Zandzakken van kunstinstallatie in Oude Kerk krijgen kritiek omdat ze strijdig zouden zijn met monumentale waarde kerk

Er klinkt vanuit het CDA en de ‘Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad’ kritiek op de tentoonstellingPoems for Earthlings’ van de Argentijnse kunstenaar Adrián Villar Rojas in de Oude Kerk in Amsterdam. Een ‘site-specifieke installatie’ die te zien is tot 27 april 2020. De Oude Kerk zegt in een toelichting dat de ‘wereldberoemde kunstenaar’ hiermee zijn eerste solo in Nederland heeft. Critici menen dat de monumentale waarde van de 17de eeuwse kerk door de huidige tentoonstelling niet tot zijn recht komt. Er zou volgens hen al langer sprake zijn van een spanning tussen erfgoed en hedendaagse kunst, met het erfgoed als verliezer.

De kunstenaar lijkt de zandzakken waarmee hij de kerk heeft gevuld te legitimeren door te verwijzen naar het verleden. Vroeger werden in oorlogstijd kerken van binnenuit beschermd met zandzakken. Maar de Oude Kerk niet die ‘te onbelangrijk’ werd gevonden. Het idee is dat Villar Rojas dat onrecht herstelt door de Oude Kerk met terugwerkende kracht belangrijk te maken door het te beschermen met zandzakken. Churchill zei ooit (vertaald): ‘Heb je vijanden? Goed. Dat betekent dat je, op een moment in je leven, voor iets bent opgekomen.

Een gedachte over “Zandzakken van kunstinstallatie in Oude Kerk krijgen kritiek omdat ze strijdig zouden zijn met monumentale waarde kerk

  1. Directeur Jacqueline Grandjean van Stichting De Oude Kerk begrijpt de kritische geluiden, maar stelt ook: „De critici vergeten misschien dat juist in de Oude Kerk al eeuwenlang meerdere functies naast elkaar bestaan. De kerk heeft, net als de bewoners van de stad, niet één maar meerdere identiteiten, seculier én religieus. In deze discussie lopen de meningen al lange tijd uiteen. De installatie is zorgvuldig voorbereid. Er is voorafgaand aan de opbouw contact geweest met brandweer, verzekering en deskundigen van Bureau Monumenten en Archeologie.” (..)

    Stichting De Oude Kerk was tussen 1955 en 2013 verantwoordelijk voor de restauratie van de kerk. Vanaf 2013 is hedendaagse kunst een vast onderdeel van de bestemming, naast die van godshuis. „Maar”, aldus Langman, „als we diep in ons hart kijken dan moeten we erkennen dat de balans tussen religieuze waarde en moderne kunst in dit geval is doorgeslagen.”
    https://www.nrc.nl/nieuws/2019/12/06/de-oude-kerk-raakt-door-deze-expositie-ingrijpend-beschadigd-a3982647

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.