Gevestigde media behartigen belangen van economische elite en gevestigde orde. Ze leunen tegen de macht aan en zijn rechts

Er is geen beginnen aan om rechtse complotdenkers die suggereren dat de media links zijn te corrigeren. Want de media zijn rechts. Zowel in Nederland als de VS. Media hebben economische belangen en zijn onderdeel van grote concerns of bezit van miljardairs. Op uitzonderingen als The Guardian na. De media leunen tegen de macht en zijn ermee verstrengeld. Ze vertegenwoordigen het establishment en de status quo. Ze praten de zittende macht naar de mond. Op z’n best klinkt in een column, in een commentaar of op een geïsoleerde redactie een kritisch geluid. De opstelling van de hoofdredacteur, eigenaar of het bestuur is rechts. Dat bepaalt de politieke richting. Niet alleen tot de rechtse complotdenkers wil niet doordringen wat het ware karakter van de gevestigde media is omdat ze door de media wijsgemaakt worden dat de media links zijn. Een meer succesvolle misleiding om het ware karakter van de gevestigde media te verbergen bestaat niet. Media maskeren zichzelf. Maar ook linkse critici zijn gaan denken dat media als The New York Times links zijn. Hoe kan het dat ook zij het zo bij het verkeerde eind hebben? Er is geen beginnen aan om het beeld te corrigeren dat de media niet links zijn. De media zijn rechts. Zullen we dat voor eens en altijd afspreken?

Foto’s: Schermafbeeldingen van delen uit het artikelFired from The New York Times over Trump’ van Carlos Cunha in Salon, 24 november 2019.

Advertentie

7 gedachten over “Gevestigde media behartigen belangen van economische elite en gevestigde orde. Ze leunen tegen de macht aan en zijn rechts

 1. Geldt dit ook voor de Nederlandse media? Mijn indruk is dat ze in het algemeen gematigd zijn en beslist geen verlengstuk zijn van de elite of het bedrijfsleven. Nederland is gelukkig nog geen Amerika ook al krijgen we hier steeds meer Amerikaanse toestanden.

  Like

 2. @Raymond
  Om te beginnen moeten we in grote lijn omschrijven wat we onder links en rechts verstaan. Ik vat dat in deze context op als de stellingname over aspecten als eigendomsverhoudingen, bezit van productiemiddelen, medezeggenschap, belastingdruk en machtsdeling.

  Dat is wat anders dan een standpunt ten aanzien van een politicus of bestuurder van een linkse of rechtse politieke partij. Want het een (eigendom etc.) kan zich achter het ander (‘linkse’ stem) verschuilen. Ik noem dat linksigheid. Een onwaarachtig soort links dat oppervlakkig is en geen verschil maakt voor de machtsverhoudingen en de fundamentele kenmerken in een samenleving.

  Een onderzoek moet dit onderbouwen. Ik geef mijn inschatting. Pluriformiteit binnen media is ook een aspect dat meespeelt. Een complex aspect met vele gezichten die nauwelijks te meten is. Een medium als NRC lijkt pluriformer dan Elsevier, DDS of TPO. Maar hoe die pluriformiteit zich manifesteert is nog geen makkelijk te beantwoorden vraag. Zo kan een journalist Economie van NRC linkse (‘linksige’) denkbeelden ventileren, maar toch grotendeels een rechtse agenda volgen. Hoe moet dat dan per saldo ingeschat worden? Dus een kritische journalist die nauwgezet de talking points van de macht volgt (in opdracht van de leiding van het medium) en slechts in de marge wat kritische geluiden laat klinken (Om de eigen geloofwaardigheid op te krikken) is die nog links of rechts? Ik meen rechts.

  In de VS staan de twee grote politieke partijen haaks op elkaar. Ze lijken ook meer verweven, en te vereenzelvigen, met posities voor of tegen het bedrijfsleven dan in Nederland. Concreet zijn de Republikeinse partij en de centrumfactie van de Democratische partij vertegenwoordigers van het bedrijfsleven. Ze zijn opgekocht door het grote geld van het bedrijfsleven en vermogende particulieren. De linkse factie van de Democratische partij valt buiten de boot staat kritisch tegenover het bedrijfsleven. Maar heeft in de eigen partij geen voldoende steun in de top. In de media zullen die opgekochte politici zich manifesteren als pro-bedrijfsleven en pro-status quo.

  In Nederland zijn de verhoudingen tussen partijen, en tussen partijen en samenleving, vriendelijker en minder hard dan in de VS. Maar het feit blijft dat ook in Nederland de gevestigde media in grote lijn rechts zijn. Op een uitzondering als De Groene na. Het gaat erom dat de media zelf economische belangen hebben. Het is logisch om te veronderstellen dat de eigenaren ervan die niet in de weegschaal stellen. Op de kans af om bij een machtswisseling genationaliseerd of anderszins gekortwiekt te worden. Maar zoals gezegd, nader onderzoek is nodig. Maar de stelling dat de media rechts zijn lijkt in elk geval onhoudbaar en een bewust valse voorstelling van zaken.

  Like

 3. @André
  Wat je opmerkt is de essentie. ‘Links(ig)e’ media kunnen op het eerste oog best kritisch zijn, maar volgen toch de agenda van de macht. Ofwel, ze bekritiseren op z’n best de critici, maar niet het machtssysteem. Ze stellen dat laatste niet fundamenteel ter discussie. Men kan zelfs zeggen dat doordat ze als ventiel dienen dat in de beeldvorming het idee van kritiek en debatruimte geeft, ze er actief aan meewerken om dat systeem in stand te houden. Zonder dat de medewerkers aan de links(ig)e media hun rol bij het handhaven van de status quo ten volle beseffen, en mogelijk over zichzelf denken dat ze oprecht links zijn en uit op een systeemwijziging. Maar ze zijn ingekapseld.

  Like

 4. “Maar ze zijn ingekapseld.” Dat komt m.i. doordat links in Nederland een hoog salongehalte heeft. Of het is er de oorzaak van. Wat links ontbreekt is een beeld van waar naartoe en hoe daar te komen. Dat we dat niet bereiken door op de bank te blijven zitten bloggen en ook niet met een demonstratie op het Malieveld.

  Like

 5. The BBC has claimed it made a “mistake” in editing a clip where it cut out an audience laughing at Boris Johnson, insisting the decision was made due to time constraints rather than political bias. (..)

  “However, in doing so we also edited out laughter from the audience. Although there was absolutely no intention to mislead, we accept that this was a mistake on our part, as it didn’t reflect the full reaction to Boris Johnson’s answer. We did not alter the soundtrack or image in any way apart from this edit, contrary to some claims on social media.”
  https://www.theguardian.com/media/2019/nov/25/bbc-admits-mistake-in-editing-out-laughter-at-johnson-in-tv-debate

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.