George Friedman vindt Trumps buitenlandse politiek ‘zeer consistent’

Het nieuws van vandaag is dat Amerikaanse troepen zich terugtrekken uit Noord-Syrië. Dat levert Koerdische troepen die de afgelopen jaren hebben samengewerkt met de VS in het verslaan van IS over aan Turkije die het gebied zal innemen. De uitleg van George Friedman klinkt aannemelijk, maar is dat slechts op een beperkt geopolitiek niveau. De bezwaren tegen de terugtrekking zijn drieledig: 1) IS is nog niet verslagen en zal zich hergroeperen als het geen tegenstand meer ondervindt van de Amerikaans-Koerdische coalitie; 2) De Koerden die het vuile werk hebben opgeknapt worden door de VS in de steek gelaten en dat slaat terug op het aanzien van de VS als betrouwbare bondgenoot; 3) President Trump laat Noord-Syrië over aan de drie autoritaire leiders van Turkije, Iran en de Russische Federatie die onder elkaar het gebied en de macht zullen verdelen.

Als ‘het verraad van de Koerden’ zoals het in de media al genoemd wordt, leidt tot toenadering van de VS tot Turkije dan heeft het nog enig nut, maar of dat gebeurt valt te bezien. Friedman vindt de buitenlandse politiek van Trump ‘zeer consistent’. Dat klopt voor wat de stationering van troepen in landen als Syrië, Afghanistan of Irak betreft. Maar niet wat Trumps politiek tegenover Noord-Korea, de Russische Federatie of de EU betreft.

Consistent is het zeker wat Trump doet, maar het is eveneens ondoordacht, dom en contra-productief. Want tijdens zijn presidentschap zijn de invloed en het aanzien van de VS wereldwijd afgenomen. Friedman die in 1996 het geopolitieke informatieplatform Stratfor oprichtte wordt niet door iedereen in de buitenlandse politiek en inlichtingensector serieus genomen. Tekenend is een artikel van Max Fisher voor The Atlantic dat aldus eindigt: ‘That theory, like so much of Stratfor’s “intelligence,” was discredited long ago.’ Vandaag heeft Friedman opnieuw een ongeloofwaardige theorie over de consistente Trump aan zijn repertoire toegevoegd.

8 gedachten over “George Friedman vindt Trumps buitenlandse politiek ‘zeer consistent’

  1. Like

  2. Like

  3. Like

  4. Donald Trump got “rolled” by Turkish President Recep Tayyip Erdogan, a National Security Council source with direct knowledge of the discussions told Newsweek.

    In a scheduled phone call on Sunday afternoon between President Trump and President Erdogan, Trump said he would withdraw U.S. forces from northern Syria. The phone call was scheduled after Turkey announced it was planning to invade Syria, and hours after Erdogan reinforced his army units at the Syrian-Turkish border and issued his strongest threat to launch a military incursion, according to the National Security Council official to whom Newsweek spoke on condition of anonymity.
    https://www.newsweek.com/exclusive-official-who-heard-call-says-trump-got-rolled-turkey-has-no-spine-1463623

    Like

  5. Er zit een zekere logica in Trumps beleid. Zo is hij al langer voorstander om de Amerikaanse troepen naar huis te halen. Hij wil een eind maken aan die “belachelijk lange” oorlogen die hij van zijn voorgangers heeft geërfd. Je kunt met een beetje fantasie, Trump vergelijken met Jeltsin. Allebei twee populisten die geen enkel respect hadden voor de status quo die hun voorgangers zo zorgvuldig hadden opgebouwd. Beide kwamen tot de conclusie dat als je de imperia die bestonden op puur economische gronden afweegt, ze de moeite van het voortbestaan niet waard zijn en dat zijn ze ook niet. Een imperium kost klauwen vol geld. Als je geen onderdrukking en geweld kunt toepassen dien je bondgenoten om te kopen met extreem gunstige “”Free(riders) Trade agreements”” en toe te staan dat ze hun afspraken over bijdragen aan defensie niet of nauwelijks na komen. Het worden freeriders. Maar dat is de prijs van de Pax Americana. Alleen vanuit politieke standpunten kun je voordelen ontdekken. Bijvoorbeeld een zekere mate van stabiliteit. Maar Trump is geen politicus maar een ondernemer die zich omringt met andere ondernemers. Is dit het gevolg van te ver doorschietend marktdenken?

    Like

  6. @Raymond
    Ik plaats twee kanttekeningen bij je reactie. In Noord-Syrië gaat het niet om een grote Amerikaanse troepenmacht zoals die ooit in Irak of Afghanistan werd ingezet, maar om de bescheiden inzet van enkele honderden militairen, vooral speciale troepen. Ook symbolische tripwire forces. Het gaat in Noord-Syrië niet om het voeren van een oorlog, maar om het bewaken van de vrede. Of wat daarvoor doorgaat.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.