George Knight

Debat tussen links en rechts

Is voornaamste reden waarom het gezin dat zich negen jaar in een kelder verschanste hun persoonlijke gesteldheid of hun religie?

with 3 comments

Dominee Georg Naber van de Protestante Gemeente Ruinen die daar trouwens binnenkort afscheid neemt is duidelijk over het gezin in het Drentse Ruinerwold dat negen jaar in een kelder woonde. Het wachtte op het einde der tijden en de wederkomst van Jezus. Volgens Naber is het onvoorstelbaar dat dit gebeurde. Hij legt een direct verband met het geloof als hij zegt: ‘Je hebt natuurlijk bepaalde Bijbelse lijnen die zeggen dat aan het einde der tijden bijzondere dingen gebeuren. Dat ook de anti-Christ opkomt. Dat je voorzichtiger moet zijn, dat je de wereld moet mijden. Je hebt die lijnen die ook in de Bijbel staan, en als je die teksten als een puzzel, met wat ontbrekende delen, maar toch, naast elkaar legt en daar de nadruk op legt, dan kan het gebeuren dat mensen dat blijkbaar doen. Maar het heeft ook te maken met hun persoonlijke gesteldheid, denk ik. Mensen moeten wel heel kwetsbaar in het leven staan als je je eigen geloof op deze manier denkt te moeten inkleuren.’ Dominee Naber heeft gelijk dat het gezin kwetsbaar in het leven stond en zo van het leven was afged(w)aald dat het zich in de kelder verschanste. Maar hij geeft ook aan dat de Bijbel daar de elementen voor heeft aangereikt. Elementen die alleen in de eschatologie van religie zijn te vinden. Zonder religie was dit nooit zo gebeurd. Religie leidt niet in alle gevallen tot gekte, maar dit soort gekte komt alleen binnen religie voor. Religie geeft mensen met een zwakke persoonlijke gesteldheid het kader en de focus om te ontsporen.

3 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Bruder Franz B.: „Er war bei einer Sekte, ist sich selber besser vorgekommen als der Jesus. Seit zehn Jahren haben wir keinen Kontakt mehr. Ich hab ihn verjagt, als er wollte, dass ich für ihn bürge.“
  https://www.krone.at/2024649

  Like

  George Knight

  17 oktober 2019 at 10:16

 2. Het boerderijgezin dat jaren geïsoleerd zat in Ruinerwold, zou zijn aangesloten bij de Moonsekte, ook wel moonies genoemd. Ook de Oostenrijker Josef B., die het gezin vasthield, was lid van deze sekte.
  https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/153127/Boerderijgezin-Ruinerwold-volgelingen-van-Moonsekte

  Like

  George Knight

  17 oktober 2019 at 14:36

 3. Gerrit Jan van D., de vader van het spookgezin in Ruinerwold, geloofde in een onzichtbare spirituele oorlog tussen goede en kwade geesten. Hij spreekt zich uit in een video die in handen is van de Telegraaf. (..)

  “We zijn in een grote oorlog beland”, spreekt Van D. in de camera. Volgens de 67-jarige man heeft God ‘het einde en de overwinning aangekondigd van de strijd in de geesteswereld’.
  https://www.hartvannederland.nl/nieuws/2019/vader-spookgezin-ruinerwold-spreekt/

  Like

  George Knight

  21 oktober 2019 at 09:43


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: