Facebook laat me weten dat het een bericht onzichtbaar maakt. Het zou spam zijn. Maar dat is het niet. Machtsmisbruik van Big Tech?

Vanochtend om 6.25 uur kreeg ik onderstaande mail van Facebook:

Daar begreep ik niets van. Wat was hier aan de hand? Toen ik doorklikte en bezwaar had gemaakt tegen het onzichtbaar maken van het bericht stond de volgende melding op het scherm. Mijn bezwaar was in behandeling genomen en zou worden beoordeeld.

Maar om welk bericht ging het? Toen ik dat zag begreep ik er nog minder van. Het was in mijn ogen een feitelijk bericht zonder enige controversiële of gevoelige invalshoek. Onschuldig. Hoezo spam? Ik had de tekst zelf geschreven. Het was een reactie die ik op 1 november op een lokaal Utrechts medium had geplaatst over beeldende kunst en had doorgeplaatst op mijn Facebook-tijdlijn. De auteur Arjan de Boer noemde mijn reactie in een tweeteen goede aanvulling’ en bedankte me daar voor. Waar is Facebook in hemelsnaam mee bezig?

2 gedachten over “Facebook laat me weten dat het een bericht onzichtbaar maakt. Het zou spam zijn. Maar dat is het niet. Machtsmisbruik van Big Tech?

 1. Facebook zal zijn leven nooit beteren. Daarom ben ik er jaren geleden mee gestopt. Dit kan ik iedereen aanbevelen. Hoewel bijvoorbeeld Tumblr. ook om vaak onbegrijpelijke reden inhoud blokkeert en andere regelrechte pornblogs door laat. Dit is wat je krijgt als je algoritmen het censureren laat doen. Het zou in dit geval kunnen zijn uitgelokt door de reactie van Roland Schier.

  Like

 2. @Raymond
  Ik zie niet wat de reactie van Roland Sohier zou hebben uitgelokt. Dat is naar mijn idee een normale reactie.

  Je hebt gelijk dat Facebook zijn leven nooit zal beteren. En in het uiterste geval dat het dat wel doet gebeurt dat uitsluitend door druk van de politiek en de gebruikers. Niet vanuit zichzelf. Facebook wil niet toegeven dat het een journalistiek medium met een journalistieke verantwoordelijkheid is. Het presenteert zich als een onafhankelijk, technisch middel dat het in de ogen van steeds meer critici allang niet meer is.

  Op dit moment speelt in de VS een debat rond een recent beleidsvoornemen van Mark Zuckerberg om politieke advertenties die aantoonbare onwaarheden of een valse voorstelling van zaken geven niet te blokkeren. Maar de Republikeinen die met Trump een aanzienlijk deel van hun campagne op leugens baseren vrezen toch dat Facebook onder druk die leugenachtige politieke advertenties van de Trump-campagne gaan blokkeren, zodat Trump een belangrijk wapen van desinformatie en afleiding uit handen wordt genomen voor de presidentscampagne van 2020. Deze overwegingen pro en contra geven aan hoe essentieel de rol van Facebook is.

  In mijn geval speelt het op macroniveau. Vervelend en onbegrijpelijk, maar best overkomelijk. Maar deze blokkade van mijn onschuldige, informatieve bericht dat geen spam is op het vermoeden dat het spam is, geeft aan dat Facebook ook op het laagste niveau willekeurig en onzorgvuldig handelt. Dat moet vooral overheidsinstellingen en semi-overheidsinstellingen die hun publiciteit op sociale media grotendeels via Facebook laten lopen zorgen baren. Ze hebben zich voor hun publiciteit en marketing afhankelijk gemaakt van een Amerikaans bedrijf dat aan niemand verantwoording aflegt of inzicht geeft in de toepassing van de richtlijnen. Facebook is ondoorzichtig.

  Facebook moet zo snel mogelijk opgesplitst en dienstig gemaakt worden aan de gebruikers met volledige onderschrijving van de journalistieke verantwoordelijkheid die het heeft. Facebook is de Standard Oil van de 21ste eeuw. Dat machtige en gigantische oliebedrijf werd in 1911 op last van de Amerikaanse overheid opgesplitst in 34 bedrijven.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.