behaald dan bij de vorige verkiezingen in 2017. Alleen door het merkwaardige Britse electorale systeem hebben ze dat niet weten te verzilveren. De meest fanatieke pro-Leave partij van Nigel Farage heeft nul zetels en slechts 2% van de stemmen behaald. Dat is geen best resultaat.

  Het is goed dat de Britten eindelijk de EU verlaten. Ze zorgen al ruim 3 jaar voor onrust, chaos en onzekerheid. Daarbij stonden ze toch al op de rem van de EU. Ze kunnen goed gemist worden. Hopelijk kan het verlies van de Britse militaire kracht gecompenseerd worden door samenwerking buiten de EU om.

  Ondanks de duidelijke uitslag is die toch lastig te lezen. Jeremy Corbyn was een slechte, niet inspirerende ongeloofwaardige leider. Te radicaal, te flets en te veel in zichzelf gekeerd. Met een leider van het type Tony Blair als tegenstander had Johnson vermoedelijk nooit gewonnen. Want ook Johnson stapelde blunder op blunder. Zijn geluk was dat zijn concurrenten bij Labour, Brexit Party en LibDems nog slechtere politieke leiders waren. De enige goede leider van de SNP, Nicola Sturgeon wist daarom wel winst te boeken tussen die stoethaspels van de Britse politiek.

  De uitslag is een waarschuwing voor het centrum en links. Radicaal-rechts speelt op het sentiment, en doet dat goed. Het antwoord daarop is niet radicalisering naar links, maar stabiele, zelfverzekerde en geloofwaardige centrumpolitiek die de meerderheid van de kiezers kan aanspreken. Want zeker in Nederland houden kiezers niet van radicalisme. Maar ze willen wel serieus genomen worden door gekwalificeerde en betrouwbare politici.

  Types als Wilders en Baudet bedrijven op een andere manier politiek, zoals ook Trump en Johnson dat doen. Maar voor een land is dat niet de oplossing voor de lange termijn. Vooral dat moet de centrumpolitiek duidelijk maken aan de kiezer. Anders gebeurt er wat de Labour-stemmers deden, namelijk overlopen naar radicaal-rechts.’

  Like

  George Knight

  13 december 2019 at 17:12

 5. In previous British elections, to say that trust was the main issue would have meant simply that trust is the trump card – whichever leader or party could secure most trust would win. Now, the emerging question about trust is whether it even matters anymore.
  https://theconversation.com/we-should-look-closely-at-britains-decision-to-elect-a-man-so-renowned-for-his-untrustworthiness-128733

  Like

  George Knight

  14 december 2019 at 11:04

 6. The working classes looked at Corbyn and saw somebody who was unpatriotic to the extent that the country’s enemies were his friends. They hated his pacifism, his simplistic division of the world between evil oppressors and their victims, his disdain of aspiration.
  https://www.dailymail.co.uk/news/article-7793245/Either-ditch-Momentum-cult-Labour-cult-says-ALAN-JOHNSON.html

  Like

  George Knight

  15 december 2019 at 12:40


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: