Waarom blijven we zaken doen met autoritaire landen die grof, aantoonbaar en grootschalig de mensenrechten schenden?

Staten en individuen leven niet naar hun eigen standaard. Mensen eten vlees, terwijl ze tegen het industrieel slachten van dieren zeggen te zijn. Mensen gaan meermalen per jaar met een vliegtuig op vakantie, terwijl ze tegen de opwarming van de aarde en de uitstoot van CO2 zeggen te zijn. Op individueel niveau verdringen mensen hun tegenstrijdigheid om in harmonie te leven met hun innerlijke zwakte. Staten handelen hetzelfde. Ook als het niet noodzakelijk is om zaken te doen met autoritaire landen die de mensenrechten schenden. Landen als de Russische Federatie, China, Saoedi-Arabië, Iran of Azerbeidzjan vallen buiten de norm, maar dat verdringen we. Martijn van Helvert van het CDA wilde zelfs zaken doen met Syrië. Hoon was zijn deel.

Verdient een staat als Nederland niet collectief spot en afkeur omdat het met beroep op een eigen ethische standaard met autoritaire landen samenwerkt? Dat is niet alleen verwerpelijk, maar vooral schijnheilig. Het is de onethische ruil die pijn doet. We kijken weg voor onze eigen zwakte, terwijl we weten dat ons profijt alleen kan bestaan door de onderdrukking van de ander. Of dat nu op individueel de dieren en het klimaat zijn, of op collectief niveau de Oeigoeren, minderheden van Saoedi-Arabië of de bevolking van de Russische Federatie.

Advertentie

3 gedachten over “Waarom blijven we zaken doen met autoritaire landen die grof, aantoonbaar en grootschalig de mensenrechten schenden?

 1. A new leak of highly classified Chinese government documents has uncovered the operations manual for running the mass detention camps in Xinjiang and exposed the mechanics of the region’s Orwellian system of mass surveillance and “predictive policing.”

  The China Cables, obtained by the International Consortium of Investigative Journalists, include a classified list of guidelines, personally approved by the region’s top security chief, that effectively serves as a manual for operating the camps now holding hundreds of thousands of Muslim Uighurs and other minorities. The leak also features previously undisclosed intelligence briefings that reveal, in the government’s own words, how Chinese police are guided by a massive data collection and analysis system that uses artificial intelligence to select entire categories of Xinjiang residents for detention.
  https://www.icij.org/investigations/china-cables/exposed-chinas-operating-manuals-for-mass-internment-and-arrest-by-algorithm/

  Like

 2. We doen alles voor het smerige geld. Bovendien zijn we vandaag de dag een vazalstaat van China. Dit werd bevestigd toen onze koning-koopman de opmerking plaatste dat we als vrienden onder elkaar van mening mogen verschillen over het belang van mensenrechten. dat is precies wat China wilde horen. Hierna kregen we zoals alle vazalstaten panda’s te leen. Vandaar dat b.v. Nl. geen kritiek zal uiten op China. Dat vinden ze niet leuk. Vandaar.

  Like

 3. @Raymond
  Ik denk niet dat het al zover is dat we een vazalstaat van China zijn. Maar het gaat wel die kant op. Een gepast antwoord is een sterke buitenlandse politiek van de EU. Zodat Europa een vuist kan maken en voor zichzelf kan opkomen. Maar dat ontbreekt eraan. Het gevolg is dat partijen die zich verzetten tegen de EU, zoals PVV, FvD en meestal SP via een omweg de EU overleveren aan autoritaire landen als China. Laten we die partijen daar eens op aanspreken. Op hun rol als diefjesmaat van autoritaire staten.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.