George Knight

Debat tussen links en rechts

Joe Biden is bij nader inzien niet de ideale uitdager van Trump

with 4 comments

Afgelopen maanden stond ik op het standpunt dat de voormalige vice-president Joe Biden de beste kansen had om president Donald Trump te verslaan en daarom de Democratische uitdager moest worden. Dat werd ondersteund door peilingen in staten waar de zware industrie was gevestigd, de zogenaamde Rust Belt. Wie deze staten wint, wint het presidentschap. Dat omvat delen van staten als Pennsylvania, West Virginia, Ohio, Indiana, Michigan, Illinois, Iowa en Wisconsin. Biden had hier een grote voorsprong op Trump. Dat geldt ook voor staten met een grote Afro-Amerikaanse gemeenschap, zoals South Carolina waar Biden goed scoort.

Ik ben om drie redenen van mening veranderd en vind dat Biden in 2020 niet Trumps uitdager moet worden. Dat heeft niet eens zozeer te maken met de keuze tussen gematigde en progressieve politiek, maar met de keuze voor de kandidaat met de beste kansen om Trump of zijn mogelijke vervanger te verslaan. Hoewel de ‘corporate Democrat’ Hillary Clinton met haar rechtse economische politiek door haar aanschurken tegen Goldman Sachs en het bedrijfsleven in 2016 het slechte voorbeeld gaf. Schrikbeeld is dat dit herhaald wordt.

1) Zoals Cenk Uygur en Ana Kasparian van TYT zeggen weet Joe Biden niet, slecht of niet agressief genoeg te vechten en probeert hij niet eens Trump af te troeven. Hij lijkt te denken te kunnen volstaan met zijn profiel als staatsman. Zijn leeftijd (77) werkt ook tegen hem; 2) Democratische mededingers onder wie Elizabeth Warren zijn Biden genaderd in de peilingen en verslaan Trump in de peilingen ook in staten als Wisconsin, ofschoon met een kleinere marge; 3) Biden is kwetsbaar geworden door het Oekraïne-schandaal waarmee Trump hem heeft beschadigd vanwege het niet goed te verdedigen nepotisme van zijn zoon Hunter Biden.

4 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. De Democraten hebben inmiddels een flink aantal vrouwelijke kandidaten. Tijd voor!
  https://edition.cnn.com/2019/01/21/politics/2020-democrats-running-for-president/index.html

  Blewbird

  8 oktober 2019 at 21:11

 2. In een column volop impliciete claims neemt Robert Reich het niet frontaal op tegen Biden, maar wel indirect. Hoe netjes is dat? Reich zegt dat het hem niet uitmaakt wat voor politieke kleur de Democratische presidentskandidaat heeft als hij of zij maar goede ideeën heeft en niet teruggaat naar de pro-Trump jaren. Dus met andere woorden, geen centrist is. In de huidige situatie is dat een pleidooi voor Elizabeth Warren en tegen Joe Biden. Andere kandidaten blijven op dit moment ver achter.

  George Knight

  8 oktober 2019 at 21:54

 3. My … helemaal met je eens, George. En dat is lang geleden. Cenk en Ana zijn geweldig hier, maar het loopt dieper. Bij Ukrainegate lag voor mij de voor de hand liggende volgende vraag voor de hand: waarom sleept Joe Biden die obscure ‘persoonlijke advocaat’ van Trump niet gewoon voor de rechter gezien diens beschuldigingen inzake corruptie van hem en zijn zoon in Oekraíne? Zoals vermeldt – na lang zoeken – bij Zerohedge:
  = It was unclear why Biden was taking an approach seeking to silence Rudy – the former vice president could slap him with a libel or slander lawsuit if Giuliani is distorting the truth, or he could simply appear on networks to defend himself, prompting some to ask what is “Biden so afraid of.” =
  https://www.zerohedge.com/political/biden-campaign-demands-tv-networks-stop-booking-rudy-giuliani

  Het begin van een antwoord daarop vond ik bij de (formidabele voor mij) onderzoeksjournalisten Aaron Maté en Max Blumenthal. Je hoeft er gezien onze meningsverschillen over de gebeurtenissen in Maidan van vijf jaar geleden niet op in te te gaan. Dus ter info. Ik vermoed dat Biden geen rechtszaak aanspant vanwege diepe Amerikaanse inmenging in de oorspronkelijke en terechte volksopstand in Maidan destijds. Gezien de vele namen die genoemd worden in het gesprek is het handig dat er een script van kan worden gevonden:

  Trump meddled in Ukraine, and he’s not alone

  Arjan Fernhout

  9 oktober 2019 at 06:08

 4. @Arjan
  Goed om het eens een keer eens te zijn. Maar ik verschil (uiteraard) met je over de beslissende Amerikaanse betrokkenheid bij de Maidan-opstand van 2014. Dat heb je goed ingeschat. Ik vermoed dat het Biden eerder gaat om het niet wrijven in zijn eigen familiale vlek. Overigens had Biden toch al zijn onaantastbare positie in de peilingen verloren toen de klokkenluider met het nieuws van de Quid pro quo in het telefoongesprek met president Zelensky kwam.

  George Knight

  9 oktober 2019 at 09:23


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: